olyan az élete, akár egy...

Modern Tündérmese


Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer egy szép hercegnő egy eldugott kastélyban, Svájcban. Ennek a hercegnőnek az életét fogod most olvasni, ami egy csodálatos, ugyanakkor nehéz életről szól.

Csak kis híja volt, hogy megmenekült a kiközösítéstől a születése után Norvégiában, az éjféli napsugár országában, sok évvel ezelőtt. Odaadó nagymamája valahogy megtalálta a módját (és az erőt), hogy a kis hercegnőt Svédországba vigye, ahol mindketten új életet kezdtek. A kislánynak nagyon hiányzott az édesanyja, de ő halálos beteg volt, és nem sokkal a kis hercegnő születése után meghalt. Ahogy telt az idő, a kislányból gyönyörű fiatal hölgy lett, akinek megadatott egy nagy ajándék: a tehetség, hogy énekével mindenkit térdre kényszerítsen a királyságban. Rengetegen látogattak el hozzá messzi tájakról, hogy meghallgassák az édes, meleg hangot, ami életet lehelt akár a legunalmasabb kis dalba is.

Nem sokkal később a hercegnő szerelmes lett egy kedves fiatalemberbe, a szomszédos faluból, és feleségül ment hozzá. De a vágya, hogy énekelhessen túl erős volt. Otthagyta fiatal férjét és két csöppséget, hogy megtalálja a vágyott hírnevet és szerencsét egy gazdagabb világban. Elképzelhetetlenül hiányolta pici gyermekeit. De a boldogság nem sokáig váratott magára. Fülig szerelmes lett Bombajó Bennybe, a „melódiák végtelen árjának” zenészébe. Ő felismerte, hogy a hercegnő hangja csodálatosabb, mint bármi, amit eddig hallott, valami olyasmi, amit nem lehet földi mértékkel mérni. A hercegnő megint szerelmes volt.

Ő és a szerencsés szakállas férfi elhatározták, hogy színpadra állnak, Bombajó Benny barátaival együtt, az angyali szépségű szőke lánnyal, Jönköpingből és férjével Borotvált Björnnel. Ami a hercegnővel ezután történt, az csak egy mesébe illett volna, ám mégis valóság volt. A négyes a történelem egyik legsikeresebb csapata lett. A hercegnő és szőke barátnője emberek millióinak vált példaképévé és mindenki szerette őket.

De nemsokára sötét árnyak vetültek a boldogságukra. A hercegnő, aki azt hitte, hogy édesapja meghalt a borzalmas háborúban, rábukkant halottnak hitt apjára. Életükben először találkoztak, de kissé nehéz volt számukra a beszélgetés, egyik sem beszélte kellőképp a másik nyelvét és nem is egy királyságban éltek.

A hercegnő folytatta, aminek az életét szentelte, megadva a világnak azt a boldogságot, hogy gyönyörű hangját hallhassák. Szerette a hírnevet, szerette énekelni a dalokat, és szerette látni, hogy ez milyen boldoggá tette az embereket.

Nem sokkal később azonban a híres négyes egyszer csak nem létezett tovább. A szerelem más utakra tért, nem születtek új énekek. A hercegnőnek nem kellett több, egyedül folytatta hivatását, a barátai nélkül. De valami újra vágyott. Aggódott a fákért a királyságokban, és tudta, hogy neki van ereje megmenteni őket, így hát egy kis időre minden energiáját erre fordította. Ekkor ismerkedett meg a jóképű herceggel, akihez feleségül is ment, de nem éltek boldogan, míg meg nem haltak. A fellegek megint beborították a hercegnő egét, nem engedve át a napfényt. Egy pár

év telt el, és az immár érett hercegnő egyetlen lányát kegyetlenül elütötte egy autó az Újvilágban. Megnyugvást és boldogságot keresett a szeretett hercege oldalán, de a tragédia ismét lesújtott. Az erős herceg meg tudta védeni kedves hercegnőjét akármitől, de saját magát már nem az alattomosan támadó betegségtől és a hercegnő megint egyedül maradt a sötét, sűrű erdő közepén. Ez éppen elegendő lett volna ahhoz, hogy eltévedjen a sötétben és ne lássa meg újra a napvilágot ezen a földön, de nem így történt, a hercegnő nem mindennapi hölgy volt. Talán öreg nagyanyja emlékéből merítette a bátorságot és erőt, hogy imádkozzon és kérte Istent, hogy adjon neki erőt, és segítséget, hogy kitaláljon a sötét erdő sűrűjéből és újra megtalálja a napfényt és meleget.


Végül hangja melegsége megolvasztotta az erdő jegét, a hercegnő ismét énekelt, hogy találkozzon olyan emberekkel, akik már nagyon-nagyon régóta szerették és hiányolták.

És tudod mi történt? Amikor, mint egy angyal, végigvonult a tömegen, akik utánanyúltak, és a nevén szólongatták, mélyen a szemükbe nézett és rájött, hogy ezek az emberek valami varázslatosat adtak neki. Megérintette az arcukat. Ezek az emberek sosem tüntethették el a fájdalmat, amiért sosem láthatja már a számára kedveseket ebben az életben, de az imádó emberek tömegei valami mást adtak neki: a feltétel nélküli szeretet ajándékát. Ő mindig szeretni fogja az embereket és ők mindig szeretni fogják őt. Az ő hercegnőjük, akiknek a lelkén egy életen át ott marad az ő nyoma. A melegsége, a lelkiereje és a csodálatos hangja. És ebben a percben a hercegnő megértette, hogy megtalálta azt a békét, amit olyan régóta keresett. Boldogan élt, amíg meg nem halt.


Köszönet Graeme Dempsey-nek.

A hivatalos biográfiát a magyar ABBA oldalon találod meg, vagy az

ABBA hivatalos oldalán.

Hírek

Főoldal

Képek

Cikkek, interjúk

Zene

Linkek

Extrák

Szavazás