traffik

mindre bilar, fler cyklar

kerékpáros program születőben. nem tudom hányadik, s mennyit ér.

mert ez az elképzelés álom marad egészen addig, amíg a jelenlegi útfelújítások terveiben nem számolnak kerékpárút építésével - hiányolom a tisztán leírt szabványt, amely meggátolja a sárga felfestésű "építést" és az Andrássy úton (Bajcsytól Oktogonig) található borzalmat. szabványnak a Bajcsyn található kerékpárutat javasolnám.

és az a helyzet, nem kéne korlátozni a kerékpárutak építésére a felvetést - ugyanis a jelenlegi budapesti közlekedés nagy problémája a háromsávos városi autóutak zsúfoltsága. ha előkerestek egy '50es, '60as évekbeli fotót ugyanazokról az utakról (pl: Váci, Úllői, Rákóczi), nem hisztek a szemeteknek. végig platánsorok az út két oldalán, középen villamossínekkel. aztán a '70es években a metróépítésekkor kivágták a fákat, felszedték a villamosíneket - utólag nézve ez is nagy hiba volt - és lőn, a forgalom sokszorosára növekedésével a város képtelen tartani a lépést.

véleményem szerint a Nagykörúton (+Irinyi, Bocskai, Villányi, Alkotás, Margit krt) belüli területre behajtási díjat kéne kivetni, valamint ezeken a belső területeken meg kéne szüntetni a háromsávos utakat - beleértve az Erzsébet-híd - Rákóczi tengelyt is. ott a Hungária, ott az M0, tessék azt használni autóval. ugyanezekre az utakra vissza kéne telepíteni a villamosközlekedést és amely buszjáratot ki lehet váltani trolival, szintén át kell építeni. természetesen ez minden felszíni járműnek 30as övezet lenne.

A Hungária és Nagykörút közti területen pedig minden forgalmasabb úton legyen elkülönített kerékpárút - mint ahogy a Bajcsyn - valamint fővárosi tulajdonú és üzemeltetésű parkolóházakat kell építeni minél több metróállomásnál. ez az övezet végig 50es körzet lenne.

tudom, ez sokaknak nem felel meg - elsőre - és vannak vitatható elemei (pl a mostani kelet-nyugati tengely szinte lezárása a Rákóczi út átalakításával), de hosszútávon sokkal élhetőbb és kellemesebb belvárost és Budapestet nyernénk vele. mi gyalogosok, biciklisek és autósok egyaránt.