„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...”
Antoine de Saint-Exupéry
Gazdinkat keressük!
 
MACSKAEGÉSZSÉG
ÉLET A CICÁKKAL
MACSKATENYÉSZTÉS
 ÁLLATVÉDELEM
NAPSUGARAK
 

NEKÜNK CSAK EMBERVÉDELEM KELL?!

Ismét elvesztettünk egy okos, fiatal, szép állatot. Október 2-án halt meg a veszprémi gyepmesteri telepen, túlaltatás következtében, mert védeni kellett az embert. Na nem azért, mert az állat harapós volt, vagy nem volt gazdája és így veszélyt jelentett. Szelíd volt, mint egy galamb és gazdája is volt.

A gazda azt is tudta, hogy kutyája a gyepmesteri telepre került, de sokallta a pénzt a kiváltásáért (3000 Ft!), ezért úgy rendelkezett, hogy pusztítsák el.

Nincs állatotthonunk és nem volt hely az ideiglenes befogadóknál sem. A közterület felügyelettől annyit kértünk, hogy a gazda címét bocsássák a rendelkezésünkre, hogy ideiglenesen – amíg helyünk nem lesz – elhelyezhessük a kutyát a saját régi környezetében, valamint a felmerülő költségeket is hadd vállaljuk át. Az embert azonban védte az adatvédelmi törvény, így névtelenségbe burkolózva várhatta ki, hogy állata, hű társa élete véget érjen. Menteni, mindig csak menteni! Ez csak a mi korlátolt állatvédő agyunk torzszüleménye. Ez egy illetékes úr véleménye az állatvédelemről. Az embert kell nézni, nem az állatot! Az embert csak az érdekli, hogy ne legyen kóbor kutya az utcán és kész. A többi a mi hülyeségünk. Az illetékes úr szerint csak nyugodtan játsszunk állatvédőst, játsszunk a kutyákkal, fotózgassuk őket, stb, azonban a lényeg és az igazság úgyis náluk van, mert mindenekelőtt az ember védelmét kell megvalósítani, hiszen az ember mégiscsak ember ugyebár, nem ÁLLAT! Az emberi szív érző, az emberi gondolkodás és cselekvés tudatos, a viselkedés olyan összetett és olyan, de olyan emberi – mint a fenti példa is mutatja – hogy nem lehet az állatokéval összehasonlítani. Tényleg nem. Sokszor kell olyan kutyák szemébe néznem, akik az ember miatt halálra ítéltettek. Szégyellem ember voltomat, azok helyett, akik lelkiismeret furdalás nélkül gyilkoltatják le állatukat, hű barátjukat. Ilyen álarcos gyilkosoktól az embernek is van miért félnie. Védjük csak az embert, hiszen nagyon rászorul! Morális és erkölcsi válságban van, ahol a hatóságok még asszisztálnak is a gyilkoláshoz, elméletet gyártanak, törvényt lobogtatnak az ember védelméről, az adatok védelméről, szabályos eljárásokról. Minden törvényes és tiszta. Szép kerek világban élünk. Isten Veled fehér kutya!

Ennek a kutyának nem kellett volna meghalnia! Megölte őt a Város, a Bürokrácia és a Féltörvény, Féltudás, Félfigyelembevétel. Az, hogy az Illetékes Úr csak azt a törvényt vette figyelembe, amelyik neki – pardon Neki, ill. NEKI szimpatikusabb... Adatvédelmi Törvény. Igen, létezik és figyelembevétele helyes dolog. Okos Bácsi valóban nem adhatta ki a gazda adatait nekünk, de vajon mely „törvény” akadályozta meg őt abban, hogy felhívja az állat tulajdonosának figyelmét az általunk ajánlott lehetőségre? (Kiváltjuk a kutyát a gyepmesteri telepről, elhelyezzük a régi gazdánál és ellátjuk takarmánnyal, míg új gazdához nem juttatjuk.) Hivatalos Úr részéről ez persze plusz munka lett volna, olyan cselekedet, amely nincs leírva szabatosan a kötelességei között. Egy önálló lépés, egy eredeti gondolat, egy gesztus... Ennek megtörténtét megakadályozta néhány kemény törvény, mely sajnos számos Illetékes Úr fejébe – lelkébe belekövesedett már: a Szűklátókörűség Törvénye, a Segítő Szándék Teljes Hiányának Törvénye, az Együttműködési Készség Elfojtásának Törvénye és az Élet Értékének Semmibevételi Törvénye, kiegészítve a Fafejűség Törvényével. Ez az eset is messzemenő módon bizonyítja, hogy a klasszikus szisztéma szerint üzemelő gyepmesteri telepeknek civilizált városokban nincs létjogosultsága! Egy állatotthonban az a kutya ma is élne, gazdára várna vagy már egy őt szerető családnak szerezne örömet szépségével, barátságos, szelíd lényével. Ő, a Fehér Kutya értelmetlen halálával vértanú lett, áldozat sok száz társával együtt, akik szerte az országban osztoznak szomorú sorsában. Addig nem nyugodhatunk, míg az utolsó ilyen intézmény is be nem zárja végleg a kapuit!

Veszprémi Állatvédők 2003. 01. 10.

 

A Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat információtárából

 

KUTYAEGÉSZSÉG
ÉLET A KUTYÁKKAL
KUTYATENYÉSZTÉS
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA