Juhász Ádám - 2003. október 03. (18:37)

Alain Delon szerint a filmművészetet megölték

Nem szeretem a sántító álmokat, ezért nem járok többé moziba - írja Alain Delon


Alain Delon a Le Nouvel Observateu című lapban mondta el keserű észrevételeit a világ filmművészetéről. Szerinte már nincsen igazán jó film, sem igazán jó színészek és rendezők, mert a pénz és a kereskedelmi szemlélet megöl mindent. Ezért már nem is jár többet moziba.

A filmművészet jó, ha fél évszázadot élt, és napjainkra a televízió, a kereskedelmi szemlélet, a pénz végleg megölte őt - írja Alain Delon a Le Nouvel Observateur lapban.

Delon szerint a mostani "bolond és csúf" korszak nem kedvez a filmnek.

- Ellentétben az irodalommal, a képzőművészettel, a film kollektív művészet. Ezért virágzásához az kell, hogy "egy egész kulturális és forgalmazási rendszer ugyanazzal az elánnal lendüljön mozgásba"- írja Alain Delon.

Az volt a jó, hogy mindenki máshonnan jött

A filmcsillag szerint korábban attól voltak életteliek a filmek, hogy a színészek "máshonnan jöttek": Gabin a koncerttermekből, Lino Ventura a birkózósportból, Burt Lancaster a cirkuszból - hoz példákat Delon.

Alain Delon megállapítása szerint ma viszont a film csak olyan színészeket visel el, akiknek nincs "társadalmi vagy emberi sebhelye".

- Antonioni, De Sica, Fellini, Losey, Renoir, Visconti három olyan dolgot tudott, ami nélkül senkiből sem lehet jó filmes. Tudtak rendezni, színészt instruálni, és a kamera mögött is mindnyájan otthon voltak - írja Delon.

"Nem járok többé moziba"

Alain Delon szerint a mai rendezők ebből a három képességből legfeljebb eggyel, jobb esetben kettővel rendelkeznek, ezért "álmaik sántítanak".

- Nem szeretem a sántító álmokat, ezért nem járok többé moziba - mondta kiábrándultan a színész.

A ma élő színészek közül ő már csak Marlon Brandót tartja nagyra, a rendezők közül pedig legfeljebb Almodóvart, Bessont, Blier-t, Ozont, Polanskit és esetleg Lars von Triert.

"Sanyarú jövő"

A francia legenda úgy érzi, hogy a nagy színészek és rendezők sorra meghalnak, a társadalomnak nincs többé szüksége olyan filmekre, mint az Elfújta a szél vagy a Vera Cruz.

- Hamarosan nem lesz más, mint a televízió, az amerikai mozi és néhány szerzői film, amelyet retardált emberek néznek majd meg lehetetlen termekben, miniatűr méretű képernyőkön - vetíti előre a mozi szomorúnak vélt jövőjét Delon.

 

Vissza a cikkek főoldalára