Málna – részleges elülső kereszteződő szalagszakadás

      Málna, a 6 éves golden retriever kutyalány esete kicsit összetett.

Bal hátsó lábára sántított, így Gazdái állatorvoshoz vitték. Akkor térde enyhén duzzadt volt és nyújtásra fájdalommal reagált.

A röntgen vizsgálat meniscus (C alakú porc a térdben) sérülésre és részleges elülső kereszteződő szalagszakadásra utalt. Ezen felül megállapították, hogy jobb oldali csípő dysplasiája és egy minimális Cauda Equina Compressioja (CEC) is van.

     A térdízület stabilitásáért nagyban az elülső kereszteződő szalag a felelős. Amennyiben valamilyen – például megterhelés miatt egy hirtelen rotáció, vagy futás közben egy gödörbe lépés következtében kialakuló – erőbehatás éri, úgy kialakul a szalagszakadás. Ezt a szakadást egy stabilitást helyreállító műtéttel lehet korrigálni.

Málnán TPLO műtétet hajtottak végre a PrimaVet Kisállat-Rendelőintézetben. Majd a „tökéletes és mihamarabbi végtagterhelés érdekében” a műtétet követően fizioterápiás kezelést javasoltak.

     A fizioterápiát 2018. február legvégén kezdtük el.

A Gazdi beszámolója alapján kutyája nehezen kelt fel, sántított séta közben és sokszor nem terhelte az érintett végtagot.

Az állapotfelmérés során is jól látszódott, hogy nem terheli rendesen az érintett hátsó végtagot. Ültetésnél a műtött lábát nem hajlította be, kinyújtott állapotban tartotta. Jobb oldali csípőjében enyhe fokú ízületi mozgáspálya beszűkülést tapasztaltam, míg a baloldalon a térd és a csánk ízület mozgáspályája volt beszűkülve.

A terápiás terv felállításakor számolnom kellett azzal is, hogy a bal oldali térdműtéten kívül, fenn áll egy jobb oldali subluxalt (ficamodott) csípő és az enyhe Cauda Equnia Compressio.

A terápia legfőbb célja az volt, hogy a kutya térdízület körüli izmait, szalagjait megerősítsem, különös tekintettel az érintett bal lábra. Fontos volt, hogy megint rendesen tudja használni a műtött lábát. Az enyhén lesorvadt far-, és combizmokat visszaépítsem. Újból rendesen terhelje az operált lábát. A jobb oldali subluxalt csípő körüli izmokat megerősítsem, hogy jobban tartsa az érintett ízületet. Az enyhe fokú CEC miatt kicsit késett bal oldali propriocepciot (helyzetérzékelési reflex) helyrehozzam, gerinc menti izmokat megerősítsem.

Mindezek eléréséhez a következőket alkalmaztam:

  • detonizáló masszázs – az állat felkészítése a következő fizioterápiás feladatra
  • passzív kimozgatás: ROM (ízületi mozgáspálya) beszűkülés kialakulásának megelőzése érdekében, ízületi nedv termelődésének serkentése miatt, hátulsó végtagok tekintetében
  • instabil eszközök alkalmazása: matrac, dynair segítségével, majd ezek kiegészítése különböző labdákkal és egyensúlyozó deszkával – koordináció javítása, izomzat megerősítése érdekében
  • járásiskola: szlalom, lépéshossz növelés – a helyes és szép járás megtanítása

2 hónap rendszeres rehabilitációval Málna terápiája nagyon pozitív eredményekkel zárult.

Izmait sikerült jól visszaépítenünk, megerősítenünk. Sántításnak nyoma sincs. Újból szalad, kirándul Gazdáival, lesi minden kívánságukat. Éli ismét fájdalommentes, boldog kutya életét.

Mindebben a Gazdiknak nagyon fontos szerepük volt, hiszen a rehabilitáció ideje alatt rendszeresen, heti két alkalommal jártak hozzám, a hét többi napján pedig otthon végezték a megtanított házi feladatokat.

Annak érdekében, hogy a fennálló csípő és a gerincprobléma ne romoljon tovább, szintén megtanított feladatok alapján, tudnak továbbra Málnával otthon foglalkozni