Brady, a 15 éves vizsla – porckorongsérv (discus hernia) – videóval

Brady 15 éves magyar vizsla kan.
13-14 éves kora körül jelentkezett a hátsó testfél gyengesége és imbolygó járás. Felállt, de folyamatosan összecsuklott. A Gazdik lelkiismeretesen vitték állatorvoshoz, a gyógyszerekre hol jobban reagált, hol kevésbé. Állapota fokozatosan romlott, majd lebénult hátsó lábaira. Az euthanasia lehetősége is felmerült idős kutya lévén.
De a Tulajdonosok nem adták fel, elvitték másik állatorvoshoz, aki ellátta Bradyt, majd fizioterápiát javasolt.

Amikor Bradyt elhozták hozzám, a terápiát az állapotfelmérés előzte meg. A gyógyszerek hatására enyhe javulás mutatkozott. A Tulajdonosok elmondták, hogy kutyájuk nehezen kell fel, ha sikerül, akkor is összecsuklik. Imbolyogva jár, könyökeit kifelé fordítja. Az ülés, csak nyújtott lábbal történik.
Az állapotfelmérés során kiderült, hogy mely ízületi mozgáspályák vannak beszűkülve, mely ízületek ropognak, izmai lesorvadtak. Mivel hátsó lábai igen gyengének bizonyultak, a súlyátvitel a mellső végtagokra terhelődtek. Emiatt a nyaki izmok görcsösen bekeményedtek.

  A terápiás tervet felállítottam, majd elkezdtük a terápiát.
Természetesen annak a tudatában, hogy egy 15 éves kutyáról beszélünk, nem olyan mértékű javulást vártunk, mint egy fiatal állatnál. De a célunk Brady esetében is, hogy lábra tudjon állni, meg tudja magát tartani és tudjon menni, hogy megfelelő életminőséget tudjunk biztosítani az öregúr számára.

  A terápia során masszázst, az ízületek speciális átmozgatását, reflexek kiváltását, speciális átmozgatásokat, mellyel a lépéseket imitáltam, és az izmok nyújtását végeztem. Később pedig instabil eszközökön tornáztattam, hogy izmait életkorához mérten vissza tudjam erősíteni, illetve a koordináción tudjak javítani.

  A Tulajdonosok, ahogyan idejük engedi, de általában heti egyszer elhozzák Bradyt fizioterápiára, hogy állapotát fent tartsuk. Ezen kezelések során Brady masszázsban, az ízületek speciális átmozgatásában és instabil talajon való tornában részesül.

  Ugyan enyhe instabilitás látható nála, de már nem esik össze, nem húzza hátsó testfelét a földön, így a hámsérülései is meggyógyultak. A nyaki görcsök megszűntek. Járkál, kíséri szeretett Gazdáit mindenhová az udvarban. Nem emeli lábát a vizeletürítéshez, de már rendesen tudja vizeletét és székletét üríteni.