Athos

  Athos történetét megtalálják a sikertörténeteken belül az ízületi betegek között. Ott a műtétre való felkészítéséről írok.

  Ebben a leírásban inkább a súlyproblémáját szeretném kiélezni és a fogyási sikerét szeretném kiemelni. Így próbálni segítséget nyújtani más Tulajdonosoknak, hogy van remény és szükséges kedvencük súlycsökkentése. Amit Athossal kapcsolatba most megosztok Önnel, az bármelyik súlyproblémás állatra igaz lehet.

  Athos személyében egy nagyon kedves mopszot ismerhettem meg, aki ugyan termetre nagyobb volt az átlagnál, de sajnos a súlya is nagyobb volt. Athos 16 kg volt. Az állatorvos azt javasolta a tulajdonosnak, hogy fogyjon le a kutya 13 kg-ra, csak ez után tudja megműteni.

Hogy miért? Túlsúlyos állatok műtéte, altatása nem egyszerű dolog, de nem mennék bele a részletekbe, hiszen nem tisztem erről beszélni.

Egy túlsúlyos állat nehezebben mozog, mint fittebb társai. Ebből adódóan nincs is kedve mozogni. Romlik a kutya életminősége, csökken az élettartama. A súlyfelesleg megterheli az ízületeket, gerincet, a szívet, légzése nehezítetté válhat. A kevés mozgás és a súlyfeleslegnek köszönhetően kialakulhat pl. osteoarthritis (ízületgyulladás), csípőízületi problémák, hátulsó testfél gyengesége, végtagi sántaság. Egyik sem segíti elő a mozgást, ezáltal a fogyást sem.

A Gazdi igyekezett mindent megtenni, de a fogyás nem indult be.

Első feladatunk a táplálék mennyiségének beállítása volt. Majd tudtuk, hogy tornáztatnunk is kell, amihez szükségünk lesz motivációra.

Minden állatot másképp lehet motiválni. Van, akit jutalom falattal, de van, akit a játékával.

Athos esetében a jutalom falat volt a motiváló erő. Ki kellett találjuk, mi az, ami nem hizlal és még szívesen el is fogyasztja.

Kiszámoltuk, hogy abból a száraztápból, amit Athos kapott, mennyi lenne az a mennyiség, melyet előírnak a 13 ttkg/kutyára. Ez a mennyiség 110g/nap volt.

Ezt a mennyiséget osztottuk el napi kétszeri étkezésre, hogy hirtelen ne kezdjen el a kutyus éhezni. (Nagytestű kutyánál nyilván nem etetjük meg reggel, csak este.)

Ebbe a 110g-ba kellett beleszámolni a jutalom falatokat is. Esetünkben a főtt sárgarépa, gyökér és néha zeller volt a kedvenc jutalom.

Tehát reggel 55g és este is 55g.

Mivel egy elhízott állatot soha nem szabad drasztikus fogyókúrára ítélni, így nagyon odafigyeltünk Athos esetében is.

Athost könyökízületi problémával akarták műteni, így a terápia alatt figyelembe kellett venni, hogy az érintett ízületet ne terheljük jobban, mint eddig volt.

A masszázs és az ízületek átmozgatása (említett könyökízület kihagyásával) után jöhetett az instabil eszközön a torna. Csak levegővel telt matracot használtam, ezáltal Athos ízületeit kímélni tudta, de a napi mozgatása meg volt. Figyelnem kellett arra is, hogy Athost nem szabadott túlterhelni, mert nehezítetté vált a légzése, melyre jött még az allergiája is. Nála extrán be kellett tartani a fokozatosság elvét.

Heti kétszer találkoztam Athossal és Gazdájával, a hét többi napján a Tulajdonos foglalkozott kis kedvencével. Meg kell, említsem, mennyire büszke vagyok a Gazdira, hiszen nagyon tudatosan és következetesen betartotta kutyájánál az étkezést és a tornát.

Ennek köszönhetően 2 hét után Athosnál beindult a súlycsökkenés, 20 dkg-ot fogyott. További két hét után még 40 dkg volt az elért eredmény, ami 1 hónap alatt 60 dkg-ot jelentett.

Athosnak könnyebb lett a légzése, egyre többet tudott sétálni, egyre hosszabb távokat ment, és egyre kevésbé sántított a fájós könyökére.

Azt vettük észre, hogy Athosnak két oldalt már nem a hasát látjuk, kezd a horpasza előtűnni.

A terápia kezdetét követő másfél hónap alatt lefogyott 1,4 kg-ot.

Nagyon jó úton haladtunk a kitűzött és előírt súlycsökkenés felé.

Mivel a Tulajdonos annyira következetesen végezte a feladatokat és az etetést, így az én segítségemre már nem volt szükség. Telefonon továbbra is tartottuk a kapcsolatot.

  Athos és szeretett Gazdija végül megcsinálták, és a mopsz fiú eljutott az állatorvoshoz.