Minden élőlénynek, az állatoknak is joguk van a tisztességes élethez
és a kegyes halálhoz! (Noé üzenete)

 

 

 

CITES — Washingtoni Egyezmény

a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről

Mi a CITES?

A Washingtoni Egyezmény, vagy angol nevének kezdőbetűiből képzett betűszóval a CITES, 1973-ban jött létre, melyhez Magyarország 1985-ben csatlakozott (1986. évi 15. számú törvényerejű rendelet). Célja az, hogy a riasztó méreteket öltő, állat- és növényfajok ezreit a kipusztulás szélére juttató nemzetközi kereskedelmet megfékezze.

Ezeket az élőlényeket azért gyűjtik össze élőhelyeikről, hogy kedvtelésből tartsák őket (ilyenek pl. a papagájok, majmok, gyíkok, békák), vagy hogy feldolgozzák valamely értékes részüket. Emiatt ölik meg a szép szőrméjű macskaféléket, a krokodilokat, az elefántot és sok más állatot.

Jelenleg több mint 35.000 faj kereskedelmét tiltja, illetve szabályozza e világméretű megállapodás, vagyis ennyit veszélyeztet az emberiség luxusigénye. A kipusztulás szélén álló fajok élőhelyeikről történő befogása és kereskedelme szigorúan tilos. A kevésbé súlyos helyzetben lévő állatok és növények korlátozott mennyiségben, természetvédelmi hatósági engedélyekkel kerülhetnek kereskedelmi forgalomba.

Ezt az ún. CITES-engedélyt hazánkban a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatala adhatja ki (címe: 1121 Budapest, Költő utca 21. telefon: 395-6857, fax: 395-7458, email: korosi@mail2.ktm.hu, rodics@mail2.ktm.hu). Az egyezmény előírásai nemcsak élő állatokra és növényekre, hanem azok minden részére és származékára is vonatkoznak. Igy CITES-engedélykötelesek a vadászati trófeák és a turistaszuvenírek is.

 

 

Külföldre megy?

Jól gondolja meg, mielőtt élő állatot, növényt vagy ezekből készült bármilyen terméket vásárol. A látszólag ártalmatlan, teknőshéjból, korállból, elefántcsontból vagy krokodilbőrből készült tárgyak piacokon szinte az egész világon kaphatók. De ez még nem jelenti azt, hogy ezek legális eredetűek! Ha ilyet vesz, Ön is hozzájárul ezeknek a fajoknak a kipusztításához. Emellett rendkívül kellemetlen helyzetbe is hozhatja magát, mivel ezeket a határon vagy az országon belül is a hatóságok elkobozhatják és Ön ellen eljárást indíthatnak. Ennek kimenetele — értéktől függően — vagy pénzbírság vagy súlyosabb esetben börtönbüntetés is lehet. A CITES-engedélyek csak igen szigorú feltételek mellett és csak előzetesen adhatók ki. Kérjük, tájékozódjon utazás, illetve a vásárlás előtt. A legbiztosabb megoldás az, ha egyáltalán nem vásárol állatot vagy állati eredetű tárgyakat külföldön.

 

Állat vásárlása itthon

 

Magyarországi szigorítások

Minden tagország hozhat szigorúbb intézkedéseket, mint az egyezmény alapelőírásai. Hazánkban a CITES végrehajtási rendelete [4/1990 (XII. 7.) KTM-rendelet] több ilyen szigorítást is tartalmaz.

Magyarországra ragadozómadarak csak előzetes engedéllyel hozhatók be.

Magyarországon a megfelelő engedélyek nélkül átmenő tranzitszállítmányok is elkobozhatók.

Nem hozható be az országba elefántcsont, kivéve, ha azt bizonyíthatóan az egyezmény létrejötte, tehát 1973 előtt szerezték be.

Az egyezmény függelékein sok hazai védett fajunk is szerepel.

 

Kerecsensólyom (Falco cherrug)

Rákosi vipera
(Vipera ursinii rakosiensis)

Kerecsensólyom tojások

 

Készült a Környezetvédelmi Minisztérium Természetvédelmi Hivatala kiadványa alapján

 

Fotók: Haraszthy László, Dr. Ország Mihály, Fidlóczky József

Szerkesztette: Dr. Rodics Katalin

 

Illegális állatok Magyarországon — Divat, hobbi és állathalál

Wildlife trade in the EU

 

A Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat információtárából