Ízületi diszplázia

A diszplázia (dysplasia) rendellenes fejlődést jelent. A kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő-, könyök-, vállízület fejlődési rendellenességeit kell megemlíteni. Az ízületeket alkotó csontvégek, illetve az azokat borító porcfelületek nem megfelelően illeszkednek egymáshoz. Ebből az illeszkedési hibából alakul ki részleges ízületi ficam (subluxatio), porckopás, idülten fejlődő degeneratív elemeket tartalmazó ízületi elváltozások (artrosis).

     A diszplázia formái, érintett fajták

  • csípőízületi diszplázia (HD) – a legelterjedtebb – nagytestű, molosszus fajták, német juhász, rottweiler, bernáthegyi
  • könyökízületi diszplázia (ED) – csípő után ez a leggyakoribb – nagytestűeknél, német juhász, berni pásztor, dogok, labrador, rottweiler, golden retriever, újfundlandi, kaukázusi juhászkutya, ír farkaskutya
  • vállízületi diszplázia (SD) – ritkábban fordul elő – törpe fajtákban, tacskóban, basset houndban, uszkárban

Kialakulásának oka lehet genetikai öröklődés, hajlamosítható tényező pedig a kutya gyors növekedése, nem megfelelő táplálása, stressz, hatalmi rangért folyó harcok a kennelben, korai terhelés (idő előtti, túlzott mértékű futtatás).

     Csípőízületi diszplázia:
A csípőízületet alkotó combcsont feje nem illeszkedik rendesen a medencecsont ízületet alkotó vápájába. Emiatt az ízület részlegesen, vagy teljesen ficamodhat. Az állandóan ficamodó ízületben porckopások, ízületi gyulladások, ízületi arthrosis jön létre.
Az ízület részleges ficamodása, illetve az ebből kialakuló ízületgyulladás mozgászavarral és fájdalommal jár. Ezek mértéke nő a porckopás és az arthrosis megjelenésével.
A szűrés nagyon fontos már pár hónapos korban! A szűrés a kutya korától függően fizikális és/vagy röntgen vizsgálattal lehetséges.

     Könyökízületi diszplázia:
Örökletes betegség, emiatt a szűrés mellett nagyon fontos, hogy ebben a betegségben szenvedő egyedet kizárjuk a tenyésztésből, megelőzvén a továbbörökítést!
A könyökízületet alkotó karcsont és a két alkarcsont egymással érintkező ízületi felszíne nem illeszkedik megfelelően egymáshoz. Ennek következtében feszülés, vagy instabilitás jön létre a könyökízületben. Ez az elváltozás porcleválás, porckopás, porcdegeneráció, és arthrosis kialakulását vonja maga után.
Előzetes szűrést 6-7 hónapos korban, végleges szűrést 1 éves kor után végzik a szakemberek.
Amennyiben azt veszi észre, hogy kis kedvence mellső lábára vissza-visszatérő sántaságot mutat, feltétlen forduljon állatorvoshoz! Az elváltozást műtéti úton orvosolják.

     Vállízületi diszplázia:
Genetikailag öröklődő betegség, melynek a lényege, hogy a vállízületet alkotó karcsont feje és a lapocka ízületi vápája nem megfelelően illeszkedik egymásba. Emiatt az illeszkedési hiba miatt az ízület részlegesen ficamodik, ami porckopásokkal, porcfelrakódásokkal járó ízületi elváltozást, arthrosist von maga után.
A szűrés ebben az esetben is nagyon fontos!

A fizioterápiának fontos szerepe van a prevencióban (megelőzésben), a műtétre való felkészítésben és a műtét utáni rehabilitációban.

Általában egy diszpláziás egyed már panaszokkal kerül az állatorvoshoz, majd a műtétre. (Kivéve persze, ha időbeni diszplázia szűrésen részt vett állatról beszélünk.) Ekkor már fájdalmai vannak, sántít, esetleg nem is használja érintet végtagját. A kevésbé terhelt végtag izmai sorvadásnak indulnak, az ellen oldaliak pedig túlterheltté válnak. A nem használt végtag ízületeinek mozgáspályái pedig beszűkülnek. Amennyiben módunk van rá, fontos, hogy az állatot megerősítsük műtét előtt. A lehetőségekhez képest izmait visszaépítsük, az esetlegesen beszűkült mozgáspályán javítsunk és nem utolsó sorban fájdalmat csillapítsunk a fizioterápia segítségével. A kutyák izomzata nagyon gyorsan sorvadásnak indulnak. Visszaépítésük pedig hosszadalmas folyamat. Nem mindegy tehát pl., hogy milyen izomzattal kerül a kutyus a műtőasztalra, hogy milyen izomzatból fog veszíteni a lábadozás során. Vagy, hogy a rehabilitációt a műtét után kezdjük, vagy már egy,  a kutya által jól ismert és kedvelt feladatokat végeztetünk vele.

A műtétet követő rehabilitáció során a fizioterápiával a következőkben tudok segíteni:

  • fájdalomcsillapítás
  • letapadt izmok fellazítása – a nem, vagy csak keveset használt végtag izmai a csontokhoz letapadnak, ezen letapadásokat fel kell oldani
  • beszűkült mozgáspálya visszaállítása
  • elsorvadt izmok visszaépítése – melynek legfontosabb eleme a torna, melyet levegővel telt eszközökön végzünk
  • ellen oldali túlterhelt végtag lazítása
  • gyógytorna – az izomerő és a mozgáskoordináció fejlesztése érdekében

Fontos, hogy a terápia során szemmel tartsuk a kutya fizikális állapotát és ehhez mérten végeztessük a feladatokat, a fokozatosság elvét megtartva.

Kezdőlap