Maci, palotapincsi – műtét utáni rehabilitáció

Maci a 8 éves palotapincsi fiút porckorongsérv műtét után irányította szakállatorvos fizioterápiás kezelésre.

A Gazdik beszámolója alapján kedvencük füvön és stabilabb talajon fel tudta tolni magát és pár métert meg tudott tenni, mielőtt újból összecsuklott volna a két hátsó lába. Vizeletürítési szándékát jelezte, farka tövét emelte hozzá, székletét is tudta üríteni.

A Tulajdonosok beszámolója és az állapotfelmérés alapján jól látható volt, hogy Maci sokkal jobb állapotban volt, mint általában ugyan ebben a betegségben szenvedő társai.

A far-, és combizmai le voltak sorvadva, ataxias (imbolygó) volt a járása, reflexei nem voltak még tökéletesek, nyakizmai kötöttebbek voltak a terhelés miatt.

Az állapotfelmérés után a Tulajdonosokkal abban maradtunk, hogy Maci heti két alkalommal részesül fizioterápiában, a hét többi napján pedig a Gazdik foglalkoznak vele a megtanított feladatok alapján.

A hátsó végtagoknál passzív kimozgatást alkalmaztam, hogy elkerüljük az ízületi mozgáspályák beszűkülését. Ingermasszázzsal igyekeztem elérni, hogy a késett reflexeket vissza tudjam állítani.

Nyújtottuk a hátsó lábak izmait, nehogy véletlen megrövidüljenek.

A kötött, görcsös izmokat lazító masszázzsal igyekeztem feloldani. Erre azért volt szükség, mert a rendellenes mozgás miatt az egészséges végtagokon izomfeszülések alakultak ki, ezeket fel kellett oldani.

Az imbolygó járása miatt elkezdtük az instabil talajon való tornát. Levegővel telt matrac, gimnasztikai labda, dynair, illetve ezek kombinációja segítségével tornáztattam, hogy a koordinációján javítsak, illetve, hogy a far- és combizmokat és a gerincoszlop izmait megerősítsem.

Maci a terápia során fokozatosan fejlődött, egyre jobban erősödött.

Mint majdnem mindegyik gerincproblémás kutyánál, így nála is kialakult és megmaradt a frontokra való érzékenység.

A Gazdik beépítették Maci mindennapjaiba az otthoni tornát, így a terápia során megerősített izmokat már a rehabilitáció befejezte után is szinten tudják tartani, ezáltal csökkenthető a további sérvesedés esélye.