látás hallás tapintás szaglás ízlelés
fõoldal ÍZLELÉS
elérhetõségek
biológia
 érettségi tételek

Az ízérzékelés fő szervei a nyelv felszínének szőrszerű ízlelőszemölcseiben lévő ízlelőbimbók. Ezek csak négy alapízt: édeset, savanyút, sósat és keserűt képesek megkülönböztetni. (van aki fémes és lúgos ízt is idesorolja)

A négy íz felfogására specializálódott bimbók a nyelv meghatározott területein helyezkednek el. Az ízérzékelés kapcsolatban van a szaglással, s ez szélesebb ízskála felismerését teszi lehetővé. Az ízérzékelés romlását rendszerint a szaglás károsodása idézi elő, de bizonyos gyógyszerek és néha a cink hiánya is hasonló hatású lehet.

 Nyelvünk bizonyos területei meghatározott ízeket érzékelnek: a keserűt a nyelv tövén, a savanyút az oldalán, a sósat az elején, az édeset pedig a nyelv hegyén érzékeljük.

 Az enyhe áram is jellemző ízérzést kelt a nyelvben.

Tévesen erős íznek mondjuk  a paprikát. Az erős nem íz hanem a fájdalomreceptorok ingerülete.

<< vissza