A szénsavas bort már régóta ismerték Franciaország Champagne tartományában, hiszen a hűvös éghajlati adottságok következtében az erjedés sokszor csak a szüretet követő év tavaszán fejeződött be, de ez a bor akkoriban selejtnek számított. Az első pezsgőt 1670 – 1715 között, a hautvilliersi Szent Benedek-rendi apátság pincevezetője dom. Pierre Perignon készítette, úgy hogy parafa dugóval zárta le az üveget, amelyet viaszba mártott drótkengyellel erősített rá. Sokáig titokban tartották a készítési folyamatot, ennek ellenére azonban a 18. században már sokfelé ismeretes volt, és a 19. században már Európa-szerte készítettek pezsgőt.
Magyarországon pezsgőkészítéssel először Esch és Tsa () foglalkozott, majd a pécsi Littke (1876). Az 1880-as évektől pedig a budafoki Törley (1882) cég foglalkozott pezsgőgyártással.
Pezsgőkészítés csak a parafadugó feltalálása után vált lehetővé. Erjedésben lévő bort töltöttek a palackba, és az erjedés befejeztéig termelődő szén-dioxid a palackban maradt. A seprőt úgy távolították el, hogy a szénsav nagy része megmaradt.
-Kb. a XVI. sz óta készítettek szénsav tartalmú italokat
Franciaországban
- Dom Perignon (1638-1715) volt, aki tökéletesítette a
pezsgőgyártást
- Kialakult a flőte pohár a seprő ülepítéséhez
- XIX. században madame Veuve Clicquot kitalálta a degorzsálást
- XIX. század elején a korízlésnek megfelelő cukortartalom:
Európa
160-180 g/l
Oroszország
200-250 g/l
Anglia 25-60 g/l
- XIX.század végére Brut pezsgő hódított angol hatásra
- 1750-1790 között sok pezsgőgyár épült Champagne területén Moët et
Chandon, Veuve Clicquot, Mumm,
- XVIII. században Európa többi országában is elkezdtek pezsgőt
készíteni
- Magyarországon a Hubert pezsgőgyár volt az első 1825-ben Pozsonyban
- Törley 1882-ben Budafokon hozott létre pezsgőgyárat
- ma működő régi pezsgőgyár a Littke Pécsett, a Törley és a Francois