24 órás szerviz

Megjavítható-e a Windows XP?
Mielõtt egy Windows problémánál a teljes operációs rendszert újratelepítenénk, próbálkozzunk meg a javítási funkcióval. Helyezzük be a Windows CD-t a meghajtóba, majd indítsuk újra a számítógépet a CD-rõl. Bizonyos esetekben a BIOS-ban elõször módosítani kell a bootolási sorrendet. Ez néhány percet vehet igénybe, ezt követõen pedig nyomjuk meg a Recovery Console elõhívásához az R billentyût. Amint megjelennek a választási lehetõségek, nyomjuk meg az 1-es billentyût. Ezt követõen nyomjuk meg az Enter billentyût, adjuk meg a rendszergazda jelszavát, majd az egészet erõsítsük meg még egyszer az Enter billentyûre kattintva. A Windows most a parancssort jeleníti meg. A rendelkezésre álló parancsok listája a help szöveg begépelésével jeleníthetõ meg. A fixmbr paranccsal a master boot recordot javíthatjuk, és ez a beavatkozás rendszerint megoldja a bootoláskor fellépõ problémákat. A chkdsk paraméter visszaállítja a hibás szektorokból a Recovery Console fájlokat, és elmenti õket a legfelsõ szinten, vagyis a C:\-n.

Fájlok törlése a Temp könyvtárból
Minden egyes felhasználói fióknak van egy külön mappája az ideiglenesen letöltött fájlok számára. Ezeket az Intézõben találhatjuk a C:\Documents and Settings\Felhasználói fiók neve\Local Settings\Temp mappa alatt. A Felhasználói fiók neve azt a fiókot jelenti, amelyik Temp mappájáról szó van. Amíg semmilyen alkalmazói program nem fut, a mappa tartalma kitörölhetõ.

Melyek a fontos billentyûparancsok?
Különösen fontos a Windows billentyû: ezt az összes új billentyûzet bal alsó részén találjuk, a Ctrl és az Alt billentyû között. A Windows billentyût más billentyûkkel kombinálva a következõ funkciókhoz juthatunk:
Windows: A Windows Startmenüjének megjelenítése/eltüntetése
Windows + L: A számítógép zárolása
Windows + Szünet: A rendszertulajdonságok megjelenítése
Windows + D: Az Asztal megjelenítése/eltüntetése
Windows + M: Az összes ablak átváltása kis méretre
Windows + Shift + M: A kis méretre állított ablakok visszaállítása
Windows + E: A Windows Intézõ megnyitása
Windows + F: A fájlkeresés megnyitása
Windows + R: A Futtatás mezõ megnyitása

Menük megjelenítésének gyorsítása
Kattintsunk a jobb egérgombbal a munkaasztalon, válasszuk a Tulajdonságok parancsot, a Megjelenés lapon kattintsunk a Hatások gombra, és szüntessük meg a Menük és eszközleírások áttûnése lehetõség bejelölését.

Gyakoribb képernyõfrissítés
A gyakoribb képernyõfrissítés jobb a szemnek, viszont aki eddig kisebb frissítéssel dolgozott, az vigyázzon, mert a gyors átállás fejfájást is eredményezhet. Ilyen pl. a 60 Hertzrõl való lépés 100 Hertzre. A monitorok különböznek, egyik ekkora frissítést bír, a másik akkorát. Ez fordított arányosság. Minél nagyobb felbontással dolgozik az ember, annál kisebb képernyõfrissítést tud a monitor. Csak egy példa: Ha a felbontás 800×600, a monitor bírja a 100 Hertzet, de 1024×768-nál már csak 75 Hertzen dönget. Ez persze monitorfüggõ. Aki szeretne átállni 60 Hertzrõl 100-ra úgy, hogy lehetõleg ne bántsa a szemét, annak ajánlott a kis Hertzenkénti lépés. Mármint 60-rol ne 100-ra rögtön, hanem 60-ról mondjuk 70-re. Félóra múlva ismét feljebb mehet egy lépcsõt. Ez ajánlott.
A Windows XP alapból nem jeleníti meg azokat a képernyõfrissítési tempókat, amiket a monitor nem támogat. Ezek használata semmiképp nem ajánlott.
Képernyõfrissítés beállítása:
1. Az asztalon jobb oldali egérgomb, majd Tulajdonságok.
2. Válasszuk ki “Beállítások” fûlt.
3. Lent találunk 3 gombot. Egyik a Speciális lesz. Katt rá.
4. Most keressünk egy “Monitor” nevû fület. Katt rá.
5. A “Képernyõfrissítési gyakoriság”-nál tudjuk beállítani a tempót.
A “A monitor által meg nem jeleníthetõ üzemmódok elrejtése” be lesz pipálva. Ez így helyes. Ha kiszeded a pipát elõle, azzal nagyobb frissítést is be tudsz állítani, DE EZEKET SEMMIKÉPP NEM AJÁNLOTT HASZNÁLNI, UGYANIS ELÕFORDUL, HOGY HIBÁS MEGJELENÉST EREDMÉNYEZ, EZENKÍVÜL RONGÁLJA A MONITORT, HARDVERKÁROSODÁSHOZ VEZETHET.

Inernet explorer gyorsítása

Aki gyakran böngészik az interneten, az bizonyára tisztában van azzal, hogy egy online kapcsolat létrehozása és egyes honlapok megnyitása olykor sokáig eltarthat. Éppen a böngészõ indításakor telhet el jó néhány perc, mire végre teljes díszében felépül a kívánt honlap. A késlekedés oka rendszerint a képekben és az egyéb multimédiás elemekben keresendõ, amelyeknek masszív a fájlméretük, és ezért sokáig eltart a betöltésük. Az Internet Explorerrel végzett munkát meggyorsíthatjuk, ha letiltjuk a kezdõlap meghívását, valamint a képek, animációk, filmszekvenciák megjelenítését és a persze hangok megszólaltatását.

Az Internet Explorer minden meghívásakor automatikusan megnyitja az úgy nevezett kezdõoldalt, és ezzel feleslegesen kapcsolati idõt pazarol. A betöltés meggyorsításához célszerû letiltani a kezdõoldal megjelenítését. Ezt az Eszközök / Internet-beállítások alatt az Általános regiszterlapon végezhetjük el. Ott kattintsunk az Üres lap kapcsolóra, majd az OK gombra.
A multimédiás opciók megjelenítését szintén az Internet-beállítások menüben lehet kikapcsolni. Ehhez azonban a Speciális regiszterlapra lesz szükségünk. Távolítsuk el az összes olyan multimédiás opció kijelölését, amelyre nincs szükségünk, mint például az Animációk megjelenítése a weboldalakon, vagy a Videók lejátszása a weblapokon stb.
Az Internet Explorer a jövõben dzsókereket (piros x-et tartalmazó ikonokat) fog megjeleníteni a kívánt weblapokban. Ha a multimédiás elemeket utólag szeretnénk betölteni, akkor nyissuk meg az egér jobb oldali gombjával a kívánt objektum helyi menüjét, és válasszuk ki a megfelelõ menüpontot, például Kép megjelenítését.

Interneteskép háttérnek

Ha nagyon megtetszik egy kép a hálón, letölthetjük a gépünkre, és az Asztal háttereként használhatjuk.
Vigyük az egeret a kívánt képre. Kattintsunk rá az egér jobb oldali gombjával. A helyi menüben válasszuk a Beállítás az Asztalon háttérként parancsot. A kép alapértelmezés szerint középre állítva jelenik meg a háttérben. A kép alakját szükség esetén a helyi menü Tulajdonságok pontjában, a Megjelenés tulajdonságai ablakban változtathatjuk meg.

Gyorsabb rendszermûveletek
A Windows XP számtalan tömörített file-ból és könyvtárból dolgozik. Elõnye, hogy így kevesebb helyet foglal merevlemezünkön, hátránya, hogy lassítja a rendszer felállását és bizonyos rendszerszintû mûveleteket is. A kérdéses rendszerállományokat csak akkor csomagolja ki egy ideiglenes mappába, amikor szükség van rájuk. Ha ezeket, eleve ha kicsomagolva tároljuk, akkor 10-20%-os teljesítménynövekedést tapasztalhatunk e mûveletek során!
A beállítást a következõképpen változtathatjuk meg:
A Start/Run mezõbe írjuk be: regsvr32 /u zipfldr.dll majd nyomjunk egy Entert.

XP beállítások a konzervatívabb felhasználóknak
A Windows XP mind látványban, mind a háttérben futó szolgáltatásokban sok újdonságot hozott a felhasználóknak. A felhasználói felület alapbeállításait gyökeresen megváltoztatták a program készítésekor, és hát akadhat olyan ember is, aki szívesebben használná a régi, jól bevált felületét a Windowsnak, úgy ahogyan az már bevált az elõzõ verziókban.
Itt apró trükköket sorakoztatok fel a Windows XP elõtti felületek kedvelõinek.

1.) A Start menü és a tálca is rendesen átalakult elsõ ránézésre az elõzõ Windows verziókhoz képest, de semmi vész mindent vissza lehet szabni a régi kinézetre.
Ha a Start gombra egy jobb kattintást ejtünk, és az elõbukkanó menüben a Tulajdonságok lehetõséget választjuk, máris testre szabhatjuk a Start menü megjelenését, átválthatunk a klasszikus Start menü elrendezésre is és a Testreszabás gomb megnyomásával további apróságokat állíthatunk be a Startmenünknek.

2.) A Tálca alapbeállításai sem tetszhetnek mindenkinek úgy, ahogyan vannak, ezért ha egy duplakattintás a tálcán után a Tulajdonságokat választjuk, szintén egy rakás beállításhoz jutunk.
Kikapcsolhatjuk a Tálca zárolását minek folytán szabadon átrendezhetjük az elválasztókat és más elemeket. Kikapcsolhatjuk a hasonló gombok csoportosítását, ezzel minden azonos csoportba tartozó program külön gombot kap majd a Tálcán. És beállíthatjuk a gyorsindítási ikonok megjelenítését is.

3.) A Vezérlõpult alapbeállítások használatakor kategóriákba rendezi számunkra a beállítások lehetõségeit, ami egy kicsit eltér az eddig megszokott Vezérlõpult ikonoktól. A régi ikonok visszanyeréséhez csupán csak a Vezérlõpult ablakában található "Váltás klasszikus nézetre" feliratra kell kattintanunk.

4.) A mappáink a Windows XP-ben furcsa színekben pompáznak és különösen a rendszermappákban a gyakran használható mûveletek megjelennek mappáink ablakának bal oldalán egy sávban. Eme tulajdonság megszûntetésére a Vezérlõpult\Mappa beállításai eleme alatt találunk megoldást. Itt átválthatunk klasszikus Windows mappák használatára. A Nézet fülre kattintva további apróságokat állíthatunk be, úgy, mint a fájl-kiterjesztések elrejtését és más egyebeket.

5.) Akinek nem tetszik a Windows XP bûbájos kerekded formákkal és világoskék színnel megáldott világa az az Asztalra jobb- kattintva és a Tulajdonságok választásával segíthet problémáján. A megjelenõ ablak Témák fülére kattintva kiválaszthatjuk a klasszikus Windows témát, ami visszarepíti a felhasználót a Windows XP elõtti idõkbe a megjelenés terén.
Ha csak a kék színnel nem vagyunk kibékülve, a fent említett beállítások ablakon a Megjelenés fülre kattintva választhatjuk ki a számunkra legkedvezõbb színhatásokat.
A Megjelenés fülnél található Hatások gomb segítségével a menük megjelenésének formáit állíthatjuk be vagy az ablakok mozgatásának tulajdonságain változtathatunk.

FENT LEÍRTAKAT MINDENKI SAJÁT FELELÕSÉGÉRE HASZNÁLJA !!!