KUTYA FITNESS ÉS A TÚLSÚLY KÉRDÉSE

A kis kedvenceinknek szóló fitness lényege, hogy különböző speciális egyensúlyozó eszközökön, mint pl. levegővel telt matracon, különböző méretű gimnasztikai labdákon, tüskés labdákon, és ezek kombinációin végzünk feladatokat. Ezeket kiegészítjük még szlalomozással és alacsony akadályokon való átlépegetéssel. Ezen feladatok fejlesztik az állóképességet, a koordinációt. Erősítik az izomzatot, különösen a mélyizmokat. Az ízület közeli izmok erősítésével pedig az ízület nagyobb stabilitását tudjuk elérni. E mozgásforma által az esetleges sérülések jobban megelőzhetővé válnak. A különböző mozgásszervi betegségekre hajlamos fajtáknál a probléma kialakulásának ideje kitolható.
Nem utolsó sorban még szorosabb és mélyebb kapcsolat alakul ki a tulajdonos és szeretett kutyája között.
Ezekkel a mozgásformákkal olyan izmokat is át tudunk mozgatni, melyeket egy-egy séta, vagy futás alkalmával nem lehetséges

     Minden kutya – legyen az kicsi, közepes, nagy, vagy óriás – az állapotától és bátorságától függően kap feladatokat, melyet a gazdájával közösen, annak utasításaira hajt végre. A fitnesst mindig a bemelegítés előzi meg!

Kiknek javasolt a kutya-fitness?

  • olyan kutyáknak, akiknek sok feles energiájuk van,
  • akik túl vannak már egy rehabilitáción, és gazdáik ily módon szeretnék fenntartani a jó általános állapotukat,
  • olyan kutyusnak és gazdájának, akik szeretnének jó társaságban eltölteni egy kis időt, miközben közösen tesznek egészségük érdekében,
  • olyan kutyának, aki túlsúllyal küzd.

Amit az elhízásról tudni érdemes:

     Vannak fajták, akik hajlamosak a hízásra, s vannak olyanok is, akiket mi magunk emberek rontunk el, pusztán a szeretetünkkel túlzásba vitt nassoltatással. Nagyon oda kell figyelnünk, hogy miből, mennyit és mikor adunk kis kedvencünknek.
Az elhízás csökkenti a kutya élettartamát, és rontja az életminőségét. Egy elhízott kutya sokkal nehezebben mozog, mint a normál kondícióban lévő társai. Nincs kedve sétálni, játszani. Hamar elfárad. Ezek a tényezők pedig nem segítik a plusz kilók leadását.
Egy túlsúlyos kutyának az ízületei, gerince, szíve fokozottabb terhelésnek vannak kitéve. Ezáltal kialakulhat pl. osteoarthritis (ízületgyulladás), csípőízületi problémák, hátulsó testfél gyengesége, végtagi sántaság.

     Az elhízott állatot soha nem szabad drasztikus fogyókúrára fogni, az árt az egészségének. Minden esetben érdemes állatorvos véleményét kikérni! Emellett a fokozatosság elvét betartva rendszeresen mozogni kell kedvencünkkel.
Mivel egy súlyfelesleggel küzdő állat ízületeire jobban oda kell figyelni, ezért érdemes a kutya-fitnesst segítségül hívni. Ugyanis a korábban leírt eszközök használatával a már amúgy is túlterhelt ízületeket kímélni tudjuk. Szakember segítségével pedig a nehéznek és fárasztónak tűnő fogyókúrát, játékos módszerekkel lehet végezni.

Ne feledjék, “Egészségesen négy lábon!” az igazi 🙂

Kezdőlap