EGY MINDENKIÉRT, MINDENKI EGYÉRT!

Akárcsak D'Artagnan és a muskétások mi is egy célért vagyunk , azaz ezt a rajongói klubot a musical és annak remek szereplőgárdája iránti szeretet hozta létre  azért, hogy minél több musicalszerető ember figyelmét felhívjuk erre a nagyszerű, látványos és izgalmas musicalre, amely Hollandiában és Németországban példátlan sikerszériát futott, illetve fut be a mai napig is. Szeretnénk, ha magyar előadás a kezdeti sikerek után sem merülne feledésbe, és a darab az új, helyen, új köntösben, és egyes szerepekben új szereplőkkel kiegészülve a nyugati előadásokhoz hasonló zajos és megérdemelt sikert érne el.

Éppen ezért az alábbiakban szeretnénk összefoglalni a musical születésének körülményeit, a darab cselekményét (hátha van valaki aki az eredeti művet nem ismeri….:) )  Rengeteg kép, és érdekesség teszi még izgalmasabbá utunkat. Kalandra fel!

A három testőr musical Alexandre Dumas azonos című regényéből készült, és a legsikeresebb holland musicalként van számontartva, nagyon sok díjat nyert, köztük az "Év Európai musicalje" díjat is.  A zenét és a dalok szövegét a Bolland fivérek Rob és Ferdi Bolland írta, akik többek között a Status Quo-nak (You're in the Army now, és Falco-nak (Amadeus, Jeanie) is szereztek a slágerlistákat hetekig vezető világslágereket. Nem maradt el ez a siker a musical dalainak esetében sem, a Wer kann schon ohne Liebe sein (Tercett) s az Alles (Minden)  is listavezetők lettek. A musical szövegkönyve André Breedland munkája, melyet Szomor György ültetett át magyarra a dalok szövegével együtt.

Cselekmény

1. Felvonás

Franciaország 1626: A konferanszié az aktuális politikai helyzettel ismerteti meg a közönséget (Prológus). A trónon XIII. Lajos király (Turek Miklós, Hajó Aurél) és felesége Anna(Benedekffy Kató,…)ül, a  fiatal királyi pár még gyermektelen. A király tapasztalatlan, naív, és nem igazán érdeklik az államügyek. Az igazi hatalom Richelieu (Feke Pál, Szomor György) bíboros kezében van, akinek célja a hugenották kiirtása és az egyház hatalmának megszilárdítása.  

Ugyanebben az időben, Dél-Franciaország, Gascoigne. A nagyon fiatal, elszegényedett de ambiciózus gascoigne-i nemes D'Artagnan (Magyar Bálint, Bot Gábor) Párizsba  indul hogy édesapja a legendás muskétás, azaz királyi testőr nyomdokaiba lépjen. (Ez az a nap) D' Artagnan örökségébe beletartozik még egy ajánlólevél a királyi testőrségbe, édesapja kardja, és néhány atyai jótanácson kívül legjobb lovukSzélvész (eredetiben Pomme de terre, azaz Krumpli) is. D'Artagnan nekivág az útnak.  

Már Párizs közelében vagyunk. A kocsmába megérkezik az angol Milady de Winter (Détár Enikő, Keresztes Ildikó) (A Milady visszatért). A nő itt Rochefort-tal (Rékasi Károly, Oberfrank Pál) a bíboros gárdistáinak félszemű kapitányával találkozik. A Milady elmondja Rochefortnak hogy Anglia háborúra készül, mert a hugenották segítségére akarnak sietni, akiket  a katolikus Franciaországban üldöznek. Rochefort megtiltja az asszonynak hogy Párizsba menjen. D'Artagnan veszekedésük kellős közepébe cseppen. A fiatalember lovagiasan megpróbálja megvédeni a Milady-t, a félszemű azonban a rövid összecsapásban összetöri  a D'Artagnan kardját és összetépi az édesapjától kapott ajánlólevelét, mi több le is üti tapasztalatlan ellenfelét.Távozása előtt Rochefort megfenyegeti a Milady-t, és utasítja, hogy csak a bíboros parancsára merjen Párizsba menni.

Párizs: Ébred a város. Most már D'Artagnan is ott van. Egy fiatal nő (Füredi Nikolett, Nyári Szilvia) megszólítja őt, akivel első látásra egymásba szeretnek. Miközben D'Artagnan a nő neve után érdeklődik, ellopják Szélvészt. D'Artagnan a tolvaj után ered, sietségében azonban nekimegy egy férfinak. Bocsánatot kér,de ennek ellenére az ismeretlen úgy érzi a becsületében, sértették meg, és párbajra hívja, másnap hajnalban hat órakor  a karmelita kolostorhoz. D'Artagnannak sikerül még egy másik férfit is fellöknie, és ez az ismeretlen is párbajra hívja ki őt másnap hétre szintúgy a kolostorhoz. Mindennek a tetejébe még egy kokett elejtett zsebkendőjét is készséggel és udvariasan felveszi ezzel aztán kiérdemli hogy  harmadszor is párbajra hívják ugyanoda, reggel nyolcra.

A székesegyházban imádkozik a bíboros. (Ó, Uram) Megérkezik Rochefort és jelenti azt, amit a Milady-től hallott.

A Louvre-ban: Richelieu a királyi párral beszélget. A király szabad kezet ad a bíborosnak, aki a királynéhoz fordul segítségért. Az asszonynak a házasságát megelőzően viszonya volt Buckingham herceggel (Czvetó Sándor, Kautzky Armand,)  az angol miniszterelnökkel. Richelieu arra kéri Annát, hívja a herceget Párizsba a béketárgyalásokra. A bíboros valódi tervei azonban egészen mások, ezekről főleg a király nem tudhat meg semmit sem.

A következő reggelen a karmelita kolostor mögött várja a kihívóit D'Artagnan,és eközben édesanyja levelét olvassa, melyben anyja közli vele, hogy másik két kihívójával áll szemben. hogy édesapja meghalt. (Apám) Amikor az első sértett megérkezik és bemutatja szekundánsait. A három férfi leveti a köpenyét D'Artagnan meg  látja, hogy a  királyi testőrség egyenruháját viselik. Elkezdődik az első párbaj, amit Rochefort szakít félbe, hiszen párbajozni tilos. Rochefort emberei  rájuk támadnak, és ekkor lép közbe D'Artagnan. Rochefort gárdistáit megölik, Rochefort pedig a karján sebesül meg. D'Artagnan után a  három muskétás is bemutatkozik ők Athos, Porthos, és Aramis,(Arany Tamás, Szatmári Attila, Magocs Ottó) akik ismerték D'Artagnan apját, akit azért küldtek el a testőrségtől mert egy verekedés közben kiszúrta Rochefort szemét. A három testőr elmagyarázza D'Artagnannak a politikai helyzetet, és javasolják, hogy menjen másnap a Louvre-ba ahol a király audienciát tart. (Egy mindenkiért)

Másnap. Richelieu hangot ad a királynő Franciaországgal szembeni hűtlenségének a király előtt. Az audiencián Rochefort bepanaszolja a három testőrt, de D'Artagnan aki szintén ott van, a védelmükre kel, azzal hogy a verekedést Rochefort kezdte. A királynak mindez vihar egy pohár vízben,és utasítja a muskétásokat, hogy harcos képességeiket másként hasznosítsák. D'Artagnan itt találkozik újból a fiatal párizsi lánnyal, de nem tud vele beszélni, mert a lány a közvetlenül a királyné mögött áll.

A Milady  a figyelmeztetést figyelmen kívül hagyva meglátogatja  a bíborost. Jelenti, hogy Buckingham Párizsban van,egy Vaugirard  utcai  fogadóban. A bíboros és a Milady párbeszédéből kiderül az is, hogy miért is függ a nő Richelieu-től: a nő vállán egy bélyeg található, méghozzá a francia liliom képe, amellyel a prostituáltakat bélyegzik meg. A Milady jó hírének visszaállítását reméli a bíborostól.Még akkor is nyitva hagyja ezt a lehetőséget a bíboros, amikor a nő állítja hogy megerőszakolták. A magára hagyott Milady a haragos dühvel gondol a férfiakra. (Urak, urak)  

A Louvre: Anna királyné  a szobalányát (aki nem más, mint D'Artagnan titkos szerelme), a Vaugirard utcába küldi Buckingham hercegért. A királynő szavaiból egyértelműen kiderül hogy még mindig szereti a herceget.  D'Artagnan a testőrökkel együtt egy kabarén szórakozik (Így, teljes titokban) D'Artagnan a szerelméről mesél. Porthos és Aramis örülnek, de Athosnak eléggé lesújtó véleménye van a szerelemről.  Amikor D'Artagnan megkérdezi ennek az okát, Porthos elmondja, hogy egy barátja beleszeretett egy nőbe és elvette feleségül, de a nő kérésére éjszaka sosem láthatta őt világosságnál.  Egyszer azonban, telihold idején a nő  vállán felfedezte a liliom-bélyeget, és ezt követően eltaszította magától. De még mindig szereti ezt a nőt. A következő dalban (Angyal kristályból) a néző számára egyértelművé válik hogy ez a barát Athos maga. D'Artagnan-t azonban ez a történet sem zökkenti ki a nyugalmából. Megjelenik titkos szerelme és végre  most már azt is megtudja, hogy a lányt Constance-nak hívják. A lány Buckinghamért jött, és D'Artagnan megtudja Buckingham inasától James-től hogy miért is találkozik a herceg a királynéval.  Végezetül a szerelméről álmodik.(Constance).

Buckingham és Anna a lakosztályban találkoznak (Az idő) Anna könyörög Buckinghamnek hogy ne, indítson háborút Franciaország ellen. Hogy elkötelezettségét bizonyítsa, átadja Buckinghamnek a nyakékét mely a koronaékszerek egy részét képezi. A beszélgetést kihallgatja a Milady. Jön Constance. A nők a szerelemről és szerelmeikről énekelnek. (Tercett: Egykor, most és mindörökké)

A Milady ismételten jelent Richelieu-nek, és parancsot kap a bíborostól a herceg feltartóztatására. A herceget azonban megmenti James, a három testőr és D'Artagnan, és sikerül elmenekülnie a gyémántokkal. D'Artagnan követi Constance-t,aki vőlegényéhez Bonacieux-höz igyekszik vissza, akihez csak azért menne hozzá, mert a férfi udvaronc, és  sok pénzt fizetett a lány  szegénységben élő szüleinek a menyasszonyért cserébe.  D'Artagnan itt is közbelép ,és verekedni kezd Bonacieux-vel, akit végül letaszít a lépcső tetejéről. Constance és D'Artagnan bevallják egymás iránti szerelmüket. (Minden)

A vadászszezon kezdetét ünneplik (A vadászat) A Milady és Rochefort kénytelenek beismerni a bíborosnak hogy Buckingham meglépett, és mindkét intrikus a másikat hibáztatja ezért. A bíboros megparancsolja nekik  hogy fogják el a három testőrt és D'Artagnant akiket a legveszélyesebb ellenségei között tart számon. Beszédében bejelenti a király 25. születésnapjára tervezett ünnepséget és felszólítja a királynét, hogy az ünnepségre viselje a koronaékszereket. Anna pánikba esik, és a bizalmába fogadja Constance-t. A lány azt javasolja hogy a királyné bízza az ékszerek visszaszerzését D'Artagnanra és barátaira. A férfiak elfogadják a megbízást és útra kelnek Angliába. ( I. felvonás finálé,Egy mindenkiért).

2. felvonás:

A konferanszié ismét összehívja a publikumot és elmeséli D'Artagnan Angliába vezető útját (Prológus 2. felvonás)Rochefort követi őket és egyik testőrt a másik után tartóztatja fel.Csak D'Artagnannak sikerül egérutat nyernie. Az előadás végén megjelenik a bíboros és Rochefort és bezáratják a kicsiny színházat. Ebben a jelenetben rövid és mulatságos szóváltásra kerül sor a Konferanszié, Richelieu és Rochefort között.  

A csatornánál D'Artagnan a hajóra vár.(A hajóút) Kicsi hajója azonban viharba keveredik és nem sokkal a partraszállás előtt, elsüllyed.

Párizsban. Rochefort élvezi győzelmét a fogoly Porthos, Athos, és Aramis felett. A többi eretnekkel együtt, La Rochelle-be, a hugenották központjába akarja szállítatni őket. A testőrök igyekeznek jó képet vágni a gonosz játékhoz, csak azért, hogy az első adandó alkalommal megszökhessenek és megtalálják D'Artagnant. (Egy mindenkiért (Repríz) )

La Rochelle előtt. A Milady kénytelen beismerni Richelieu-nek hogy D'Artagnan megszökött előle. A bíboros egy szabadságlevelet ad át, mely felhatalmazza a birtokosát minden cselekvésre és a törvény által nem büntethetővé teszi, és Calais-ba küldi vele a Miladyt, hogy visszaszerezze D'Artagnantól a gyémántokat. Továbbá megbízza még Constance elrablásával is, azért hogy D'Artagnant ezzel zsarolhassa. Anna királynét akarja a király előtt kompromittálni, hogy még több hatalma legyen Lajos felett. Figyelmezteti a Milady-t hogy ez az utolsó esély számára,de még a látszólag gátlástalan bíborost is kétségek gyötrik már. Azt hiszi,hogy az egyházi hatalom a hitet is biztosítja számára, ugyanakkor a cselekedeiteiben már nem ennyire biztos.(Nem vagyok kőből)

D'Artagnan Angliában van a hercegnél, aki végül átadja a gyémántokat, azonban rögtön hívatja  is a hadügyminisztert. D'Artagnan kissé összezavarodik küldetését illetően: sikertelen volt-e a küldetése, kompromittálódik-e a királyné a király előtt ,és lesz-e háború? (Apám (Repríz))

Párizs. Lajos imádkozik, amikor megjelenik Anna. A királyné arra kéri a királyt, hogy ossza meg vele gondjait, ám a király már nem bízik a feleségében,és otthagyja őt. (Nem osztozunk  a szenvedésen) Jön Constance és kissé felvidítja a királynét, aztán D'Artagnanért imádkozik (Isten nevet Ránk) Ezután jön a Milady, aki elrabolja, és a karmelita kolostorba záratja a lányt, majd elindul Calaisba.

 La Rochelle-ben Richelieu a háborúra készül (Higgy nekem!) Bereitet Richelieu den Krieg vor Rochefort jelenti, hogy Contance-t elrabolták, de megtudják ezt a muskétások is, és a nyomába erednek. Calaisban Milady egy fogadóban  bukkan rá az alvó D'Artagnanra, akitől megpróbálja ellopni a gyémántokat tartalmazó ékszerdobozt, ám a lovag felébred. Összeverekednek, és D'Artagnan is meglátja  a liliomot a nő vállán, így azonnal tudja hogy ez az az asszony akiről Athos beszélt. Milady leüti a férfit, és eltűnik a dobozzal. Másnap reggel D'Artagnan az utat keresi Párizsba. Istenhez imádkozik segítségért, és rögtön meg is szólítja három szerzetes, ők az álruhás Porthos, Athos és Aramis. D'Artagnan bevallja, hogy a Milady megszerezte ugyan az ékszeres dobozt, ám ő  a gyémántokat a táskájában tartotta. A négy férfi rohan vissza Párizsba (Ez az a nap (Repríz) )

Milady már Richelieu-nél van és nagy reményekkel nyújtja át neki a dobozt. Ami persze üres. Richelieu megfogadja, hogy soha nem állítja vissza  a nő jó hírnevét. Az őrjöngő asszony elkeseredett dühében  a szerelmes és boldog  Constance-on áll bosszút: apácának öltözve beoson a kolostorba és mérget itat a mit sem sejtő  komornával. Constance beszélgetésük közepén rogy össze. Megérkeznek a muskétások és D'Artagnan is, de Constance számára már nincs ellenméreg: D'Artagnan karjában hal meg.(Minden (Reprise) )

A kolostor tornyán. Milady megpróbálja az életét menteni, és Athost próbálja meggyőzni arról hogy még mindig szereti.(Lesz-e nyár?) Athos azonban már nem tud a gyilkos asszonynak megbocsátani és a döntést D'Artagnara bízza. Amikor a Milady látja hogy Athos nem reagál a könyörgésére, a toronyból a mélybe veti magát. Athos teljesen összetörik, akárcsak korábban D'Artagnan, aki most is halálosan szomorú. A két férfinak mégis sikerül lelket öntenie egymásba. Mikor meglátják a bál kezdetét jelző tűzijátékot, együtt sietnek vissza Louvre-ba.

1626.Szeptember 27. Kezdődik a bál. (Vive le Roi). Richelieu utasítja Rochefortot hogy mindenhová, állítson őröket, nehogy D'Artagnannak sikerüljön időben bejutni a palotába. Ezután felköszönti a királyt, majd letépi a királyné nyakáról a sálat ezzel bizonyítandó, hogy nincs meg a gyémánt nyakék. De már jön is D'Artagnan a gyémántokkal,és átadja azokat. A bíboros gárdistái rátámadnak D'Artagnanra,de a három testőr a segítségére siet.  D'Artagnan legyőzi a gárdisták után  Rochefort is,de megkíméli az életét. A muskétások most leleplezik Richelieu intrikáit a király előtt., bizonyítékként felhasználják a Milady számára kiállított szabadságlevelet.  A király letartóztatja a bíborost és Rochefortot, feloszlatja a bíborosi gárdát,és a muskétások ismét a saját parancsnoksága alá kerülnek. Athost, Porthost és Aramist Angliába küldi béketárgyalások folytatására. Végezetül teljesíti D'Artagnan legnagyobb álmát: muskétássá nevezi ki,és átadja neki apja testőri kardját, amit eddig Athos őrzött.(Egy mindenkiért) Finálé (Második felvonás)

Apám (Epilógus) D'Artagnant apja sírjánál látjuk viszont a három testőr társaságában. Most már D'Artagnan is végérvényesen közéjük tartozik.

Hírek  3testõr  Klub történet  Hogy lehetek tag?  Tagok  Képek  Érdekességek  Fórum