„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...”
Antoine de Saint-Exupéry
Gazdinkat keressük!
 
MACSKAEGÉSZSÉG
ÉLET A CICÁKKAL
MACSKATENYÉSZTÉS
 ÁLLATVÉDELEM
NAPSUGARAK
 

Lézersebészet

A macskatartók körében ismeretes, hogy az állatorvos sebész alapműszere a szike. Köztudott az a tény, hogy a szike „mindent vág”. Azonban a sebészet megoldóképessége nem a műtét kezdő pillanatának mozzanatából áll, hanem a teljes műtéti beavatkozásból, ami a beteg rendelőbe érkezésétől a hazameneteléig tart. A hagyományos szikés sebkészítés során a metszéskor átvágott vérerek, az artériák és a vénák külön problémát okoznak a sebésznek. Az artériák a műtéti sebfelszínről spriccelő, kifelé irányuló vérzést produkálnak, ami a páciens számára vérveszteséget okoz. A vérveszteség az idős, vagy a vérképző szervrendszeri betegségben szenvedő beteg számára komoly műtéti rizikót jelent. A szikés műtét kezdetekor átvágott vénák a „test felé irányuló vérszállítást” végzik, ezért a műtéti felszínről például (a rosszindulatú, szóródásra képes daganat műtéte során) törmelék daganatsejteket szippantanak magukba, és a vákuumszivattyúként dolgozó vénák a testben a daganat áttét képződését biztosítják.

Az állatorvosi eszköztár és megoldóképesség új sebészeti szakággal bővült. Az embergyógyászatban már ismert LÉZERSEBÉSZET adta lehetőségek már a macskabetegek számára is megoldásokat adnak azon szikés műtétek helyett, amelyek nehezen, illetve szövődmény veszélyes módon történnek. A lézersebészeti műtétek azoknak a betegeknek is gyógyulást adnak, amelyek szikével eleve nem operálhatók. A sebészet sok új alapfogalmat vonultatott be az állatorvosi szótárba. Az új technika elsősorban a szájüregi és testen lévő szövetszaporulattal, daganatképződéssel járó kórképek megoldását teszi egyszerűbbé, szövődmény- és veszélymentessé.

Az állatorvosi sebészet, így a lézersebészet is vizuálisan beszél a legtöbbet, ezért egy műtét fázisképein keresztül mutatjuk be az új technikát.

Az első képen betegünk látható. A hét éves, cirmos lánycica jobb mellkasában egy babnyi daganat ül. A macska idült szívbillentyű elégtelenség miatt altatás szempontjából is rizikós paciens. Betegünknél felmerült a jelentősebb vérzés veszélye is, ezért döntöttünk a rövid altatás és a lézerműtét mellett.

A második képen a műtét első fázisában a lézerfénysugárral a daganat körül körbevágtuk a bőrt. (A lézerfénysugár nem radioaktív, a sugár szó csak a fény koherens voltát jelzi.) A következő műtéti szakaszban csipesszel felfelé húztuk a daganatot, miközben a lézerfényt tizedmilliméteres pontossággal vezettük a képlet körül. A lézerfény a metszés pillanata előtt „lehegesztette” az ereket, ezért a műtét vértelen, száraz körülmények között, percek alatt lezajlott. A vénák lezárása miatt kizártuk a daganatsejt testbejutását, így a daganat szóródásának a rizikóját is kivédtük.

A harmadik képen a műtét utáni állapot látható. A lézergép csak a beavatkozás területén, tehát a fény „fókuszpontjában” 300 °C-on dolgozik. Ennek okán a műtét abszolút sterilen zajlik, mert semmilyen kórokozó nem éli túl e magas hőmérsékletet. A műtéti felszín a metszés pillanatában a hőhatás miatt elszenesedett pörkkel fedett, ezért a műtéti terület sebvarrást nem igényel, így is kímélve a beteget a varratszedés procedúrájától. Lényeges tudni, hogy a hőhatás a sebfelszín környéki érzőideg végződéseket „kikapcsolja”, ezért sebfájdalom nem, vagy alig jelentkezik, így a műtét utáni betegállomány napjai könnyebben telhetnek.

A negyedik képen az eltávolított daganat látható, mely láttatja a lezajlott műtét száraz voltát, valamint a lézertechnika mikrosebészeti szövetkímélő képességét. Az új beavatkozási mód lehetővé tette az állatorvos sebész számára azt, hogy a kíméletes módon, percek alatt elvégzett műtét vágás mentes garanciával történt.

A műtét végeztével gézlapot helyeztünk a beavatkozási területre, amit ramofix-szel rögzítettünk. A kötözés után gyógyszeresen ébresztettük cirmos betegünket, aki „lábon” tért vissza otthonába és teljesen meggyógyult.

A LÉZERSEBÉSZET belépése az állatorvosi sebészet eszköztárába új megoldásokat tár a betegek elé azzal, hogy a lézertechnika a számítástechnikához hasonlóan gyors ütemben fejlődik, így hamarosan bővül az új orvosi technika eszköztára és ezzel a lézersebész megoldóképessége is. A jövő évezred első évtizede a honi állatorvosi sebészet mindennapos eszközeivé teszi a lézergyógyászati berendezéseket, s nyit új korszakot és dimenziót a macskabetegek számára is!

med. vet. Dr. Kapiller Zoltán állatorvos sebész,
med. univ. Dr. Gáspár Lajos szaktanácsdó
A Macska 2000. január-február

 

PANDA ÁLLATORVOS1 RENDELŐ

1029 Budapest, Csatlós u. 68.

Telefon: 376-9845 (rendelési időben), 06-60-348-164 (rendelési időn kívül)

med. vet. Dr. Kapiller Zoltán állatorvos

Rendelési idő:

hétköznap: 10-12 óra és 17-20 óra között

Szombaton: 9-12 óra között

Vasárnap: 17-20 óra között

 

Kapcsolódó cikkek: Viselkedés a cicávalA cicákra leselkedő veszélyekA macskák etetéseA jó macskaalomMacska vagy gyerek? Mindkettő!Ajánlat macskaszőr allergiásoknakFUS: macskák alsó húgyúti megbetegedéseiFIP: macskák fertőző hashártyagyulladásaPKD: policisztás vesebetegségLézersebészetCica-tanácsadás

 

A Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat információtárából

KUTYAEGÉSZSÉG
ÉLET A KUTYÁKKAL
KUTYATENYÉSZTÉS
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA