A homoktövis eredetileg a Himalája lejtőin és főként Ázsiában termő növény, de ma már meghódította az egész világot. Magyarországon is találkozhatunk vele a Duna mentén, a Balaton partján vagy a Csepel-szigeten. Nálunk védett növény.
A homoktövis széles spektrumon segíti szervezetünk egészségét. Gyógyító hatása akár a meleg, akár a téli időszakban jól jöhet. Legfontosabb egészségügyi hatásai:
{Tudta-e?
A homoktövist különböző festési célokra is használják, ugyanis vízzel átitatva
sárga színt ad, amit festők, könyvkötők, bőr- és kézművesek használnak.}
E-vitamint és esszenciális zsírsavakat tartalmaz, melyek jó hatással vannak a
kiszáradt, berepedezett bőrre. Májelégtelenség esetén jól hasznosul más
gyógynövényekkel együtt, így például a pitypanggal. A homoktöviskéreg növeli az
epe kiválasztást. Érdemes cikóriával vagy gyermekláncfűvel kombinálni annak
érdekében, hogy gyógyító hatását növeljük. Csökkenti a narancsbőr kialakulását,
hiszen erősíti a kötőszövetet.
Termését elsősorban nem nyersen, hanem feldolgozva használják, dzsem, bor,
ivólé, likőr, gyümölcslé, kompót formájában. Leveléből erősítő hatású tea
készíthető. C-vitamin-tartalma tízszerese a citrom C-vitamin-tartalmához képest.
Ennek köszönhetően jól használható megfázás és köhögés esetén.
Gyógyászati célra a homoktövis termését, levelét és magolaját használják fel.
Erősíti és védi az immunrendszert, elősegíti az általános jó közérzetet.
Nagy mennyiségben való fogyasztása - ahogyan a legtöbb
gyógynövény esetében, a benne található aktív hatóanyagok következtében - nem
ajánlott terhes nőknek és szoptató kismamáknak, illetve 12 év alatti
gyermekeknek. Érdemes kis adagokban fogyasztani, hiszen egyes esetekben
hasmenést okozhat. Akut bél- és epehólyaggyulladás, illetve hasnyálmirigy
megbetegedések esetén használata nem ajánlatos.