„Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, akit megszelídítettél...”
Antoine de Saint-Exupéry
Gazdinkat keressük!
 
MACSKAEGÉSZSÉG
ÉLET A CICÁKKAL
MACSKATENYÉSZTÉS
 ÁLLATVÉDELEM
NAPSUGARAK
 

A cicákra leselkedő veszélyek,
avagy más kárán tanul az okos...

Részben A MACSKA (László Erika) és David Taylor nyomán


HA NÉHA MÁSRA KELL BIZNUNK A CICÁT, AKKOR AZ ILLETŐ FIGYELMÉT IS HIVJUK FEL A LEHETSÉGES VESZÉLYEKRE!


Az emberek
A cica ételeiA környezet veszélyeiCicás környezetben kerülendő dolgokCicás környezetben óvatosan kezelendő dolgokKörültekintő viselkedés cicás környezetbenA cica biztonságos mozgásaA szobacica és a külvilágA kutyák


Az emberek

Mielőtt cicát veszünk magunkhoz, nagyon komolyan gondoljuk végig, hogy a cica életének 15-20 évében tudunk-e majd mindig elég szeretetet és gondoskodást adni neki. Szeretetteljes környezetben mi is nagyon sok szeretetet kaphatunk tőle, de az élet a cicával nem csak csupa dorombolás, kisebb-nagyobb áldozatokat is kell érte hoznunk, akár a hétköznapokon, akár pl. egy-egy betegség alkalmával. Ha egy cicát meggondolatlanul veszünk magunkhoz, akkor MI MAGUNK JELENTHETJÜK A LEGNAGYOBB VESZÉLYT számára, hiszen egész életére boldogtalanná — ne adj Isten, kóbor cicává — tehetjük. A cica egy élő, érző lény, nem pedig egy tárgy, amit időnként feltehetnénk a polcra vagy ide-oda dobálhatnánk ... A cicának szeretetre és gondoskodásra egyformán szüksége van ...


A cica ételei

Az üzletek választéka nálunk az egészséges táplálkozás követelményeinek rendkívül alacsony színvonalon felel meg, ez alól a macskaeledelek sem kivételek, vigyázzunk tehát arra, hogy magunknak és cicánknak is OLYAN ÉLELMISZEREKET VÁSÁROLJUNK, AMELYEK A LEHETŐ LEGKEVESEBB TARTÓSITÓSZERT, AROMÁT, SZINEZÉKET ÉS EGYÉB MESTERSÉGES ANYAGOT TARTALMAZNAK! LEJÁRT VAGY BIZONYTALAN SZAVATOSSÁGÚ ÉLELMISZERT NE VÁSÁROLJUNK, így ne vegyünk például kimért száraztápot sem, mivel annak összetétele, szavatossága nem bizonyítható megnyugtatóan, ráadásul az eredeti csomagolás megbontása nehezíti az élelmiszerek minőségének megőrzését.

A cicára még az embernél is ártalmasabbak a túlságosan fűszeres, sós ételek (pl. téliszalámi, gépsonka, parizer, májkonzerv, stb.), ilyeneket ne vegyünk és ne készítsünk neki. A cica ételét nagyon GYENGÉN SÓZZUK, de lehetőleg csak tengeri sóval.

FELBONTOTT KONZERVDOBOZBAN SOHA NE HAGYJUNK ÉTELT, mert a levegő hatására káros vegyi folyamatok indulnak el a fém doboz oldalfala és az étel között, melyek következtében elszaporodnak a mérgező anyagok az ételben — ha a cica nem tudja egyszerre megenni a doboz tartalmát, akkor a maradékot egy másik tányérkában, fóliával letakarva tegyük el a hűtőszekrénybe, vagy a legegészségesebb megoldás, ha vákuumos edényt (Zepter) tudunk használni a tárolásra, ebben az esetben ráadásul nincs szükség a hűtőszekrényre sem.

HŰTŐSZEKRÉNYBŐL FRISSEN KIVETT ÉTELT, ITALT NE ADJUNK a cicának, mindig várjuk meg, amíg legalább szobahőmérsékletre (vagy inkább mancshőmérsékletre) felmelegszenek.

Vigyázzunk, MINDIG LEGYEN VIZ IS A SZÁRAZ CICAELEDEL MELLETT, különben veseköve képződhet a cicának.

SOHA NE ADJUNK A CICÁNAK NYERS SERTÉSHÚST, mert a sertés fertőzött lehet a macskánál elhullást okozó Aujeszky-féle vírussal. A hentestől vett bármilyen nyers húst jól mossuk le forró vízzel. Előfordulhat, hogy a hentes egymás után ugyanazzal a késsel és tőkén sertés- és egyéb húst vág, így a marhahús is szennyeződhet vírussal a hentesnél.

CSONTOS ÉTELT, legfőképp SZILÁNKOSAN TÖRŐ CSIRKECSONTOT NE ADJUNK A CICÁNAK, mert ezek már nagyon sok cica halálát okozták.

HALAT vagy méginkább MÁJAT csak nagyon MÓDJÁVAL ADJUNK a cicának.

Csak NAGYON RITKÁN ADJUNK a cicának MAGNÉZIUMBAN GAZDAG ÉTELEKET, PL. SAJTOT vagy a legtöbb száraz cicaeledelt (kivéve pl. a HILL'S, ROYAL CANIN), mert azok a húgykövek képződését segítik.

ANTIBIOTIKUMOKAT CSAK VÉGSZÜKSÉGBEN engedjünk a cicának adni, mivel azok az állatoknál is tönkreteszik a bélflórát, aminek következtében fontos tápanyagok, vitaminok nem vagy csak nagyon gyengén tudnak felszívódni, ill. képződni a cica szervezetében — ha mégsem tudjuk elkerülni valamilyen antibiotikum adását, akkor kísérőként etessünk a cicával egy kis élő joghurtot vagy kefírt (pl. Danone), az valamennyire ellensúlyozza a káros hatásokat.

A hosszabb szőrű cicát naponta legalább egyszer alaposan át kell fésülni, mert a különben általa lenyalt szőrökből SZŐRGOMBÓC képződik a hasában, ami súlyos komplikációkat is okozhat.

Vigyázzunk, az eledelt és az almot soha ne tegyük egymáshoz túl közel, mert az nemcsak a cica étvágyát rontaná, de nem is higiénikus.


A környezet veszélyei

Cicás környezetben kerülendő dolgok

Mérgező növények:

Agáta
Amarillisz (hölgyliliom)
Androméda
Aranyeső (Laburnum anagyroides)
Azálea
Babér-félék (Prunus laurocherasus)
Begónia
Bodza
Borostyánfélék, repkény (Hedera helix)
Bukszus
Buzogányvirágok (Dieffenbachia-fajták)
Büdöske
Bürök
Csúdfű
Édes-keserű csucsor
Fagyal
Fagyöngy (Viscum album)
Fekete bodza (Sambucus Nigra)
Filodendron
Gyöngyvirág
Gyűszűvirág
Hortenzia
Hunyorfélék: pirosló hunyor (helleborus purpurascens), fekete hunyor (helleborus niger)
Jácint
Kankalin-félék (Primulaceae)
Kerti szarkaláb
Kígyófű
Korallbokor (Solanum capiscastrum)
Kúszónövények (Philodendron-fajták)
Leander (Nerium oleander)
Lila akác
Magyal
Maszlag
Mák (Papaver somniferum)
Mérges gomba
Mérges szömörce
Mikulásvirág (Euphorbia pulcherrima)
Nárcisz
Nőszirom
Rebarbara
Ricinusmag
Rododendronok és azaleák (Rhododendron-fajták)
Sarkantyúvirág
Sárga nárcisz
Sisakvirág
Tarkalevél (Caladium)
Tiszafa
Vérehulló fecskefű (Chelodonium majus)


HINTASZÉKET, GURULÓS SZÉKET NE TARTSUNK cicás lakásban, mert nem szép a törött farkú cica, ráadásul a kiállításokon ez komoly hibának is számít ...

NE ADJUNK a cicának ROSSZ MINŐSÉGŰ JÁTÉKOKAT, AMELYEK vagy amelyek kisebb részei, akár kívülről, akár belsőleg SÉRÜLÉST OKOZHATNAK.

NE ADJUNK a cicának HABSZIVACSBÓL KÉSZÜLT JÁTÉKOT (pl. labdát), mert kiharapva és lenyelve egy darabot belőle, meg is fulladhat tőle.


Cicás környezetben óvatosan kezelendő dolgok

A szabadon heverő, APRÓ TÁRGYAKAT a cica megrághatja és lenyelheti.

A CIGARETTACSIKKEKET ne hagyjuk szabadon, mert nemcsak óriási rendetlenséget csinálhat a cica, hanem meg is rágcsálhatja a csikkeket, ami nem tenne neki jót ...

ÉLES, SZÚRÓS konyhaszerszámokat ne hagyjunk szanaszét.

Vigyázzunk, hogy a HULLADÉKTÁROLÓ edényekhez a cica ne férkőzhessen hozzá.

MÉRGEZŐ HÁZTARTÁSI SZEREKET ne tartsunk elöl, a garázsban töröljük fel a fagyálló folyadék tócsáit.

Rakjuk el a MŰANYAG ZACSKÓKAT, a cica szeret belebújni, de könnyen megfulladhat.

Soha ne hagyjunk a cica közelében hosszabb ZSINEGEKET, FONALAKAT, DRÓTOKAT, mert könnyen végzetesen beléjük gabalyodhat — a játékait mindig csak kb. 15-20 cm-es kalapgumira függesszük fel, az kevésbé veszedelmes.

Ne engedjük, hogy a cica MEGRÁGCSÁLJA A VILLANYZSINÓROKAT, áramtalanítsuk a készülékeket, ne használjunk túl vékony villanyzsinórokat, ill. helyezzük el azokat „cicabiztosan”.

Az ÉRTÉKES, TÖRÉKENY, KÖNNYEN LEVERHETŐ TÁRGYAKAT tegyük biztonságos helyre — ne felejtsük el, mennyire szereti felderíteni a polcokat.

A játékain kívül ne hagyjunk a cica számára hozzáférhető helyen őt POFOZGATÁSRA INGERLŐ dolgokat, pl. lelógó levelű növényeket.

Vigyázzunk a félig-meddig lelógó tárgyakkal, mert a cica olthatatlan vágyat érez, hogy ezeket piszkálja, tehát előbb-utóbb lerántsa (pl. vasalás közben a lelógó ruhák) ...

A cicák számára elérhető magasságban lévő függönyöket lehetőleg ne lebegtesse a szél, mert egy lebegő függönynek a cica nem nagyon tud ellenállni ...

Kandúrok környezetében óvatosan kell bánni a parfümök használatával, mert a legtöbb kandúr sajnálatosan hajlamos a saját „parfümjét” előnyben részesíteni ...


Körültekintő viselkedés cicás környezetben

Az AJTÓ CSUKÁSÁNÁL, tolóajtó nyitásánál mindig vigyázzunk, nincs-e ott a cica, nehogy bármilyét is odacsukjuk — vigyázat, az ajtó belső sarkára is figyeljünk, mert előszeretettel dugják oda a mancsukat, vagy véletlenül ott maradhat a farkincájuk!

A szőnyegekre mindig ÓVATOSAN LÉPJÜNK, és a takarókra ÓVATOSAN ÜLJÜNK, mert a cicák hajlamosak azok alá bebújni.

TARTSUK MINDIG ZÁRVA A MOSÓGÉP, HŰTŐSZEKRÉNY, FAGYASZTÓ ÉS AZ ELEKTROMOS- GÁZ- VAGY MIKROSÜTŐ, ILL. KÁLYHA, VALAMINT A GÁZKONVEKTOR AJTAJÁT. BEKAPCSOLÁS ELŐTT ne csak mindig nézzük meg, hogy nincs-e bennük a cica, hanem KERESSÜK IS MEG ŐKELMÉT, mert esetleg mögéjük bújhat vagy hátulról is beléjük mászhat!

Tartsuk távol a macskát a FORRÓ FOLYADÉKTÓL, a FORRÓ VASALÓTÓL, a TŰZHELYTŐL és a NYILT LÁNGTÓL, az utóbbi körül használjunk védőberendezést. Vasaláskor külön vigyázzunk, ne ingereljük a cicát a vasalódeszkáról lelógó ruhákkal ...


A cica biztonságos mozgása

NE ENGEDJÜK a TV vagy a SZÁMITÓGÉP KÖZELÉBE, mert neki sem tesz jót az azokból származó sugárzás.

A bekapcsolt HŐSUGÁRZÓKKAL vigyázzunk, mert a cica szívesen odafekszik eléjük melegedni, de könnyen lehet, hogy már csak későn veszi észre, ha megperzselődött a (hosszú) bundája.

KARÁCSONYKOR soha ne hagyjuk a cicát KETTESBEN A KARÁCSONYFÁVAL, különösen ha égő gyertyák is vannak rajta!

SZILVESZTERKOR VAGY AUGUSZTUS 20-ÁN vigyázzunk, mert a cicákat is MEGRÉMISZTI A PETÁRDÁK, A TŰZIJÁTÉK HANGJA, ijedtükben össze-vissza rohangálva, bármit leverhetnek, felboríthatnak, de egy óvatlanul kinyitott ajtón vagy ablakon keresztül akár világgá is szaladhatnak.


A szobacica és a külvilág

A cicáknak jobb, ha egyáltalán nem hagyunk arra lehetőséget, hogy kijuthassanak az utcára, mivel ott túl sok veszély leselkedik rájuk! Különösen igaz ez a nemesített cicákra, mivel közülük még a legvagányabbakban is nagyobbrészt szobacica vér folyik — nemhogy őket nem tanította meg a mamájuk a szabad élet fortélyaira, hanem már az ük-üknagymamájukat sem ...

A külvilággal kapcsolatban legelőször azt kell minden lelkiismeretes gazdinak NAGYON ALAPOSAN MEGJEGYEZNI, hogy nincs külön „elszökős” macska (aki akár hetente megpróbál elszökni, mígnem egyszer sikerül neki), senki ne bízza el magát, hogy az ő macskája nem „olyan” — sokak szomorú tapasztalata szerint a legnormálisabb életet élő, megbízhatónak látszó macskákkal is életükben egyszer előfordulhat, hogy egy napon kíváncsiságból valami után, vagy félelemből valami elől kiugranak az ablakból, erkélyről, elszöknek a kertből és többé soha nem kerülnek elő (élve).

AJTÓ ÉS ABLAK NYITÁS ELŐTT soha ne feledjük, hogy a cica akár villámgyorsan is hihetetlenül hosszat vagy magasat tud ugrani — tehát legjobb őt ilyenkor vagy eltávolítani a helyiségből vagy ölbe venni, de vigyázat, az ölbevett cicát is mindig nagyon biztosan meg kell fognunk (lehetőleg a mancsainál is fogva), mert ha valamitől megijed, akkor az ember kezéből is hihetetlen nagy erővel képes kiugrani.

Ne engedjük ki a cicát magasan lévő ERKÉLYRE vagy ABLAKPÁRKÁNYRA — mert könnyen végzetes mozdulatra késztetheti egy váratlanul megjelenő csábos galamb, vagy bármi, ami hirtelen felkelti a kíváncsiságát vagy megijeszti.


A CICÁK SZÁMÁRA BIZTONSÁGOSAN ZÁRT ERKÉLY:
tartsuk mindig szem előtt, hogy AHOL A CICA FEJE ÁTFÉR, OTT MÁR AZ EGÉSZ CICA IS ÁT TUD JUTNI, valamint, hogy a cica ráérős perceiben könnyűszerrel szét tud szedni általunk szilárdnak hitt kerítéseket is (pl. egy szúnyoghálót). Legbiztonságosabb a csirke vagy galambhálóval borított ablak, ill. erkély!


A KERT, UDVAR CICÁK SZÁMÁRA IS BIZTONSÁGOS BEKERITÉSE:
a kerítést (ami a cica által megbonthatatlanul szilárd alapzattal rendelkezik és legalább 160-170 cm magas) egy 120 fokban befelé hajló plusz kerítéssel megfejeljük. Ehhez kb. 2 méterenként kell felszerelni 1 méter hosszú, a felső harmadukná1 120 fokban meghajlított fém oszlopokat. Ezekre rögzítjük az 1 méter széles csirkehálót az egész kerítés mentén. Ezen a normálisan „vagány” cicus nem tud átmászni, mert majdnem hanyatt fekve kellene kúsznia és azt nem szívesen teszi. A kerítéshez túlságosan közeli fák törzsére pedig csirkehálóból szabályos „spanyol galĺért” kell erősíteni, mert a macskák elég találékonyak ahhoz, hogy különben ott lépjenek meg ...


Vigyázzunk, sok cica veszett már el úgy, hogy számára még idegen helyen A SZABADBA KIJUTVA hirtelen eliramodott (mert megijedt, vagy valami felkeltette a figyelmét), viszont mivel még nem ismerte elég jól a környéket és szaladtában nem a tájékozódással volt elsősorban elfoglalva, ezért nem tudott visszatalálni! (A cicák tájékozódásában fontos szerepet játszanak az általuk hagyott szagnyomok, ezért ha valahol számukra addig ismeretlen helyre kerülve hirtelen megzavarják őket és nincs idejük ilyen nyomjelzőket hagyni, akkor könnyen előfordulhat, hogy nem találnak vissza az elindulási helyükre.)

AUTÓBAN ne engedjük ki a cicát az utazó dobozából, mert hirtelen mozdulataival súlyos balesetet is okozhat, de ha azt nem is, akkor megszökhet az akár csak résnyire nyitott ablakon vagy az ajtónyitáskor. Soha ne hagyjuk a cicát meleg időben egyedül az autóban, mert a felmelegedett autóba bezártan hőgutát kaphat.


A kutyák

A LEGTÖBB KUTYÁTÓL JOBB, HA TÁVOL TARTJUK CICÁINKAT, KIVÉVE AZ ABSZOLÚT MEGBIZHATÓ, JÓ IDEGZETŰ, BARÁTSÁGOS KUTYÁKAT, AKIKKEL ÁLLANDÓ FELÜGYELET MELLETT, FOKOZATOSAN ÖSSZESZOKTATHATJUK ŐKET EGYMÁSSAL. Felügyelet nélkül együtt már csak akkor hagyjuk őket, ha hosszabb ideje tart a barátságuk!

A KUTYÁKKAL NAGYON VIGYÁZZUNK, mert ha még egy-két ismerős kutyával fokozatosan összebarátkozik a cica, akkor is bármikor találkozhat olyan IDEGEN KUTYÁVAL, amelyik szándékosan vagy véletlenül megijeszti ...

Nagyon sokan — közöttük gazdik, de akár állatorvosok is — hajlamosak a kutyás ismereteiket, rutinjukat egyben a macskákra is érvényesnek tartani, pedig A MACSKA IGÉNYEI, TULAJDONSÁGAI NAGYON SOKBAN KÜLÖNBÖZNEK A KUTYÁÉTÓL! Vigyázzunk, cicánkkal kapcsolatban sem magunkat, sem mást, ne engedjük ebbe a hibába esni!


Mókusfalvi Állatbarát Szolgálat

 

Kapcsolódó cikkek: Viselkedés a cicávalA cicákra leselkedő veszélyekA macskák etetéseA jó macskaalomMacska vagy gyerek? Mindkettő!Ajánlat macskaszőr allergiásoknakFUS: macskák alsó húgyúti megbetegedéseiFIP: macskák fertőző hashártyagyulladásaPKD: policisztás vesebetegségLézersebészetCica-tanácsadás

 

KUTYAEGÉSZSÉG
ÉLET A KUTYÁKKAL
KUTYATENYÉSZTÉS
A SÖTÉTSÉG BIRODALMA