Animelody :: Zenekari dolgok :: Kottákkal kapcsolatos észrevételek
|
Noir - Canta Per Me
|
|
| atira |
2009-09-28 21:05
|
Kezdő fórumozó![]() Hozzászólások: 9 Regisztrált: 09.09.26 |
Az oldalon letölthető kottát bevittem Guitar Pro-ba, ami segíthet a begyakorlásban. Azonban én úgy tapasztaltam GP-ben visszahallgatva, hogy a zongora basszusa (bocsánat, zongorák terminológiájával nem vagyok tisztában) és a cselló együtt borzalmasan hangzik. Mivel a csellónak jó a kottája, így maradt az, hogy a zongora nem lesz jó. Szerintem 3 félhanggal feljebb tolódott el, így levittem, úgy már jobban hangzik, csak még ki kell javítani itt-ott a fel-/leszállított hangokat. Emellett az énekben is van legalább egy helyen ritmikai hiba. Addig is itt van az eredeti kotta (egy dologban tér csak el a feltöltöttél, de az sokat nem változtat). Megj.: hangerőt és balanszt nem lőttem be még pontosan, de azok egyelőre nem is annyira fontosak. |
|
|
|
| Katayashi |
2009-09-29 22:18
|
|
Főadminisztrátor ![]() Hozzászólások: 150 Regisztrált: 09.09.01 |
Összehasonlítottam az általad belinkelt fájlt a kottával meg a midivel. Ha a midit a Guitar Pro-ba betöltöm akkor tényleg máshol vannak a hangok, de ha egy Notation Player nevű programba töltöm be akkor azt mutatja mint ami a kottára van írva. Megnéztem azzal a kottakészítő programmal is ami benn van a letöltések között, úgy hogy a kotta alapján raktam bele a hangokat, de azzal is úgy szól mint a midi. Mivel én nem igazán értek a kottában szereplő hangszerekhez, ezért könnyen lehet, hogy tévedek, viszont kezd érdekelni, hogy akkor most jó e vagy sem. ![]() |
| Szilveee |
2009-09-29 23:09
|
|
Főmoderátor ![]() Hozzászólások: 142 Regisztrált: 09.09.02 |
[Nekem ez kínai : D] |
|
|
|
| atira |
2009-09-30 00:45
|
Akkor elárulom a titkot A zongorával két kézzel is lehet hangot lenyomni, ezért általában a jobb kéz adja a magasabb hangokat (G- vagy violinkulcsos lejegyzés), a bal kéz pedig a mélyebbeket (F- vagy basszuskulcsos lejegyzés). A két rendszerben az a nagy különbség (azon kívül, hogy az F-kulcsos lejegyzés majdnem két oktávval mélyebb hangokat jelent), hogy a vonalak nem ugyanazokat a hangokat jelölik. G-kulcsban a legalsó vonal az E. F-kulcsban viszont G. A dal D-mollban íródott, így D, ill. A hangokkal kezdődik (A az 5. hang a D-moll skálában, ezért ezek természetesen jól hangzanak egymással). Egész konkrétan: a cselló D-t játszik, a zongoránál a jobb kéz pedig D-t és A-t. Ezzel szemben viszont a bal kéz F-et és C-t játszik (D-moll skála 3. és 7. hangja). D-F-A-C, ez egy Dm7 akkord, ez játssza a zongora. Nos, bluesban/rockban lehet elmegy, de tudomásom szerint ezt átmeneti akkordként használják. Ha viszont az F-kulcsot hirtelen G-kulcsnak néznénk, a pöttyök meg maradnák ott, ahol most is vannak, akkor kijön, hogy a zongora bal keze is D-t meg A-t játszik és így már minden klappol. |
|
|
|
| blanca |
2009-09-30 01:02
|
|
Adminisztrátor ![]() Hozzászólások: 93 Regisztrált: 09.09.02 |
(ahham. jó, ezt majd egy kipihentebb pillanatomban megpróbálom feldolgozni, de nagyjából értem, hogy miről van szó.) |
|
|
|
| atira |
2009-09-30 01:26
|
Igyekszem átírni a kottát az elmondották alapján, de eltart egy ideig, szóval majd holnapra lesz meg. |
|
|
|
| Katayashi |
2009-09-30 18:51
|
|
blanca írta: (ahham. jó, ezt majd egy kipihentebb pillanatomban megpróbálom feldolgozni, de nagyjából értem, hogy miről van szó.) Az jó, mert én nem, de annak viszont örülök, hogy van akit foglalkoztat ez a téma. Így legalább azt az érzést kelti bennem, hogy lassan beindul itt az élet. atira: Ha gondolod töltsd fel az oldalra, már működik a feltöltés. Szerkesztette: Katayashi - 2009-09-30 18:53 ![]() |
| atira |
2009-09-30 19:25
|
A lényeg az, hogy nekem úgy tűnik, a zongora balkezes részét úgy kottázták le, mintha violinkulcsos lejegyzésben lenne, közben meg basszuskulcsos lejegyzésben van, így 3 félhanggal el vannak csúszva a hangok. Amint kész a kotta, feltöltöm. |
|
|
|
| Katayashi |
2009-09-30 19:44
|
|
Így már értem. ^_^
![]() |
| atira |
2009-09-30 20:54
|
No, kész van. http://atira.extr...dpiano.gp5 Aki hallgatta az eredetit, az gondolom észrevette, hogy nincs benne zongora http://atira.extr...a_orig.gp5 Lehetne még egy verziót készíteni, ahol a zongora bent marad úgy, ahogy van és a csellót felvisszük egy oktávval. Vagy esetleg a zongora bal kezét is feljebb visszük egy oktávval, ahogy tetszik. Ha kell, megcsinálom gp5-ben, ez már gyerekjáték, két perc alatt megvan és ki tudom exportálni pdf-be is. Szerkesztette: atira - 2009-09-30 20:59 |
|
|
|
| blanca |
2009-09-30 21:03
|
|
Adminisztrátor ![]() Hozzászólások: 93 Regisztrált: 09.09.02 |
egy .pdf exportot megköszönnék, azt könnyebb kezelni (nekem). |
|
|
|