Teaszertartás


A teaszertartás egy mély filozófiával rendelkező kulturális esemény, ahol erős zöld tea, a matcha kerül ceremoniális módon elkészítésre és felszolgálásra. Helyszínül a teaház, azaz sukiya vagy egy lakásban elkülönített teaszoba szolgálhat. A padlót hagyományos tatami borítja, díszítőelemként az alkalomhoz illő ikebana (virágkompozíció) és tokonoma (fali plakát) szolgál. A ceremóniához illik tradicionális japán öltözékben megjelenni.
A szertartás fejlődésére leginkább a zen buddhizmus volt hatással, ezért a résztvevők, legfőképp a teamester számára elengedhetetlen erény a higgadtság, a kifinomultság és a kecsesség. A merev szabályok ellenére ma is sokan fáradoznak eme kulturális gyöngyszem megőrzésével, külön iskolákban oktatják a ceremónia fortélyait, emellett a legtöbb állami iskolában is található a témához kapcsolódó klub. Ezek után nem meglepő, hogy a Sakuraba család nagy figyelmet fordított Aoi képzésére és tanulmányai közé a teaszertartás is beletartozott.

A teaszertartás lépéseit Sen no Rikyu teamester fektette le:
1. Meghívás: a vendéglátó megbeszéli a teamesterrel az esemény témáját és a vendégek számát, ez utóbbi általában 5 fő körül mozog.
2. Vendégek érkezése: a vendégek felkészülnek a ceremóniára kézmosással és öblögetéssel az ízek megfelelő érvényesülésére.
3. Belépés a teaházba: a szertartás kezdetét a teamester jelzi. A vendégek nesztelen léptekkel, mélyen meghajolva lépnek be a teaházba, majd megcsodálják a szolid díszítést és az ikebana kompozíciót. Végül térdelő-ülésben letelepednek a számukra kijelölt helyre, a legfontosabb vendég kerül a házigazdához legközelebb.
4. Teázás: a tea előtt könnyű édességet szolgálnak fel a vendégeknek, ezután következik a tetőpont a tea elkészítése. A teamester kevés vízzel elöblögeti eszközeit, majd a teaporból három merítőkanálnyit tesz a csészébe és forró vizet önt rá. Ezt a bambuszpamaccsal addig kevergeti, míg egyenletes sűrű keveréket nem kap. Ebből a sűrítményből önt a többi vendég csészéjébe, amire további forró vizet öntenek.
5. Teaivás: a kesernyés ízű teát semmivel nem ízesítik. A vendégek miután megcsodálták csészéjüket belekortyolnak teájukba és megdicsérik az ízét. A csésze tartalmát további két korttyal ürítik ki, tilos az egészet egyszerre felhörpinteni.
6. Beszélgetés: a tea elfogyasztása után a vendégek csendes társalgásba kezdenek, aminek témája általában a teaház körül forog.
7. Távozás: a szertartás végét a teamester jelzi. A vendégek elbúcsúznak a házigazdától, majd diszkréten távoznak.

Külföldi szemmel elsőre unalmasnak tűnhet a merev szabályokkal átszőtt teaszertartás és olyan buktatókon kell fapofával megküzdeni az illendőség jegyében, mint a lábzsibbadás vagy a tea keserű íze, mégis mély kulturális élményt és megtiszteltetést jelent, ezért aki teheti ne hagyja ki.