„Egy nemzet nagysága és erkölcsi fejlettsége híven tükröződik abban,
ahogyan az állatokkal bánik.” Mahatma Gandhi

www.allatvedo.atw.hu

Illatos út - a sintértelepek állataiért...

 
 
 
 
 
 

Degenerált állatkínzók

TILTAKOZÁS

Dr. Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke
Gyurcsány Ferenc, a Magyar Köztársaság Miniszterelnöke
Dr. Petrétei József, a A Magyar Köztársaság Igazságügyi Minisztere
részére

Tisztelt Elnök Úr!
Tisztelt Miniszterelnök Úr!
Tisztelt Miniszter Úr!

Több százezer magyar állatbarát nevében kérjük, hogy külön figyelmet szenteljen az Álszent című film készítőinek bűncselekményére! Juttassák börtönbe az elkövetőket!

Az eset rendkívül fontos a magyar állatvédelem szempontjából, mert példa értékű és a büntetésnek precedenst kell teremtenie, el kell rettentenie minden magáról megfeledkezett és aberrált embert, hogy hasonló aljas tettet kövessen el!

Kérjük, a kérdésben nyilatkozzanak meg a médiában és ítéljék el a közvélemény előtt a bűnösöket!

Kérjük az Állatvédelmi Törvény szigorítását!

A hatályos törvény nem riasztja el az elkövetőket szörnyű tetteiktől és ezeknek az embereknek védtelen állatok esnek áldozatul naponta.

Ha saját moráljuk szerint belefér napi cselekedeteikbe állatoknak fájdalmat okozni, bántalmazni őket, szükségleteikben korlátozni őket, útszélén kirakni, bánásmódjukkal az állatok egészségkárosodását vagy pusztulását okozni, azzal az egész magyar társadalomra is veszélyt jelentenek.

A 2004-ben életbe lépett szigorított törvény akár kétévnyi szabadságvesztést is előír, a kevés bíróság elé kerülő elkövető mégis megússza jelentősebb büntetés nélkül. Sőt, a további állattartástól sem tiltják el őket bírósági végzéssel.

A több százezer állatbarát nevében kérjük, hogy a törvény szigorítása mellett hassanak a törvény betartatására, és szülessen precedens értékű döntés, riassza el tettüktől az állatkínzókat!

Budapest, 2007. április

Állat és Barát Magazin az Állatokért
Wágner Rózsa, főszerkesztő

 

Tovább a tiltakozáshoz, kérjük írja alá Ön is! >>>

 

 

Feljelentették a kismacskát vízbe fojtó
„álszent” filmeseket

Brutális állatkínzó alkotást jutalmazott a magyar „filmelit”

Különdíjjal jutalmazott a zsűri a Magyar Filmszemlén egy olyan filmet, amelyben állatkínzást követtek el. A kismacskát vízbe fojtó, valós jelenetet tartalmazó film „kultúrhérosz” rendezője azzal védekezik, hogy ők csak euthanáziát követtek el. Egy természetvédő egyesület viszont feljelentette az alkotókat. A rendőrség megindította a büntetőeljárást.

Feljelentést tett a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület 2007. 04. 26-án a budapesti 8. kerületi Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen a Btk. 266/B. § (1) a) bekezdésébe ütköző állatkínzás bűntette elkövetésének alapos gyanúja miatt - tudatta pénteken közleményben az egyesület elnöksége.

A 38. Magyar Filmszemlén bemutatott Álszent című kisjátékfilm - melynek rendezője Nickolaus Myslicki álnéven Toepler Zoltán - egyik jelenetében egy kölyökmacskát indokolatlanul oly mértékben bántalmaztak, hogy az, az állat életének kioltását eredményezte - áll a közleményben. A filmszemlén különdíjjal jutalmazott alkotásban hosszú percekig mutatják azt, ahogy egy kismacskát vízbe fojtanak. Nem trükkről van szó, az állatot ezen a módon valóban megölték. A kiscicát ráadásul csak a film kedvérét kínozták hosszan halálra.

Az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998. évi XXVIII. törvény 11.§-a szerint az állat életét elfogadható ok vagy körülmény nélkül kioltani nem szabad. Elfogadható oknak minősül az állományszabályozás, a gyógyíthatatlan betegség, sérülés, fertőző betegség és a tudományos kutatás. A 12.§ szerint az állat életének kioltása kizárólag kábítással történhet, amelyet szakszerűen kell végrehajtani. A törvény kiemeli, hogy az állat életének kioltása a legkisebb szenvedéssel kell, hogy járjon. A játékfilmben viszont az elérni kívánt hatás érdekében a fenti tettet az állat lehető legnagyobb szenvedése mellett hajtották végre, s ez a megítélésünk szerint súlyosan társadalomellenes cselekmény, a Btk. fenti szakaszába ütközik, ezért kérjük a nyomozás elrendelését - írja a természetvédő egyesület elnökségének közleménye.

A rendező eutanáziáról beszél

Toepler Zoltán a Filmpont.hu cikke szerint beismerte, hogy a jelenet felvétele során elpusztult az állat, védekezésképpen pedig azt állította: a filmben szereplő macska beteg volt, és „másnap amúgy is elaltatták volna”. A rendező szerint az állaton eutanáziát hajtottak végre. Csakhogy, amint erre a természetvédő szervezet közleménye rámutat: ezt csak állatorvos végezhette volna el, az uniós előírásoknak megfelelő, fájdalommentes módszerekkel. Ráadásul csak állatorvos tudta volna megmondani, hogy a kölyökmacska valóban gyógyíthatatlan állapotban volt.

A zsűri tudta, hogy állatkínzást jutalmaz

A Filmpont.hu úgy tudja: az úgynevezett „alkotást” különdíjjal kitüntető zsűri tisztában volt azzal, hogy amit jutalmaztak az nem trükk volt, tehát hogy egy valódi brutális kivégzést ismertek el. A filmes portál szerint a kísérleti- és kisjátékfilmeket értékelő zsűri beszélgetésén ugyanis téma volt a film, és a rendező be is vallotta, hogy elpusztult az állat. A betegségről és az elaltatásról szóló védekezés is ezen a beszélgetésen hangzott el.

A Filmpont.hu állítását megerősíti, hogy tőle függetlenül a Pesti Est kritikája is említést tesz mind a macska megöléséről, mint a rendező védekezéséről. Az írás szerint egyébként az alkotást olyannyira nehezen fogadta be még az újságíró-közönség is, hogy többen otthagyták a mű sajtóvetítését.

Tímár Péter filmrendező a Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilm zsűrijének elnöke adós a magyarázattal. Az Index internetes portál megpróbálta őt elérni az ügyben. Tímár későbbi nyilatkozatot ígért, de aztán kikapcsolta mobiltelefonját.

A Filmszemlén nem ez volt az egyetlen alkotás, amelyben a művészi hatás fokozására, vagy a gondolatiság alátámasztása kedvéért állatokat öltek. Az Elégia című alkotásban például lovakat vágnak le, de a felvételeket egy vágóhídon forgatták, tehát az állatok nem a film kedvéért pusztultak el, a Taxidermiában pedig látható egy disznóvágás, de a forgatáson az uniós előírásoknak megfelelően előbb elkábították az állatot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese délután bejelentette: a Herman Ottó Magyar Országos Állat- és Természetvédő Egyesület feljelentésénak hatására a VIII. kerületi rendőrkapitányság állatkínzás magalapozott gyanúja miatt büntetőeljárást indított.

(OS, MNO, index.hu)

Czirják Imre, Magyar Nemzet, 2007. április 27.

 

 

A szerkesztő megjegyzése: a macskagyilkos „rendező” ellen egyre több állatvédő szervezet feljelentést tett, tesz, így pl. az Alapítvány a Macskákért, a Fauna Egyesület, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete, a Noé Állatotthon Alapítvány, a Zöld Fiatalok Egyesülete!

 

Kapcsolódó oldalak: Az Alapítvány a macskákért feljelentése a degenerált állatkínzó ellen és példa tiltakozó levelekA Macska vezércikke 2007. május

 

A cica brutális meggyilkolását írásban a toepler@freemail.hu e-mailcímen lehet megköszönni a degenerált „rendező”-nek :(

Aki szóban szeretné elmondani a véleményét, az a következő telefonszámokon hívhatja fel:

mobil: 70-220-6119, otthoni: 1-256-1795

Személyesen a következő címen találkozhat vele, akinek lenne számára mondanivalója:

Bp. XVII. Helikopter utca 5.