Szonja

Szonját, a berni pásztorkutyát 10 éves korában ismertem meg. Gazdái nem állatorvosi utasításra, hanem maguktól kerestek fel. Arra panaszkodtak, hogy kedvencük sántít hátsó lábaira, jobb mellső pedig remeg.

Az állapotfelmérés során ezek mellett a propriocepció (helyzetérzékelési reflex) késését és a jobb mellső láb kevésbé terhelését tapasztaltam. Jobb oldali könyökét nem lehetett végpontig hajlítani, arthrosis gyanús volt. Hátsó testfél enyhén ataxiás.

Megkeresésükkor hoztak magukkal egy leletet, mely egy röntgenfelvétel eredményét tartalmazta, miszerint kutyájuknak ágyéki szakaszon csigolya összenövés, csípőjében pedig enyhe-közepes diszplázia látható.

Lévén, hogy ez a lelet 2 éves volt, a kutya állapota pedig az óta romlott, egy friss orvosi véleményt kértem.

Ez alapján állítottam fel a terápiás tervet.

Idős kutya lévén és a több fenn álló probléma okán a cél, a sántaság mértékének csökkentése, fájdalom csillapítása, propriocepció javítása, enyhén lesorvadt izmok visszaépítése és természetesen az életminőség javítása.

A terápiás terv létrehozásánál gondolnom kellett az összetett problémára: a gerinc és csípő problémára.

Ezért masszázst alkalmaztam, melynek fájdalomcsillapító hatását igyekeztem kihasználni, egyúttal felkészíteni a kutyát a következő terápiás feladatokra.

Majd speciális ízületátmozgatásokat végeztem az ízületi mozgáspályák beszűkülésének oldására és az ízületi nedv termelődés serkentésére. Frictiot használtam az idegpályák beindítása, idegpályák regenerációja érdekében. Feladatokat végeztünk továbbá az ízületi receptorok ingerületbe hozása és a flexor-reflex kiváltásáért. Erre azért volt szükség, hogy a kiesett helyzetérzékelési reflexet visszaállítsuk.

A Tulajdonosokkal abban maradtunk, hogy terápiára heti kétszer hozzák kutyájukat, a többi napon Ők foglalkoznak otthon vele a megtanítottak alapján.

Szonja 8 hétig járt fizioterápiára. Eleinte szépen javult, majd hol jobban, hol kevésbé érezte jól magát. Majd egyszer csak az egyik nyirokcsomója jóval nagyobb tapintásúvá vált, mint a többi.

A Gazdikat megkértem, hogy függesszük fel a terápiát, amíg kiderül, hogy mi áll a nyirokcsomó nagyobbodás hátterében. Sajnos a leletek nem hoztak jó eredményt.

A fizioterápiának vannak kontraindikációi, ilyen volt esetünkben a daganat. Ebben az esetben a Tulajdonos dönt, hogy folytatni szeretné-e a terápiát, vagy abbahagyni. Közösen úgy döntöttünk, hogy a terápia itt véget ér.

Ez egy igen szomorú történet, de fontosnak tartom kiemelni az életminőséget, amit pluszban biztosítani tudtak Szonja Gazdái kedvencüknek. Hiszen megkönnyítették kutyájuk mozgását az utolsó hetekben, csillapították fájdalmait és nem utolsó sorban az otthoni masszázsokkal még szorosabb köteléket alakítottak ki szeretett kutyájukkal.

Ez is egy nagyon fontos szempont, főleg, mikor elengedésre kerül a sor. Ilyenkor fontos, hogy több odafigyeléssel legyünk négylábú társunk iránt.