„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...”
Antoine de Saint-Exupéry
Gazdinkat keressük!
 
MACSKAEGÉSZSÉG
ÉLET A CICÁKKAL
MACSKATENYÉSZTÉS
 ÁLLATVÉDELEM
NAPSUGARAK
 

„A macska mégsem eb”,
avagy viselkedés a cicával

Sokan, sokszor elkövetik azt a hibát, hogy a cicákat felületesen összehasonlítva a kutyákkal, „kutyás” tulajdonságokat kérnek rajtuk számon, majd megállapítják, hogy a cica tulajdonképp egy nem egészen tökéletes kutya ... pedig helyesebb a kutyákat is, cicákat saját egyéniségükért, erényeikért szeretni, becsülni, ill. saját igényeik szerint gondozni.

A cica önzetlen szeretetre is tanít bennünket, mert jótetteinkért nem mindig reagál azonnal hálásan, a legtöbb cica egészen természetesnek tartja, hogy a világ körülötte forog ... de a legelbizakodottabb cica is, ha szeretetben él, előbb-utóbb megtalálja a módját annak, hogy kimutassa gazdája iránti szeretetét.

A tekintélytisztelő kutyával szemben — aki számára a gazdája véleménye szent — a cicát mindig meg kell győznünk arról, hogy amit mi kívánunk, az neki jó, sőt jobb mint eddig.

A meggyőzéshez jó alapot adhat az állandóan tanúsított szeretetünk, mert ha egy cica érzi, hogy szeretjük, akkor bízni fog bennünk és könnyebben elhiszi nekünk, hogy még az olyan rémséges dolgoknak is van valami értelmük, mint például a fürdetés.

A szereteten kívül nem kevés hasznát vehetjük még kifogyhatatlan türelmünknek is ...

A cica számára kellemetlen tevékenységeket (pl. tisztogatás) végezzük gyengéden, de határozottan — viselkedésünk így őt megnyugtatja.

Tiltásainkban legyünk következetesek, mert ha egyszer valamit megengedünk neki, akkor azt majd mindig igyekszik kikövetelni.

Erőszakkal, büntetéssel egy cicánál semmire nem megyünk, csak elmérgesíthetjük a viszonyunkat. A büntetésünk célját nem is érti, úgy értelmezi csupán a történteket, hogy valamiért bántottuk.

Bruce Fogle nagyon jó példát ír le a gazdi és a macska egymástól különböző gondolkodásának szemléltetésére:

„Hazatérvén az találjuk, hogy a macska felfalta a konyhaasztalon lévő sült csirkét. Felindulva ráordítunk, „rossz, gonosz macska, el veled!” Másnap hazatérvén, azt látjuk, hogy a vajban gleccser mélységű vájatokat hagyott recés nyelve. Kínunkban felüvöltünk és fejbe is kólintjuk a gonosztevőt. Harmadnapra észlelhető a macska bűntudata, mert az üdvözlésre nem mozdul. Nem csoda, hiszen most meg a tejszín ugrott. Égre meredő szemmel esküt teszünk, hogy bezzeg a konyhába a macska be nem jön többet. De ennél is rosszabb a tudat, hogy pocsék macska-idomárok vagyunk. Tévedés. Remekül csináltuk. De ahelyett, hogy megtanítottuk volna cicuskánkat arra, hogy ne menjen fel a konyhaasztalra, sikerült elérnünk, hogy rettegjen a hazatérésünktől.”


A helyes fegyelmezés elvei Bruce Fogle szerint

Első szabály: a fegyelmezés legyen azonnali, vagyis akkor történjék, amikor például a macska felugrik a tiltott helyre. Később mit sem ér.

Második szabály: ha azt akarjuk, hogy a cicus továbbra is vágyjon társaságunkra, a büntetést ne velünk hozza összefüggésbe, hanem más, mintegy földöntúli erő rója ki rá. Ezért jó például a vízi pisztoly és az elmés zajcsináló berendezések.

Harmadik szabály: kivétel a személyünket érő támadás. Ha ruhánkat rágcsálja, először próbáljuk meg az általa hőn vágyott területet befújni illatosító szerrel. Ha ez hatástalan, s kedvenc ragadozónk a bokánkat cserkészi be, itt az ideje a keményebb módszereknek: erőteljes koppintás az orra, jókora ˇnem szabadˇ rikoltással társítva, rendszerint meghozza a kívánt eredményt.”


Cicák békítése, egymáshoz szoktatása

Két veszekedő cica közül mindig a támadót próbáljuk először megnyugtatni, de szinte ezzel egy időben a megtámadotthoz is legyen néhány kedves szavunk, simogatásunk.

Hasonlóan kell viselkednünk, ha a meglévő mellé egy új cicát hozunk a házhoz, ilyenkor először a régi cicánkkal kell megértetnünk, hogy mi ezután is ugyanúgy fogjuk őt szeretni, mint eddig és majd meglátja, milyen jókat fognak az új cicával együtt játszani. Természetesen az új cicát is meg kell nyugtatnunk, hogy ne vegye túlságosan komolyan a barátságtalan fogadtatást, a házigazda tulajdonképpen egy nagyon kedves cica, csak most ezt zavarában túl jól sikerül titkolnia ...

Több egymásra erősen neheztelő cicát — közöttük harcias kandúrokat is — sikerült már türelemmel, szeretettel, megértéssel összebékítenem úgy, hogy egymással szemben leültetve simogattam, nyugtatgattam őket, és magyaráztam nekik, hogy mennyivel jobb barátságban együtt élni, mint háborúskodva ...

Az egymással épp nem a legnagyobb barátságban lévő cicákat, ha lehet ne hagyjuk addig felügyelet nélkül kettesben, amíg tartósan össze nem békülnek. Biztos, ami biztos, az sem árt, ha ilyenkor levágjuk az érintettek karmait ...


Körültekintő viselkedés cicás környezetben

Az AJTÓ CSUKÁSÁNÁL, tolóajtó nyitásánál mindig vigyázzunk, nincs-e ott a cica, nehogy bármilyét is odacsukjuk — vigyázat, az ajtó belső sarkára is figyeljünk, mert előszeretettel dugják oda a mancsukat, vagy véletlenül ott maradhat a farkincájuk!

A szőnyegekre mindig ÓVATOSAN LÉPJÜNK, és a takarókra ÓVATOSAN ÜLJÜNK, mert a cicák hajlamosak azok alá bebújni.

TARTSUK MINDIG ZÁRVA A MOSÓGÉP, HŰTŐSZEKRÉNY, FAGYASZTÓ ÉS AZ ELEKTROMOS- GÁZ- VAGY MIKROSÜTŐ, ILL. KÁLYHA, VALAMINT A GÁZKONVEKTOR AJTAJÁT. BEKAPCSOLÁS ELŐTT ne csak mindig nézzük meg, hogy nincs-e bennük a cica, hanem KERESSÜK IS MEG ŐKELMÉT, mert esetleg mögéjük bújhat vagy hátulról is beléjük mászhat!

Tartsuk távol a macskát a FORRÓ FOLYADÉKTÓL, a FORRÓ VASALÓTÓL, a TŰZHELYTŐL és a NYILT LÁNGTÓL, az utóbbi körül használjunk védőberendezést. Vasaláskor külön vigyázzunk, ne ingereljük a cicát a vasalódeszkáról lelógó ruhákkal ...


A cica biztonságos mozgása

NE ENGEDJÜK a TV vagy a SZÁMITÓGÉP KÖZELÉBE, mert neki sem tesz jót az azokból származó sugárzás.

A bekapcsolt HŐSUGÁRZÓKKAL vigyázzunk, mert a cica szívesen odafekszik eléjük melegedni, de könnyen lehet, hogy már csak későn veszi észre, ha megperzselődött a hosszú bundája.

KARÁCSONYKOR soha ne hagyjuk a cicát KETTESBEN A KARÁCSONYFÁVAL, különösen ha égő gyertyák is vannak rajta!

SZILVESZTERKOR VAGY AUGUSZTUS 20-ÁN vigyázzunk, mert a cicákat is MEGRÉMISZTI A PETÁRDÁK, A TŰZIJÁTÉK HANGJA, ijedtükben össze-vissza rohangálva, bármit leverhetnek, felboríthatnak, de egy óvatlanul kinyitott ajtón vagy ablakon keresztül akár világgá is szaladhatnak.


Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat

 

Kapcsolódó cikkek: Viselkedés a cicávalA cicákra leselkedő veszélyekA macskák etetéseA jó macskaalomMacska vagy gyerek? Mindkettő!Ajánlat macskaszőr allergiásoknakFUS: macskák alsó húgyúti megbetegedéseiFIP: macskák fertőző hashártyagyulladásaPKD: policisztás vesebetegségLézersebészetCica-tanácsadás

 

KUTYAEGÉSZSÉG
ÉLET A KUTYÁKKAL
KUTYATENYÉSZTÉS
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA