Alaska USA állam


vagyonvédelem


Alaszka az Amerikai Egyesült Államok egyik exklávé tagállama. Alaszka az USA egyik olyan állama, amely nem szomszédos az összefüggő egységet alkotó 48 tagállam egyikével sem.

Alaszka az Egyesült Államok legnagyobb államának területe és a hetedik legnagyobb szubnacionális osztás a világon. Ez a harmadik legnépesebb és a legkevésbé lakott állam, de messze a kontinens legnépesebb területe többnyire a 60. párhuzamtól északra helyezkedik el és a becslések szerint 2015-ben 738 432 népességet jelentenek - ez több mint négyszerese az Észak-Kanada és Grönland együttes népességének. Alaszka lakosainak körülbelül fele a Anchorage nagyvárosi festői területén él. Juneau állam fővárosa terület szerint az Egyesült Államok második legnagyobb városa, amely több területet foglal magában, mint Rhode Island és Delaware államok.

Alaszkát az őslakos népek több ezer évig elfoglalták az európaiak érkezése előtt. Az államot Észak-Amerika Bering szárazföldi hídjának belépési pontjának tekintik. Az oroszok voltak az első nem őslakos emberek, akik a XVIII. Században kezdték el telepíteni a területet, végül létrehozva alaszkai kolóniát, amely a jelenlegi állam nagy részét lefedi. A távoli birtok fenntartásának költsége és nehézsége arra késztette az eladást 1867-ben az Egyesült Államoknak 7,2 millió dollárért, vagyis körülbelül két cent hektáronként (4,74 dollár/km2). A terület több adminisztratív változáson ment keresztül, mielőtt területként szerveződött volna1912. május 11-én fogadták el. Az országot 1959. január 3-án fogadták el az 49. államként.

költöztetés


Az alaszkai egy főre jutó jövedelme az egyik legkisebb államgazdasággal rendelkezik az országon belül, mivel a halászat, a földgáz és az olaj uralja a változatos gazdaságot , amelynek mindegyike bőséges. Az Egyesült Államok fegyveres erõinek bázisa és az idegenforgalom szintén a gazdaság jelentõs részét képezi ; az állam több mint fele szövetségi tulajdonban lévő állami földterület, ideértve számos nemzeti erdőt, parkot és vadon élő állatokat.

Alaszka őslakos népessége arányosan a legmagasabb az Egyesült Államok bármely államában, több mint 15%. Közel két tucat anyanyelvet beszélnek, és az alaszkai bennszülöttek jelentős befolyást gyakorolnak a helyi és az állami politikában.

Alaszka az Egyesült Államok legészakibb és legnyugatibb állama, és a legkeletibb hosszúságú az Egyesült Államokban, mivel az Aleut-szigetek a keleti féltekén terjednek ki. Alaszka az egyetlen nem szomszédos USA állam Észak-Amerika kontinentális részén; Körülbelül 500 mérföld ( Kanada) Brit Columbia (Kanada) elválasztja Alaszkát Washingtontól. Technikailag az Egyesült Államok kontinentális biztonsági részét képezi, de néha nem tartozik idegen nyelvű használatba; Alaszka nem része a szomszédos USA-nak, amelyet gyakran "az alsó 48 konténer"-nak hívnak. A főváros Juneau, az észak-amerikai kontinens szárazföldjén helyezkedik el, de közúton nem kapcsolódik az észak-amerikai autópálya-rendszer többi részéhez.

bútorszállítás


Az állam által határolt Yukon és Brit Columbia, Kanada keletre, a Alaszkai-öböl és a Csendes-óceán déli és délnyugati, a Bering-tenger, Bering-szoroson és Csukcs-tenger a nyugati és a Jeges-tenger északi részén. Alaszka felségvizei érintik az oroszországi felségvizeket a Bering-szorosban, mivel az Orosz Nagy Dióde-sziget és az Alaszkai Kis Dióde-sziget mindössze 3 mérföld (4,8 km) távolságra vannak egymástól. Alaszka hosszabb tengerparttal rendelkezik, mint az összes többi amerikai állam együttesen.

Alaszka az Egyesült Államok legnagyobb állama, teljes területükkel 663 268 négyzet mérföldön (1.717.856 km 2) fekszik , több mint kétszer olyan nagy, mint Texas , a következő legnagyobb állam. Alaszka nagyobb, mint a 18 szuverén ország kivételével. A felségvizeket számolva, Alaszka nagyobb, mint a következő három legnagyobb állam együttes területe: Texas, Kalifornia és Montana. Ez nagyobb, mint a 22 legkisebb amerikai állam együttes területe seat.

Az alaszkai délkeleti éghajlat egy közepes szélességű óceáni éghajlat a déli szakaszokban, és egy szubarktikus óceáni éghajlat az északi részekben. Évente Délkelet Alaszka legnedvesebb és legmelegebb része, enyhe hőmérséklettel télen és magas csapadékkal egész évben. Juneau átlagos csapadékmennyisége évente 130cm felett van, Ketchikan átlag pedig 380cm 150 in. Ez az egyetlen alaszkai régió, ahol a napi átlaghőmérséklet a téli hónapokban meghaladja a fagyot.

Anchorage és Alaszka déli és középső részének éghajlata Alaszka szerint enyhe, a régió tengerparti közelsége miatt. Noha a környéken kevesebb eső esik, mint Alaszka délkeleti részén, több hó esik, és a napok általában tisztaak. Átlagban, Anchorage kap 41cm a csapadék évente mintegy 190cm a hó, bár vannak olyan területek déli részén, amely megkapja sokkal több hó. Szubarktikus éghajlat rövid, hideg nyarai miatt.

Nyugat-Alaszka éghajlatát nagyrészt a Bering-tenger és az Alaszka-öböl határozza meg. Ez egy szubarktikus óceáni éghajlat délnyugaton, és egy kontinentális szubarktikus éghajlat északi távon. A hőmérséklet kissé mérsékelt, figyelembe véve a terület északi távolságát. Ez a régió óriási mennyiségű csapadékot mutat. A Seward-félsziget északi oldalától a Kobuk-folyó völgyéig terjedő terület technikailag sivatag, amelynek adagai évente kevesebb, mint 25cm csapadékot kapnak. Másrészt néhány hely Dillingham ésBéthelben átlagosan körülbelül ford 250 cm csapadék van.

Alaszka belső éghajlata szubarktikus. Alaszka legmagasabb és legalacsonyabb hőmérséklete a Fairbanks közelében fekvő térség környékén fordul elő . A nyarak hőmérséklete eléri a 30°C-t, míg télen a hőmérséklet –51°C alá eshet. A csapadék csekély a belsejében, gyakran évente kevesebb mint 25cm, de a csapadékmennyiségek, amelyek télen esnek, általában az egész télen megmaradnak.

Alaszkában a legmagasabb és a legalacsonyabb hőmérsékletek a belső költöztető terekben vannak. A legmagasabb a 38°C Fort Yukon-ban (ami mindössze 8 mérföld vagy 13 km a sarkvidéken belül) 1915. június 27-én, ami Alaszkát Hawaii-val köti össze, mint állam a a legalacsonyabb magas hőmérséklet az Egyesült Államokban. A legalacsonyabb hivatalos alaszkai hőmérséklet −62°C a Prospect Creek-ben, 1971. január 23-án egy fokkal meghaladja az Észak-Amerika kontinentális részén mért legalacsonyabb hőmérsékletet.

Az alaszkai szélsőséges északi részén Északi-sarkvidéki éghajlat hosszú, nagyon hideg télű és rövid, hűvös nyarakkal. Utqiagvikban még júliusban is az átlagos alacsony hőmérséklet 1°C. Alaszka ezen a részén kevés a csapadék, sok helyen átlagosan kevesebb, mint 10 hüvelyk (25 cm) évente, főleg hóként, amely szinte egész évben a fordon marad.