Ételek



Itt csupán az Ai Yori Aoshi mangában felbukkanó vagy említésre kerülő ételeket mutatom be a teljesség igénye nélkül, így nem kerül minden népszerű japán fogás bemutatásra. Mindezek ellenére kellemes nyálcsorgatást kívánok!



Hanpen
A hanpen egy fehér, négyzet, háromszög vagy kör alakú, lágy ízű surimi termék. Levesek összetevőjeként szokott szerepelni, de meg is lehet sütni.

Konnyaku
A konnyaku a kígyópálma gumójából készített gumiszerű, kissé ízetlen anyag, ami különféle japán ételekben, főként levesekben szokott előfordulni. Elkészítése során a gumót lisztté őrölik, majd vizet adnak hozzá és formába öntik. Legelterjedtebb formája a szürke, lemezszerű itakonnyaku.

Manjuu
A manjuu egy népszerű gombóc alakú japán édesség. Rengeteg variációja létezik, de leggyakrabban a tésztája lisztből és rizsporból, a töltelék pedig főtt azuki babból és cukorból áll.

Mirin
A mirin alapvető fűszer a japán konyhában, hasonló a szakéhoz, de annál alacsonyabb az alkohol- és magasabb a cukorszintje. Általában grillezett halételekhez szokták adni, hogy elnyomja a halszagot. Nem szabad azonban feleslegben alkalmazni, mivel íze meglehetősen erős.

Senbei
A senbei egyfajta rizskeksz. Különböző formában, méretben és ízben létezik, általában sós, de lehet édes is. Hagyományosan szén felett sütik, elkészülte után pedig egy réteg noriba csomagolják. Általában zöld tea mellé fogyasztják, de a ház vendégeit is ezzel szokták megkínálni.

Sukiyaki
A sukiyaki egy levesféleség, amit egy speciális forró edényben, a nabemonoban főznek az étkezőasztalon miközben körbeülik azt. Általában vékonyra szelt marhahúst főznek különféle zöldségekkel, gombával, tofuval. A főzőlé szójaszószt, cukrot és mirint tartalmaz.

Takoyaki
A takoyaki egy gombóc alakú japán csemege, ami búzaliszt alapú tésztából készül specialis takoyaki sütőben. A töltelék általában darabolt polipból, tempura szeletekből, pácolt gyömbérből és zöldhagymából áll. A kész takoyakit egy speciális szósszal öntik le, majd fogpiszkálóra szúrva fogyaszthatók a golyócskák.

Tamagoyaki
A tamagoyaki egy japán omlettféleség, amelyben a főtt tojást több rétegben göngyölítik fel. Ezt a műveletet egy négyszögletes serpenyő, a makiyakinabe segítségével végzik. Elkészítés során a tojáshoz rizsecetet, cukrot esetleg szójaszószt lehet adni.

Teriyaki
A teriyaki egy japán főzési módszer, amelyben sült vagy grillezett húsokat pácolnak be egy szójaszósz, mirin és cukor alapú szószban. Húsként szerepelhet hal, de csirke, sertés, bárány, vagy akár marha is.

Yakisoba
A yakisoba egy búzalisztből készült sült tésztaféleség. A ramenszerű tésztát apróra vágott disznóhússal és zöldségekkel (káposzta, hagyma, sárgarépa) sütik együtt, majd yakisoba szósszal, sóval és paprikával ízesítik. Általában tányéron szervírozzák főételként vagy köretként.