Az általános iskola 8. osztályát végzett tanulóknak ajánljuk ezt az iskolatípust. 3 éves tanulmányi idõvel falusi vendéglátókat képezünk.
      Az 1-2. évfolyam (9 -10. osztály) során a tanulók az intézmény többi (más szakirányú) tanulóival együtt közösen alapozó osztályban tanulnak. Itt a NAT által is elõírt általános alapmûveltséget szerzik meg (magyar nyelv és irodalom, történelem, matematika, fizika, nyelv (német), földrajz, informatika).

A 3-4. évfolyamon (11-12. osztály) a vendéglátással kapcsolatos elméleti és gyakorlati tantárgyakat tanítjuk:

  • vendéglátó és idegenforgalmi ismeretek,
  • gazdálkodási és vállalkozói ismeretek,
  • élelmiszerismeret,
  • ételkészítési alapismeretek,
  • ételkészítési gyakorlatok,
  • népi kismesterségek és informatika,
  • mezõgazdasági alapismeretek,
  • szakmai idegen nyelv,
  • népmûvészet.
A 4. évfolyam befejezése után a jelölteknek elméleti és a gyakorlati vizsgán számot kell adniuk:
  • falusi vendéglátó ismeretekbõl,
  • ételkészítésbõl és felszolgálásból, valamint
  • Mezõgazdasági ismeretekbõl (kertészet és állattartás).
A végzett falusi vendéglátó képes lesz:
  • a falusi vendéglátó komplex (vendéglátói, szállásadói, idegenforgalmi, termelõi stb.) tevékenységének végzésére, a munkafolyamatok racionalizálására, háztartásának, mint idegenforgalmi szolgáltató egységnek az üzemeltetésére,
  • tudatosan kialakítani, illetve alkalmassá tenni portáját falusi, tanyasi vendéglátásra,
  • kialakítani az esztétikus és praktikus, szakszerûen felszerelt vendégváró környezetet,
  • magán szálláshely üzemeltetésére,
  • az adott körülmények között saját termék (kínálat) kialakítására és értékesítésére,
  • a helyes vendégfogadói magatartás és szemléletmód megvalósítására,
  • menüsorokat és tájjellegû ételeket készíteni és feltálalni, az ételekrõl ismertetést adni a vendégeinek,
  • italokat ajánlani és felszolgálni, azokról ismertetést adni,
  • néhány, a tájegységre jellemzõ háziipari tevékenység, kismesterség, illetve népszokás bemutatása, ismertetése,
  • a kert kialakítására és fenntartására, a kórokozók, kártevõk elleni hatékony védekezésre,
  • egyszerûbb kertészeti kompozíciók elkészítésére,
  • elvégezni az elõállított termékek elsõdleges feldolgozási mûveleteit,
  • vendégeivel idegen nyelven - szótár segítségével - az alapvetõ kapcsolatteremtésre, kommunikálásra, információadásra.
Minden felvett tanulónak biztosítani tudjuk a teljes kollégiumi ellátást.