„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...”
Antoine de Saint-Exupéry
Gazdinkat keressük!
 
MACSKAEGÉSZSÉG
ÉLET A CICÁKKAL
MACSKATENYÉSZTÉS
 ÁLLATVÉDELEM
NAPSUGARAK
 

A kutyatartás titkai

Az ember és a kutya barátsága már több mint tízezer éve tart. Az idők során ez a kapcsolat a különböző fajok között létező egyik legszorosabb kapcsolattá tökéletesedett. Kutyákat a világ minden pontján tartanak rnás és más okból. Valaki csak egy hű társat keres bennük, másoknak nagy szolgálatot tesznek azzal, hogy őrzik a házat, vagy terelik az állatokat. Sok országban pedig a vakok, a siketek és a fogyatékos emberek életét teszik teljessé.

A kutyatartás nagy felelősséget ró a gazdára, egyedül tőle függ, hogy kutyájára milyen sors vár. Ezért a kutyatartásról nem szabad elhamarkodni a döntést. A kutyák társaságkedvelők, kiegyensúlyozott étrendre, sok mozgásra és rendszeres orvosi ellenőrzésre van szükségük ahhoz, hogy egészségesek és barátságosak maradjanak. Nagyságuktól, színüktől és fajtájuktól függetlenül mindannyian hűséges, odaadó és szerető barátaik embertársaiknak, akikkel együtt élnek ezen a Földön.


A LAKÓHELY

Ha a kutya a szabadban tölti napjai nagy részét, gondoskodnunk kell arról, hogy a nagy meleg vagy éppen a nagy hideg elől egy elég nagy, jól elszigetelt és védelmet nyújtó kutyaházba húzódhasson. A kutya még inkább otthon érzi majd magát, ha a házába egy, már a lakásban nem használt szőnyeget terítünk. Néha elkerülhetetlen, hogy kutyánkat megkössük. Ilyenkor a legkíméletesebb megoldás, ha egy hosszú rudat feszítünk ki a kerítés és a kutyaház közé, amely mentén kedvére szaladgálhat. Láncot vagy kötelet soha ne használjunk, mert ebbe a kutya belegabalyodhat, megsérülhet. Azt azonban sose felejtsük el, hogy kutyánkat nem szabad állandóan megkötve tartanunk — egy erős, biztonságos kerítés ugyanúgy megvédi a kutyát az elkóborlástól, mint a lánc. Lakásban ne tartsunk hosszú szőrű, bundás, nagy testű kutyát.


AZ ÉTREND

A kutya csak akkor maradhat egészséges és tarthatja meg jó formáját, ha fehérjében és rostanyagokban gazdag táplálékot adunk neki. Az üzletekben kapható kutyatápok összetétele biztosítja az optimális, kiegyensúlyozott étrendet. Az emberi koszt maradéka nem elegendő a kutya testsúlyának megtartásához és az izmok fejlődéséhez. A hegyes csontok pedig még veszélyesek is lehetnek, mivel megakadhatnak a kutya torkán, vagy még komolyabb problémát is okozhatnak a nyelőcsőben. Ne feledkezzünk meg mindennap friss vizet adni kutyánknak.


A MOZGÁS

A szabadban végzett rendszeres mozgás biztosítja a kutya jó közérzetét. Nap mint nap egy ketrecben, lakásban vagy egy szűk udvarban ülni nagyon unalmas a kutyának, unalmában sokszor ugatásba fog, ami a gazdin kívül a szomszédokat is zavarja. Napi egy, lakásban tartottaknál háromnégy kiadós séta és egy kis labdázás vagy játék felkelti és fenntartja a kutya figyelmét, aktivitását egész napra, a búskomorsága, rongálási kedve is megelőzhető.


A TISZTASÁG

A piszkos, elhanyagolt környezet sok olyan élősködőnek (például: bélférgek, bolhák, tetvek, kullancsok) kedvez, amelyek rossz napokat okozhatnak kutyánknak. Ha már észrevettük ezeket az élősködőket állatunkon, leghelyesebb, ha állatorvoshoz fordulunk segítségért. A legjobb megoldás azonban a megelőzés, azaz, ha a kutya házát, szőnyegét és közvetlen környezetét rendszeresen takarítjuk, fertőtlenítjük. Ajánlatos félévente féregteleníteni az állatokat.


AZ OLTÁSOK

A kutyákat sok olyan betegség érheti, amelyek veszélyeztetik életét, és amelyek gyógyítása rendkívül hosszadalmas és költséges. Tehát jobb, ha ezeket a betegségeket megelőzzük, és kutyánkat beoltatjuk ellenük. Ez nem csupán a betegség megelőzését jelenti, hanem hosszú távon sokat spórolhatunk vele, és csökkenthetjük a fertőződés kockázatát is. A veszettség elleni kötelező oltást és a kombinált oltásokat évente meg kell ismételni.


A BUNDA TISZTÁN TARTÁSA

Kutyánknak több szempontból is jó szolgálatot teszünk bundájának rendszeres tisztításával. Először is, szőrét megszabadítjuk a piszoktól, a gubancoktól, és közben azt is ellenőrizhetjük, hogy vannak-e a bundájában élősködők. Ha már kölyökkorban hozzászoktatjuk kutyánkat szőrének keféléséhez, sokkal egyszerűbben tudunk majd bánni vele, és könnyebben fog barátkozni is, ezenkívül ez egy kellemes, pár perces együttlét a kutyánkkal. Használjunk kutyasampont, különböző bolhátlanító szereket és bolhairtó nyakörvet.


IVARTALANITÁS

Évente kutyák százezreinek kell elpusztulniuk csak azért, mert olyan helyre születtek, ahova már nem tudják vagy nem akarják befogadni őket. Az így elpusztított kiskutyák legtöbbje egy futó kaland, egy nem várt vemhesség eredménye. A probléma leghatékonyabb ellenszere az ivartalanítás. Ez nemcsak a nem kívánt kiskutyák számának csökkenésével, hanem más előnyökkel is jár.

A nem ivartalanított kan kutyák nagy távolságokra is képesek elszökni azért, hogy egy nőstényre találjanak. A randevú kedvéért átugorják a kerítést, kiássák magukat a kerítés alatt. Ha útközben egy másik kan kutyával találkoznak, rendszerint egymásnak esnek.

Az ivartalanítással csökkenthetjük kutyánk agresszivitását és vadságát, ami különösen fontos olyan családokban, ahol idősek és gyerekek élnek. Az ivartalanított kutya sokkal engedelmesebb, és mivel kevésbé érdeklik territóriumának határai, kevésbé valószínű, hogy megszökik otthonról, és autó alatt vagy gonosz emberek által kivégezve veszti életét.


AZ UTÓDGONDOZÁS

Egy nőstény kutya évente kétszer hozhat világra utódokat, alkalmanként általában hat kiskutyát, de a nagyobb almok akár tíz kölyökből is állhatnak. A folyamatos szaporulat, a szülés és a kölykök felnevelése nagy feladatot hárít a nőstényre, rossz hatással van egészségére, közérzetére, könnyen emlő- vagy méhrákhoz vezethet. Nem könnyű feladat elé állítja a gazdit a kiskutyák megfelelő elhelyezése sem. Egy nősténynek egy év alatt 12-20 kölyke születik, már ezeknek sem egyszerű otthont találni. Ha pedig nőstények százairól van szó, a probléma megoldása egyre kilátástalanabbá válik. Minden egyes kölyök, amely önnél jött világra, egy-egy helyet von el a menhelyen várakozók vagy még az utcán kóborlók elől.

A vemhes és a kölykeiről gondoskodó nősténynek a megszokottnál több tápra van szüksége, emellett háromhetes koruktól már a kiskutyáknak is szilárd táplálékot kell adnunk. A nőstény minden erejével védi kicsinyeit. Ilyenkor ügyelnünk kell arra, hogy a családban élő kisgyerekeknek nehogy bajuk essen, amikor a kölykökkel szeretnének játszani.


A MŰTÉT

Az ivartalanított nőstény kutya többé nem esik át a tüzelési időszakon, így a nem szívesen látott udvarlók sem jelennek meg a ház körül. Az ivartalanítás után kisebb az esélye a rákos vagy daganatos megbetegedéseknek is. Ha pedig kutyánk egészséges, nem kell annyit költenünk állatorvosra, gyógyszerekre.

Napjainkban korszerű állatorvosi berendezések és gyógyszerek állnak rendelkezésre ahhoz, hogy a műtéti beavatkozás biztonságos és fájdalommentes legyen, és hogy kutyánk mielőbb meggyógyuljon. Az állatorvos segítségével kiválaszthatjuk, hogy melyik a legalkalmasabb időpont a műtétre. Semmi sem indokolja, hogy a nőstény kutyának legalább egyszer mindenképpen utódokat kell a világra hoznia, és csak utána lehet ivartalaníttatni. Ez tévhit. Ellenkezőleg, minél előbb esik túl az operáción, annál kevesebb probléma merülhet fel.

 

A WSPA kiadványa alapján

 

A Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat információtárából

KUTYAEGÉSZSÉG
ÉLET A KUTYÁKKAL
KUTYATENYÉSZTÉS
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA