|

Az általános
iskola 8. osztályát végzett tanulóknak ajánljuk
ezt az iskolatípust. 3 éves
tanulmányi idõvel falusi vendéglátókat
képezünk.
Az 1-2. évfolyam
(9 -10. osztály) során a tanulók az intézmény
többi (más szakirányú) tanulóival együtt
közösen alapozó osztályban tanulnak. Itt a NAT
által is elõírt általános alapmûveltséget
szerzik meg (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika,
fizika, nyelv (német), földrajz, informatika).
A 3-4. évfolyamon (11-12. osztály)
a vendéglátással kapcsolatos elméleti és
gyakorlati tantárgyakat tanítjuk:
-
vendéglátó és idegenforgalmi
ismeretek,
-
gazdálkodási és vállalkozói
ismeretek,
-
élelmiszerismeret,
-
ételkészítési alapismeretek,
-
ételkészítési gyakorlatok,
-
népi kismesterségek és informatika,
-
mezõgazdasági
alapismeretek,
-
szakmai idegen nyelv,
-
népmûvészet.
A 4. évfolyam befejezése után
a jelölteknek elméleti és a gyakorlati vizsgán
számot kell adniuk:
-
falusi vendéglátó ismeretekbõl,
-
ételkészítésbõl
és felszolgálásból, valamint
-
Mezõgazdasági
ismeretekbõl (kertészet és állattartás).
A végzett falusi vendéglátó
képes lesz:
-
a falusi vendéglátó komplex
(vendéglátói, szállásadói,
idegenforgalmi, termelõi stb.) tevékenységének
végzésére, a munkafolyamatok racionalizálására,
háztartásának, mint idegenforgalmi szolgáltató
egységnek az üzemeltetésére,
-
tudatosan kialakítani, illetve alkalmassá
tenni portáját falusi, tanyasi vendéglátásra,
-
kialakítani az esztétikus és
praktikus, szakszerûen felszerelt vendégváró
környezetet,
-
magán szálláshely üzemeltetésére,
-
az adott körülmények között
saját termék (kínálat) kialakítására
és értékesítésére,
-
a helyes vendégfogadói magatartás
és szemléletmód megvalósítására,
-
menüsorokat és
tájjellegû ételeket készíteni és
feltálalni, az ételekrõl ismertetést adni a
vendégeinek,
-
italokat ajánlani és felszolgálni,
azokról ismertetést adni,
-
néhány,
a tájegységre jellemzõ háziipari tevékenység,
kismesterség, illetve népszokás bemutatása,
ismertetése,
-
a kert kialakítására
és fenntartására, a kórokozók, kártevõk
elleni hatékony védekezésre,
-
egyszerûbb kertészeti
kompozíciók elkészítésére,
-
elvégezni az
elõállított termékek elsõdleges feldolgozási
mûveleteit,
-
vendégeivel idegen
nyelven - szótár segítségével - az alapvetõ
kapcsolatteremtésre, kommunikálásra, információadásra.
Minden felvett tanulónak biztosítani
tudjuk a teljes
kollégiumi
ellátást.
| |