Mongol futóegér

Főoldal Magamról Képek Állatok jellemzése Társ oldalak Rendezvények Vendégkönyv Fórum

A mongol futóegér nagyobb, mint egy egér és kisebb, mint egy patkány. A kifejlett állat testhossza akár 15 cm is lehet. Farka 13-15 cm hosszú.
Bevezető
 
A mongol futóegér örökmozgó és rendkívül barátságos, "szocializált" rágcsáló. Közel 30 éve vált házikedvenccé.

Leírása

Nagyobb, mint egy egér és kisebb, mint egy patkány. A kifejlett állat testhossza akár 15 cm is lehet. Farka 13-15 cm hosszú. A tenyésztőknek köszönhetően színben létezik. Leggyakoribb a zsemleszínű, fehér hasú változat. Szeme fekete vagy piros is lehet.

Beszerzése

Könnyűszerrel és olcsón beszerezhetők állatkereskedésekből, kisállattenyésztőktől.

Az állat helyének kialakítása

Nagy helyre van szükségük. 2-3 egyed tartásakor minimum 80x40 cm-es alapterületű és 50-60 cm magas terrárium szükséges. Azért kell ekkora méretű terrárium, mert futóegerek lévén - ahogy nevük is mutatja - futkározni és ugrálni szoktak.

Rendkívül mozgékony rágcsáló, nyughatatlan, egy helyben szinte sohasem látni. Mindig legyen a terráriumban valami játék.

Ne feledjük, hogy kis kedvencünk "lakhelyét" hetente legalább egy alkalommal alaposan ki kell mosni! A terrárium aljára forgácsot, szénát vagy madárhomokot tegyünk, és gondoskodjuk egy kisházikóról, egy futókerékről és az egyéb játékokról is.

Etetés-itatás

Teljes értékű tápokat, zöldségeket, gyümölcsöket adjunk nekik. Sivatagi állat révén keveset iszik. Olyan önitatót válasszunk, amelyet nem tudnak felborítani, vagy beszennyezni.

Gondozás

Egész nap ébren van, nem úgy, mint pl. az aranyhörcsög. 2-3 órás ébrenlétet 3-4 óra alvás követ. Lehetőleg minden nap foglalkozzunk velük legalább 10 percet, így megszokják a szagunkat. Legalább 2 egeret kell együtt tartani, mert a magányos egér könnyen vaddá válhat. 3-4 évig élnek el, de volt példa a 7-8 évre is.

Szaporítás

A nemek meghatározásánál az ivarszervek és a végbélnyílás távolságát kell figyelembe venni. Ez a hímeknél kétszer olyan hosszú, mint a nőstényeknél. A fiatal hímek herezacskója fekete színű, és a hasi illatmirigyek kifejezettebbek.

A nőstény 21 napig vemhes. Egyszerre 3-8 utódot hoz világra. A kicsik 3 hétig szopnak. Az újszülötteket szigorúan tilos zaklatni. Ha gyakori a zaklatás, az anyjuk fölfalja őket. Amíg a picik fel nem nőnek, és el nem hagyják az otthont, addig nem takarítsuk a terráriumot.