„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...”
Antoine de Saint-Exupéry
Gazdinkat keressük!
 
MACSKAEGÉSZSÉG
ÉLET A CICÁKKAL
MACSKATENYÉSZTÉS
 ÁLLATVÉDELEM
NAPSUGARAK
 

Tiltják egyes fajták tenyésztését Hollandiában

Perzsa macska a 70-es években, és ma. A vonal jelzi, hogy a megrövidült orr milyen magasra került az arcon az egészségre ártalmas divathóbort következtébenSzámos fajta tenyésztése veszélybe került azzal, hogy Hollandiában az állatok jogainak védelmében új törvényt fogadtak el.

E törvény szerint nem tenyészthető:

törpe macska (pl. munchkin);

az a macska, amelynek légzési nehézségei,
szaruhártya-gyulladása van,
az orrán felgyűrődik a bőr,
valamint az, amelynek a fejmérete miatt ellési problémák léphetnek fel (pl. modern típusú perzsa, himalája macska régebben peke-pofájúként ismert változata, ma ez a perzsa divatos megjelenése);

az a macska amelynek szemhéja előreesik,

valamint a következő betegségek valamelyikében szenved:

progresszív retinasorvadás,

zöldhályog,

glaukoma,

lencseficam,

aprószeműség,

az a macska, amely kopasz (pl. szfinx),

pigmenthiányból fakadó veleszületett süketségben szenved (pl. egyes fehér szőrű, kék szemű macskák, török angóra);

az a macska, amelynek nincs farka
vagy farokhibás (pl. Man szigeti macska, cymric, japán csonkafarkú);

az a macska, amely dysplasiás,

térdficamos,

homozigóta lógófülű (pl. skót lógófülű és amerikai kunkorifülű),

de az sem, amely epilepsziás,

amylodiosisban,

szívizom-elfajulásban,

leukózisban szenved,

amelynek deformált az állkapcsa,

továbbá az sem, amelyik agresszív,

vagy betegesen félénk.

A törvény meglehetősen nagy vihart kavart a tenyésztők körében, mert ez többek között azt is jelenti, hogy a mostanság divatos perzsa típusú macskákat, nem lehet tovább tenyészteni, sőt a típusos perzsákat csak nem típusos perzsákkal szabad majd pároztatni. Ezzel visszafelé indul az a folyamat, amely a 60-as években kezdődött a perzsa macskák orrának minél rövidebbé tételére. Az a hír is járja, hogy a típusos perzsákat a kiállításokról is kitiltják.

Az egyik bíró így kommentálta az eseményeket: „Ha mi tenyésztők nem mutatunk kellő önfegyelmet és nem állítjuk meg az etikátlan tenyésztőket, megteszi helyettünk azt az állam”.

Valamennyi holland egyesület szabályozza a tenyésztők munkáját. Egy nőstény 2 éven belül maximum három almot ellhet. Egy tenyésztőnél évente maximum 6 alom születhet, összesen 24 kölyökkel.

Ha ennél több az almok vagy a kölykök száma, a tenyésztő hivatásos tenyésztőnek minősül, s az állatvédelmi törvény szerint egészen más szabályoknak kell megfelelnie a tartás és tenyésztés terén, továbbá az állatmenhelyekhez hasonlóan, működési engedélyt is kell szereznie.

Ennek feltétele, hogy sikeres vizsgát tegyen a tartás, a takarmányozás, a betegségek, a higiénia, a macska biológiája tárgykörökben, és pontosan ismerje az állatvédelmi törvény tartalmát.

Hasonló szabályozás van érvényben Németországban is, és várható, hogy ezek az elvek a hazai állatvédelmi törvényben is hamarosan helyet kapnak.

A MACSKA, 2003. március-április

 

A szerkesztő megjegyzése:

Csak üdvözölni tudjuk a hollandiai törvény módosítást - ennél jobban már csak annak örülnénk, ha Magyarországon is minél előbb ilyen irányban változnának a vonatkozó törvények!

Annak idején (babaarcú) perzsa cicákat kezdtem el tenyészteni - sajnos pillanatokon belül rá kellett ébrednem, mennyire tönkretették a lelkiismeretlen, pénzéhes szaporítók Magyarországon is ezt a gyönyörű, kedves fajtát és „piacát” is...

Most épp az Illatos úton vár egy gyönyörűszép, hófehér perzsa-csincsilla cica S.O.S. megmentőjére - sajnos már annyira nem becsülik nálunk ezeket a szeretetreméltó állatokat, hogy a sintértelepre is jut belőlük, hála gátlástalan szaporítóiknak :((((((((((((((((((((((((((

Pásztor Zsuzsa, 2003. március 14.

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK:
A túlszaporulatKiskutyácskaMikor tiltják be végre az iparszerű kutyakereskedelmet?Véres divatÁllat áldozatokÁrtatlanok mészárlásaSzörnyella de Frász

 

A Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat információtárából

KUTYAEGÉSZSÉG
ÉLET A KUTYÁKKAL
KUTYATENYÉSZTÉS
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA