Interjú Mallorcáról, ami a Sevnsk Damtiding nevű magazinban jelent meg, 1998. júl. 23.



-A kellemes számomra azt jelenti, hogy valami fontosat csinálok, fontosat a családomnak, barátaimnak vagy másoknak, mondja Frida.

Mallorcan találkoztunk vele, a Santa Ponsas-i golfpályánál. Ezen a napon nem azért van itt, hogy ő maga golfozzon, annak ellenére, hogy a golf az egyik legnagyobb hobbija. Nem, most igazán keményen dolgozik. Ő és a férje, Ruzzo a házigazdái egy golfmérkőzésnek.

Egy kicsi golf-autóban adódik az alkalom, hogy Fridával beszéljek. Beszélgetünk egy kicsit az életről, szeretetről, és mindenek felett a Mentorról. Ez utóbbi az oka, hogy most itt van. A golfmérkőzés részét képezi a Mentor alapítvány találkozójának Mallorcán. Az ok, amiért most Mallorcán vannak, egy projekt, itt a szigeten. Silvia királynővel, Luxemburg hercegével, George Sorossal, az üzletemberrel, Noor királynővel és másokkal együtt Frida is része ennek az alapítványnak, amely különböző projekteknek segít, amelyek a drogfogyasztás megelőzésével foglalkoznak.

- A tanítás, a tájékoztatás fontos részét képezi a megelőzésnek. Szeretnénk együttműködést teremteni a szülők, tanárok és egyéb fiatalokkal foglalkozók között, magyarázza Frida.

Szenvedélyesen beszél az alapítványról és a lelkesítő munkáról. Miért? Miután 2 éve kiadott egy új lemezt – 12 év után – nem érdemelt volna meg némi pihenést?

- Az fontos, hogy valami hasznosat tegyek. Én így élvezem az életet.

Mind ismerjük a történetét: ABBA, hírnév, koncertezés, különválás (munkában és magánéletben egyaránt), elköltözés, csend, új szerelem, biztonság. Végre otthon érzi magát ebben az életben, mondja.

- Saját magam vagyok. Szeretem magam. Ha teljes életet akar élni az ember, akkor évekbe tud telni, hogy megismerje és elfogadja önmagát, hogy elfogadja a jó és nem olyan jó tulajdonságait.

Sok időt töltött azzal, hogy ezt átgondolja.

- Mindenkinek az egyénisége  sokoldalú, ami akkor mutatkozik meg leginkább, amikor az illető munkával, a családjával, a barátaival foglalkozik. De mélyebben az egyéniségét az ember saját magában látja, amikor rájön, hogy ki is ő valójában. Ahogy telnek az évek, ez az egész életet megváltoztathatja, attól függően, hogy mi történik az életben. Az ember nem marad egy helyben, ha nem akar, képes előre lépni, mondja komolyan.

Aztán elmosolyodik, odaköszön egy pár golfozónak, akik pont arra járnak „Helló, hogy megy ma? Igen, az idő egy kicsit már jobb!”

A férje, Ruzzo kicsit odébb áll, a golf szabályait vitatja meg pár másik játékossal. Fontosak egymásnak a munkában is. Most pl. itt van, hogy átadja golftudását a megjelenteknek, és így tegyék a találkozót még kellemesebbé.

- Természetes, hogy segítünk egymásnak, mondja. Nagyon jó a kapcsolatunk, erős, egyszerű szerelemre/szeretetre épül. Sok mindenen mentünk át együtt. És nem lényeg, hogy gazdag vagy szegény, vagy hogy nem drogozik. Olyan sok más dolog van az életben, ami szomorúságot visz az életbe.

A tragikus balesetről, amelyben a lánya nemrég meghalt, Frida nem akar – nem is tud – még beszélni. Már az említése is fájdalmat okoz neki, és egyáltalán nem akarja ezt a nyilvánosság előtt megbeszélni.

- Csodálatos férfi, mondja Ruzzoról. Nem csak nekem. Azt hiszem, mindenki, aki közelebbről megismeri, szereti őt.

Nem csak jóképű, de nagyon kedves is. Egy herceg – és Frida egy hercegnő. Hivatalos találkozókon és vacsorákon a teljese neve így hangzik: Anni-frid Reuss hercegnő.

- Egy olyan hercegem van, aki egyike a legnormálisabb férfiaknak a földön, mondja és nevet. Nem használunk címeket a mindennapi életünkben. Vidéken élünk a kutyánkkal és Ruzzo dolgozik, mint golfpálya tervező, ami tavasszal és nyáron elveszi idejének nagy részét. De az ilyen címek néha azért hasznosak lehetnek, ezt már Frida is felfedezte. Pl. amikor olyan dolgokat szervez, mint ez a találkozó most a Mentor alapítványnak.

A lemezein csak Frida néven szerepel. Nagy vágya volt, hogy megint énekeljen, amikor, 12 év hallgatás után visszament a stúdióba. Ezek alatt az évek alatt sok minden más is foglalkoztatta, mint pl. a családja és a környezetvédelem. De mindig vágyott rá, hogy énekeljen.

- Megint a hangommal akartam dolgozni. Úgy ahogy már olyan sok éve csinálom. Ez nem olyan dolog, amit az ember csak úgy abba tud hagyni. Volt egy  űr, amit ki kellett tölteni.

Frida nem hisz abban, hogy a szerencsétlenség a legjobbat hozza ki bizonyos művészekből.

- Minden ember életében van fájdalom, ezen keresztül kell menni, át kell jutni a veszteségen és szomorúságon. Pozitív gondolatokat szülhet, ami a kreativitást  hozza ki belőlünk. De ahhoz, hogy sikeresek legyünk az életben, el kell ismernünk magunkat az élet minden területén. És nem csak a kreativitásról van szó. Én pl. pedáns vagyok, szeretem a kezemben tartani az eseményeket, és ez az életem minden területére érvényes.

Otthon, Svédországban Trosa-ban, ahol Frida fia, Hans él, van egy stúdió, amit Hans és Ruzzo közösen építettek. Futurisztikus elképzeléseket valósítottak meg benne.

Svédországhoz szoros kapcsolat fűzi, a fia Trosa-ban, és a munkahelye. Ruzzonak gyerekei és egy háza van Dél-Svédországban. A barátaik is odakötik őket.

- Svédországtól eltekintve nem utazunk sokat. Ruzzo Svájcban dolgozik, és ide Mallorcára sem jövünk olyan gyakran, mint ahogy szeretném, mondja, de sietnie kell, hogy folytassa a munkáját. Fel kell készülnie egy beszédre egy díjátadón, és elő kell készítenie egy pár dolgot a holnapi találkozóra. Szereti, amit csinál. Boldog, mint üzletasszony. Fontosnak és hasznosnak szeretné érezni magát.

- Hogy visszaadjak valamit abból a sok mindenből, amit az élettől kaptam

 Vissza