ÚJ SZÓ / PANORÁMA (Új Szó, 2007. április 14.)

Francia sztárok és a választás

A francia hagyományoknak megfelelően minden esélyes jelölt tábora felmutatja híres támogatóit, bár azt, hogy azok valóban hatnak-e a szavazókra, csak a jövő mondhatja meg.


A hírt megerősítette a Drouot-Montaigne árverési ház és a művész titkársága. A licitre október 15-én, a bemutató kiállításra október 12-től kerül sor.

Ségolene Royal szocialista elnökjelölt oldalán Jeanne Moreau és Emmanuelle Béart, híres filmek hősnői, valamint számos színész, rendező, író jelent meg egy párizsi választási rendezvényen, a kamerák előtt.

Vele szemben Nicolas Sarkozy, a jobboldal favoritja olyan színész „barátaival” mutatkozik, mint Christian Clavier vagy Jean Reno, vagy éppen az énekes sztár Johnny Halliday. Miután tudatában van annak, hogy a külvárosi fiatalok körében nem túl népszerű, Sarkozy Doc Gyneco rapénekes támogatását is örömmel fogadja, noha annak sikere csökkenőben van, viszont írt egy könyvet kedvenc jelöltjének dicsőítésére A nagy szellemek találkoznak címmel.

Ségolene Royal válaszul maga mellé állította a bevándorlók soraiból kiemelkedett egyik fiatal csillagot, Jamel Debbouze-t, aki legutóbbi párizsi fellépése során a színpadra szólította és megéljeneztette a jelöltnőt, s ebből az alkalomból kedvesen Mary Poppinsnek nevezte.

A centrista Francois Bayrou ehhez képest halványnak tűnik, olyan kevésbé ismert művészek támogatják, mint Vincent Lindon és Francois Berléand.

A Paris-Match című hetilap nemrég közölt kimutatása szerint a film világában Royal asszony számíthat Michel Piccoli és Carole Bouquet támogatására. Jobboldali ellenfele oldalán áll Alain Delon, s maga mellé tudta állítani Roger Hanin-t, egy sikeres tévésorozat szerzőjét, aki egyébként Francois Mitterrand néhai szocialista elnök sógora volt. Ám Mitterrand lánya, Mazarine Pingeot nyilvánosan Ségolene Royal mellett nyilatkozott.

A sztárok támogatása nem minden kockázat nélkül való. „Honfitársaink ma nem szeretik a hírességeket, azok manapság nem jelentenek ugyanolyan referenciát, mint tegnap” – mondja Jacques Séguéla, aki Francois Mitterrand propaganda-hadjáratát irányította.

A sztárok hatása a szavazókra ma „szinte a semmivel egyenlő, mert ma a franciákat nem a forma érdekli, hanem a tartalom”– véli Jean Daniel-Levy, a CSA közvélemény-kutató részéről.

 

Vissza a cikkek főoldalára