Lakásfelújítás - Polisztirol Hőszigetelés Belső Falra

2012. január elsejétől a 176/2008. (VI. 30.) Kormány rendelet értelmében kötelező beszerezni minden magánépületre, lakásra az energiatanúsítványt – ha az ingatlan bérleti szerződésben vagy adásvételi szerződésben szerepel.
Egy ilyen tanúsítvány ára 15-60.000 Ft között mozog. Ez a papír azon túl, hogy a fenti esetekben kötelező lesz beszerezni, más kötelezettséggel nem jár. (Újépítésű házak esetén már 2009-től szükséges a tanúsítvány a használatba vételi engedélyhez.)
A tanúsítvány – a háztartási gépeknél már ismert módon – tíz különböző minőségi besorolási osztályba sorolja az épületet. A betűvel jelzett „osztályzat” arra utal, hogy a befektetett energiából mennyi hasznosul, tehát milyen hatékony az épület energia-gazdálkodása.
A hagyományos építőanyagokból készült házak többsége nem felel meg a mai elvárásoknak hőtechnikai szempontból. Egy-két építési technológiát leszámítva a ma épült téglaépületeket is el kell látni kiegészítő szigeteléssel.
A falak szigetelése energiagazdálkodási szempontból kiemelten fontos feladat, aminek csak akkor van értelme, ha a teljes külső falfelületet burkoljuk szigetelőanyaggal. Ma már léteznek hatékony beltéri szigetelési megoldások is. Míg kültérre többnyire hungarocell lapokat, belső falak szigetelésére zárt cellás polisztirol (XPS) lapokat használnak. Ilyen xps lapok gyártója többek között a Saarpor, és a Depron-t felvásároló Selit.

A szigetelés felrakásánál ügyelni kell a falazóanyagtól eltérő hővezető képességű részek (hőhidak) megfelelő szigetelésére, ugyanis ezeken a pontokon belső páralecsapódás keletkezhet, ami a megváltozott hőmérsékletkülönbség miatt jelentkezik. Ilyen hőhidak lehetnek a betonból vagy acélból készült épületelemek.
Kevesen gondolnak rá, de adott esetben fontos lehet a szigetelő anyagok lángmentessége is. Egy társasház esetében egy esetleges lakástűz könnyen továbbterjedhet, ha begyullad a szigetelőanyag, ezzel veszélyeztetve a többi lakást is, vagy akár a tetőszerkezetet is.
A kőzetgyapot alapú szigetelőanyagok nem éghetők, jó légáteresztő és víztaszító képességűek, kiváló hő- és hangszigetelő tulajdonságuk van, ezért régi épületek szigetelésére is alkalmasak, és növelik az épület passzív tűzbiztonságát is.
Megfelelő hőszigetelő rendszert alkalmazva a házon növelhetjük a lakók komfortérzetét, energiát takaríthatunk meg, vagy akár több osztállyal jobb tanúsítványt kaphatunk a kezünkbe.