Keresés

22 Fűszernövények, évelő virágok 60 cm-nél alacsonyabbak
A friss magunk szedte fűszerrel még érdekesebbé tehetjük ételeinket. A konyhakerti fűszernövények íze annál intenzívebb, minél frissebbek. Ezenkívül az is igaz, hogy minél gyakrabban vágjuk le a növények csúcshajtásait, annál több nő utána.  Déli hőségben semmiképpen ne szedjünk fűszernövényeket.

Artemisia dracunculus - /Tárkony/:
  Népszerű konyhanövény, növeli az étvágyat, ízesíti a mártásokat, a befőtteket  és a főtt ételeket. Régen fogfájás ellen alkalmazták. Hasznos hurutos és emésztési problémák kezelésében, teájával az álmatlanságot gyógyítják.  Télen a gyökerek védelmében takarjuk be talaját a fagy ellen.  A friss hajtásokat azonnal felhasználják, a felső hajtásokat virágzáskor szedik, és langyos melegben szárítják.

Helichrysum-italicum - /Curry/:
Örökzöld, illatos, 60 cm magas bokor. Keskeny ezüstfehér levelei, sárga dús virágai vannak. Télen a tövét védjük a fagytól. Alakja kialakításához vágjuk le a virágzó hajtásokat, mert elállnak a lombozat többi részétől, de soha ne vágjunk öreg fába.  

Hyssopus officinalis - /Izsóp/:
  Kitűnő fűszer és gyógynövény, ugyankkor a kert pompás dísze is. Elsősorban a bab-és a burgonyalevest lehet vele ízesíteni. Ha a kertben sok a kártevő, ültessünk izsópot, mert elűzi a hernyókat, a tetveket és a csigákat.  A növény részei virágzás idején a legízletesebbek. Fűszerezhetünk vele burgonyasalátát és paradicsomos ételeket, de jól illik sertéssülthöz,  húsragukhoz. Az izsópot nyersen érdemes felhasználni, mert a főzés során elveszíti aromáját. Az izsópból készült tea enyhíti a köhögést, a torokgyulladást, valamint a gyomor-és bélpanaszokat.

Levisticum officinale - /Lestyán/:
Erős zamatú fűszernövény: rendkívül jól használható levesek, egytálételek, szószok, rizs és ragu készítéséhez, azokkal együtt főzhető. A növény minden része erősen illatos. Teljesen télálló. Akár 10-15 évig is ugyanazon a helyen fejlődhet. A zsenge leveleket főzéshez folyamatosan szedhetjük.

Melissa officinalis - /Citromfű /:
A citromfű illata és íze a citroméra emlékeztet. Kedvelt ital a citromfűből készült tea. Használhatjuk a levelét halakhoz, szárnyasokhoz és bárányhoz. Lényeges azonban, hogy leveleit sohase főzzük az ételekkel együtt, hanem utólag tegyük rá, így jobban megőrzi aromáját. A növényen júliustól szeptemberig apró, fehér virágok nyílnak, és magukhoz csalogatják a méheket és más mézelő rovarokat.

Mentha x piperita -/Borsosmenta/:
Erős, fűszeres illata a sötétzöld levelekből árad. A növény különleges ismertetőjele, hogy szeret vándorolni. Gyökerei újabb és újabb sarjakat növesztenek. Zöldségfélék és mártások ízesítésére használhatjuk. Érdemes kipróbálni a mentát zöldséglevesekhez, hús- és halpácokhoz, valamint nyers ételekhez is. A fűszernövények íze és illata közvetlenül virágzás előtt a legerősebb. Júliusban és augusztusban a szárak végén sok halvány rózsaszín és lila árnyalatú virágból álló álfüzér fejlődik. A virágok is erős illatot árasztanak.

Origanum vulgare - /Szurokfű vagy kerti majoránna/:
  Mint fűszer manapság nélkülözhetetlen a konyhában.  Borsólevesben a legfinomabb, számos más ételnek is különleges ízt ad, mint például a különféle zöldségleveseknek, enyhe aromájú szószoknak, frissítő salátáknak, egytálételeknek és  raguknak. A frissen szedett majorannát röviddel a főzés befejezése előtt adjuk az ételhez. A kerti majoránna idegerősítő szer, valamint erős szívdobogás és álmatlanság ellen is hatásos. Ha megfáztunk, a mézzel édesített forró majoránnatea csodákra képes.

Rosmarinus officinalis - /Kerti rozmaring/:
Szárított és a frissen szedett levelei fontos kellékei a húsételek fűszerezésének. Sűrű, örökzöld bokor, kedvező helyen 1 m magasra is megnő. Laza, meleg talajokban fejlődik jól. Nálunk kissé fagyérzékeny, télire vigyük fagymentes helyre.

Salvia - /Zsálya/:
  Örökzöld növény, dekoratív megjelenésű .  Ókori növény, húsok, halak, mediterrán ételek hatékony fűszere. Főzetével depressziót, idegességet és májrendellenességeket kezelnek.

Satureja hortensis - /Csombord vagy Borsikafű/:
Felhasználása a korai rómaiakig nyúlik vissza. Hatékony fűszer, a sóhoz hasonlóan az összes többi ízt erősíti. Húsételekhez és töltelékekhez használják, borsóval, babbal és káposztával, hogy fokozzák ezek emészthetőségét, valamint likőrökhöz.  A levelek főzete gyomor rendellenességeket, rossz emésztést és  étvágytalanságot kezel.

Thymus citriodorus 'Doone Valley' - /Citromillatú kúszó kakukkfű/:
A citromillatú kakukkfű annyiban különbözik a kerti kakukkfűtől, hogy illata a citroméhoz hasonló.

Thymus citroidorus 'Bertram Anderson' - /Citromillatú kakukkfű arany-tarka változata /: Ezt az aranysárga levelű változatot mutatós külseje miatt dísznövényként is termesztik. Június-júliusban virágzik 15-20 cm magas lesz.  virágai bíborszínűek.

Tymus vulgaris - / Kerti kakukkfű/:
A kerti kakukkfűben található illóolajok fertőtlenítő, görcsoldó és étvágygerjesztő hatóanyagokat tartalmaznak.

Csomós harangvirág /Campanula  glomerata/:
Erőteljes, bokros, terjedő tövű évelő: 10-20 cm magas, sötétibolya virágait tömött fejecskékben hozza június- júliusban.

Nagy szívvirág: /Dicentra spectabilis/:
Nagyon hosszú életű, laza, bokros kúszó gyöktörzsű szív alakú virágokat hozó növény. Április-májusban nyílik. Laza, bokros habitusú, hűvös helyet, nedves talajt kedvel.

Narancskrepin: /Asclepias tuberosa/:
Narancsszínű virágai vannak laza, soktagú ernyőben. Késői virágzása miatt értékes növény, Asclepiosról, a gyógyítás görög istenéről kapta a nevét. Július-augusztusban virágzik, 60 cm magas.

Nagyfészkű menyecskeszem /Coreopsis grandiflora/:
Aranysárga féltelt 5 cm átmérőjű fészekvirágzata van. Júniustól szeptemberig nyílik. 50 cm magas. Hosszan virágzik.

Szívlevelű bőrlevél / Bergenia cordifolia/:
Örökzöld, sokvirágú bogernyőben nyíló rózsaszín virágai magasan a levéltömeg fölé emelkednek. Talajban nem válogatós. Hosszú életű évelő.  Nevét Karl August von Bergen XVIII.sz.-i német botanikusról kapta. Árnyékos helyeken is szépen virágzik, sziklakertbe is ültethetjük.

Harangláb /Aquilegia/:
Különböző színű  bókoló virágok keveréke. Május-júniusban nyílik, 50 m magas lesz.

Törpe szarkaláb /Delphinium grandiflorum/:
Enciánkék, sarkantyús virágok laza, elágazó fürtvirágzatokban. Évelőágyi kiültetésekbe, vadvirágos kertekbe, nagyobb sziklakertekbe való. 35 cm magas lesz. Június-júliusban nyílnak.

Ligetszépe /Oenothera/:
Citromsárga virágai vannak, sziklakertbe, évelőágyba ültethető. 30 cm magas, júniustól szeptemberig nyílik.

Bugatölcsér /Penstemon/:
  Évelő szegélyágyba, természethű kertbe, fa és cserjecsoportok szegélyére való. Gazdagon virágzik júniustól augusztusig. 4O cm magas.

Októberi varjúháj /Sedum sieboldii/:
Kevés évelő van, amely még olyan későn is virágzik, mint ez a fajta. Kékeszöld levelei és rózsaszín virágai teszik ezt a növényt dekoratív megjelenésűvé. Magasság 15 cm. Virágzás szept. vége, október. Csaknem kipusztíthatatlan, húsos levelű növény. Hosszú, elegáns hajtásain rózsaszín virágok nyílnak. Erkélyen és sziklakertben egyaránt tartható. Eredetileg az évelő növények közé tartozik, ami azt jelenti, hogy a  több évig élő gyökérzetből minden esztendőben új hajtások fejlődnek. Csak kevés olyan növény van, amelynek gyökerei sokáig elviselik az erkélyládák "fogságát" A varjúháj ezt is jól tűri, és különösen jól mutat, amikor a hajtások túlcsüngnek a láda szélén. A többi pozsgáshoz hasonlóan ez a növény is szárazságtűrő, tehát ha  nyáron elutazunk, egy darabig kibírja öntözés nélkül is. Erkélyládába méterenként 5 növényt ültessünk. A föld feletti részei a növekedési időszak végén elpusztulnak a téli pihenő után pedig  új hajtásokat hoz a növény.  Jóllehet oldalra növekszik, mégsem terjeszkedik olyan mértékben, mint más sziklakerti növények, mert a hajtások nem gyökeresednek le. Ritkán támadják meg kártevők.

Gyapjas tisztesfű  /Stachys byzantina /:
Igénytelen, rövid idő alatt jelentős felületet borít be. Elviseli, sőt kifejezetten kedveli a meszes talajt. A savanyú, nedves, humuszban gazdag földben nem fejlődik megfelelően.   Csak nagyon ritkán támadják meg kártevők.  3O cm magasra nő, elfekvő hajtásai befedik a talajt. Ez a  fagytűrő növény csak napos helyen fejlődik megfelelően. Ha helye árnyékossá válik, ássuk ki, és ültessük át napos helyre. A túlzott nedvességre érzékeny, még a hosszabb száraz időszakokban se öntözzük. Évente egyszer adjunk a  fiatal vagy  éppen szétosztott  töveknek szerves ásványi tápanyagot így, hogy a növény körül forgassuk be a talajba. Az idősebb tövekről rendszeresen vágjuk le a hosszúra nyúlt, egymáson  fekvő szárakat.

Kövirózsa- /Sempervivum/:
  Hosszú életű húsos levelű félcserje, mely tőlevélrózsákkal szaporodik. Száraz, sovány talajba, napos meleg termőhelyre való. Sziklakertek, kőedények, sírok ideális növénye. Virágzik június, júliusban.

Lángvirág-/Phlox/:
Sűrű szőnyeget alkot a lángvirág. Szegélyekre, sziklakertbe, sírokra ültethető. Káprázatosan szép látvány amikor virágba borul.

Gömbös kankalin - /Primula dencticulata/:
  Cserjék közé, sziklakert árnyasabb, nedvesebb részére ültessük. Magasága 20 cm, értékes kora tavaszi virág.

Tarackoló kékgyökér - /Ceratosigma plumbaginoides/:
Díszes, alacsony növésű bokor. Évelőágy vagy cserjecsoport szegélyébe ültessük. Élénk kék, lángvirág alakú virágai nyár vége felé,  ősszel nyílnak kb. 3-4 hónapon keresztül. méltó dísze a nyugalomba vonuló kertnek. Rendkívül szárazságtűrő, tőző napot szeret, hosszú életű,  levelei ősszel bronzvörösre színeződnek. Áprilisban tövig metsszük vissza. Nagyon mutatós növény teraszon edénybe ültetve is,  rézsűkön, sírokon,  mert hajtásai lecsüngőek. Talajtakarónak több növényt ültessünk hármas kötésben 30 cm-es távolságra. Kúszó, csüngő termetével mutatós trsulást alkot a szintén ilyenkor nyíló Sedum 'Natrona'- varjúhájjal, a levelével díszítő tűzesővel, és a bőrlevéllel (Bergenia)

Helianthemum- /Napvirág/:
Télizöld bokros, törpe félcserje. Napos helyre való, virágzik májustól júliusig. 15-20 cm magas.  Az átfagyott talajban élettani szárazság károsíthatja (a levélzet a téli napsütésben párologtat, de a fagyott talajból vizet nem tud felvenni), ezért lazán takarjuk  fenyőágakkal a bokrokat.

Tűzeső- /Heuchera micrantha/:
  Napos vagy félárnyékos fekvést kedvel. Szép színfoltalkotó növény, 50 cm magas. Júniusban, júliusban nyílik.

Keti szegfű  /Dianthus/:
A kerti szegfűt már a középkorban is ismerték. A gondozást a nyári  hónapokban csodálatos szépségével és fűszeres illatával hálálja meg.  A szép illatos virágot állítólag a keresztes lovagok hozták magukkal Dél-Európából az északi vidékekre, ahol gyorsan elterjedt. Az öntözést és trágyázást illetően a szegfű nem támaszt különösebb igényeket, mindössze porhanyós, laza földre van szüksége. A gazdag virágzás feltétele a  napos, védett hely. Napsütötte helyen fejlődik a legjobban.  Meglehetősen igénytelen növény. Inkább kevesebbet, mint túl sokat öntözzük és trágyázzuk. Sziklakerti növénynek is alkalmas. Az elvirágzott szárakat vágjuk le.

Matrona varjúháj /Sedum  'Matrona'/:
  Az gyors növekedésű, húsos levelű  Matrona varjúháj is igen kedvelt. A leveleikben elraktározott víz miatt igen jól tűrik a szárazságot, még rossz minőségű talajon is szépen fejlődnek. Nagyméretű rózsaszín virágzatai összefüggő virágszőnyeget képeznek, igazi eldorádó a pillangók és más rovarok számára. 60 cm magas, szept.- októberben nyílnak.

Krizantém - /Chrysanthemum indicum/:
A krizantém első említése Krisztus születése előtti időre  esik.  Az ókori kínai birodalomban ezer éven át termesztettek krizantémot, később pedig a japánkertekben is megjelent.  A kínaiak sokat fáradoztak az ismert fajták keresztezésén. A kertészek, a parasztok, de még maga a császár is nagy buzgalommal dolgoztak az ügyért. A kis növény tehát a legjobb körökben fejlődött.  A növény l67O-ben került először Európába . Mérsékelten öntözzük kétszer egy héten, de ügyeljünk arra, hogy a föld ne száradjon ki. A virágzási  idő alatt  14 naponként tápoldattal trágyázzuk.  A hervadt virágokat rendszeresen csippentsük le.
Utolsó frissítés ( 2008-01-31 23:01 )
< Előző   Következő >


 Smaragd tuja, leyland ciprus, fenyő, örökzöld sövény