„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...”
Antoine de Saint-Exupéry
Gazdinkat keressük!
 
MACSKAEGÉSZSÉG
ÉLET A CICÁKKAL
MACSKATENYÉSZTÉS
 ÁLLATVÉDELEM
NAPSUGARAK
 

Ismét a PKD-ről

A policisztás vesebetegség, vagy angol nevének rövidítéséből PKD (Polycystic Kidney Disease), a macskák veleszületett betegsége. Az elváltozás lényege, hogy a beteg állat veséjében, de esetenként más szerveiben (például a májban) a megszületéstől fogva ciszták figyelhetők meg.

Egészséges vese

Súlyos fokban policisztás vese


Policisztás vese metszéslapjának képe,
a kéregállományban több ciszta látható

A betegség leggyakrabban perzsa macskákban, ritkábban egzotikus és brit rövid szőrűekben, perzsa keverékekben fordul elő, de egy-egy esetben más fajtákban is megfigyelték. Az elváltozás domináns öröklésmenetet mutat, vagyis a beteg gént hordozó állatban minden esetben megfigyelhetők a ciszták. Így fordulhat elő, hogy több nősténnyel fedező, beteg kandúr nagymértékben elterjesztheti az elváltozást egy állományban. A domináns öröklődésmenete egyben lehetőséget ad az összes beteg állat kiszűrésére, és ezáltal az állomány mentesítésére. Ez a tenyészállatok körében igen fontos. A betegség enyhébb formája nem mindig okoz klinikai tüneteket, az állat életét nem veszélyezteti, és nem is rövidíti meg. Azonban súlyos, kiterjedt elváltozás esetén veseelégtelenséghez és akár elhulláshoz is vezethet. A betegség megállapítása ultrahangvizsgálattal lehetséges, melynek során már a néhány milliméteres ciszták is egyértelműen láthatók. Az ultrahangos vizsgálathoz megfelelő, minimum 7 MHz frekvenciájú vizsgálófej, és kellő gyakorlat szükséges. A vizsgálat a nemzetközi, elsősorban német előírásoknak megfelelően 10 hónapos kortól végezhető, és a szigorú szabály az, hogy egy vesében egyetlen ciszta jelenléte már PKD pozitívnak minősül. A vizsgálathoz a szőr lenyírása nem feltétlenül szükséges, bár a vizsgáló munkáját megkönnyíti.


Két kisméretű ciszta a vese kéregállományában
(kerek fekete terület). Ultrahangos felvétel


Kiterjedt policisztás elváltozás
ultrahangos képe

Dr. Vrabély Tamás

 

Info

Magyarországon, tudomásunk szerint, egyedül a FAMKAT írja elő (2001. január 31-től), hogy csak PKD negatív szülőktől származó kölykök törzskönyvezhetők. Külföldön számos más egyesület is hasonlóan jár el. Teszik ezt azért, mert a gén domináns mivolta következtében az állományt igen hamar mentessé lehet tenni a betegségtől. Ennek sikere a tenyésztőktől függ, hiszen csak arra van szükség, hogy az érintett állatokat ne engedjék utódot nemzeni. A FAMKAT-nál 2001. februárjától törzskönyvezett kölykök mentesek a PKD-tól.

 

ECHOCARD

MŰSZERES DIAGNOSZTIKAI CENTRUM

megfelelő szakmai háttér — egységes megítélés
nemzetközi elfogadottság
az ország első és egyetlen magánkézben lévő műszeres diagnosztikai rendelője

Dr. Vrabély Tamás

1135 Budapest, Lehel u. 43-47.

hasi ultrahang vizsgálat
komplett kardiológiai vizsgálat (EKG, ultrahang, Doppler)
endoszkópos vizsgálatok (légcső-, gyomortükrözés)
biopsziás, cítológiai vizsgálatok

Bejelentkezés: 350-11-66 egész nap

Rendelő telefon: 239-70-65

Mobil: 30-9245-006

 

A Macska, 2001. március-április

 

Kapcsolódó cikkek: Viselkedés a cicávalA cicákra leselkedő veszélyekA macskák etetéseA jó macskaalomMacska vagy gyerek? Mindkettő!Ajánlat macskaszőr allergiásoknakFUS: macskák alsó húgyúti megbetegedéseiFIP: macskák fertőző hashártyagyulladásaPKD: policisztás vesebetegségLézersebészetCica-tanácsadás

 

A Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat információtárából

KUTYAEGÉSZSÉG
ÉLET A KUTYÁKKAL
KUTYATENYÉSZTÉS
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA