Nico, a porckorongsérves kutya műtétre való felkészítése fizioterápiás kezeléssel

  Nico egy 7 éves staffordshire keverék kan kutya.
A gazdái állatorvoshoz vitték a megszokottól eltérő mozgása miatt.
A gazdi elmesélte, hogy a kutyája sántít a hátsó lábára, emelgeti a lábát, a futás hamar kimeríti, lábai remegnek.
Gerincfestést (myelographia) végeztek rajta, mely kimutatta, hogy a hát-ágyéki szakaszon protrusio (kiboltosulás), illetve prolapsus (sérvesedés) is látható. A szakállatorvos konzervatív kezelést javasolt, amennyiben állapota romlana, úgy műtétet.

  A fizioterápiát 2015. március legelején kezdtem el, melyet egy állapotfelmérés előzött meg.
Instabilitást tapasztaltam, állásban és sétakor felhúzta a bal hátsó lábát. A hátulsó végtag mozgáspályája beszűkült. A propriocepció (helyzetérzékelési reflex) késett. Vakarózás közben összeesett. A hátsó farizmok sorvadtak voltak. Enyhe púposítást észleltem. A vizelet-és bélsárürítést tudta szabályozni.

  A fizioterápiás kezeléssel a célunk, hogy a műtétig a kutyus állapota ne romoljon. A tervünk a beszűkült mozgáspályák javítása, az izmok tömegének növelése, instabilitás esetleges csökkentése, illetve fájdalomcsillapítás volt.

  Nicoval heti két alkalommal találkoztam, a többi napon a Gazdája végezte otthon a kezelést a megtanított feladatok alapján. Detonizáló masszázst végeztem, passzív kimozgatással egybekötve, majd fokozatosan egyre többet tornáztunk instabil talajon.

  Az eredmények melyeket elértünk, a következők:
♦  javítottunk a beszűkült mozgáspályákon,
♦  a hát-, és farizmai megerősödtek,
♦  instabilitása csökkent,
♦  nem húzza fel olyan sűrűn a lábát állás, vagy séta közben,
♦  tud vakarózni anélkül, hogy összeesne.

  Úgy gondolom, mire műtétre kerül a sor, Nico jobb általános állapotban fog az operáción átesni. Ezáltal a műtét utáni rehabilitációval is könnyebb dolgunk lesz.
A Gazdi és kedvence egyaránt egy megszokott, és a hétköznapjaikba jól beépített és felépített programmal tudják folytatni életüket.

  Nico egy igazán jól motiválható, kedves kutya. A Gazdival mindent megtettek és rendkívül szorgalmasan és pontosan dolgoztak a javulás érdekében.
Természetesen a műtét után folytatódik Nico fizioterápiás kezelése, melyről később itt olvashatnak.