A vérplama

 
 
 

1.

A vér összetétele:
    - alakos elemek: ~ 44 %
    - plazma: ~ 56 %

 

 

 

 

    - haematikrit:  
        az alakos elemek arányát adja meg az összes mennyiséghez viszonyítva
 
 
 

2.

A vérplazma fogalma:
    a vér folyékony sejtközötti állománya
 
 
 

3.

A vérplazma összetétele:
    a) víz: 90 %
 
   

b)

fehérjék: 65‑80 g/l
       

-

55 % albumin
         

*

a májban képződik
         

*

szerepe van a vér osmosisának fenntartásában
         

*

a vér pH biztosításában is szerepet játszik

 

 

 

 

 

*

szállító fehérje is

       

-

45 % globilin (fibrinogén és egyéb plazmafehérjék)

 

 

 

 

 

elektromos térben való vándorlásuk alapján megkülönböztetünk: α és β globulinokat (máj termeli) valamint γ-globulinokat (immunglobulin)

       

-

A/G arány 1,5‑2 közötti érték -> szerepet játszik a vörösvérsejt süllyedésben (We)
 
   

c)

vér alvadási faktorok:
       

-

fibrinogén -> májban képződik
       

-

prothrombin
         

*

májban képződik
         

*

termelődéséhez szükség van K vitaminra
 
   

d)

komplementkomponensek:
       

-

a plazmában nem működő (inaktív) formában vannak jelen
       

-

immunreakciókban játszanak szerepet
       

-

az antigén és antitest kapcsolódásakor aktiválódnak és részt vesznek az antigén elpusztításában
 
   

e)

ionok:
       

-

nátrium: 130 -145 mmol/l
(millimol/liter)
       

-

kálium: 4 - 5 mmol/l
       

-

klorid: 97 - 105 mmol/l
       

-

kalcium: 2,35 ‑ 2,75 mmol/l
 
   

f)

cukor:
       

-

3,5‑5,5 mmol/l
       

-

hormonális szabályozás alatt áll
 
   

g)

bilirubin:
       

-

5‑20 μmol/l
       

-

a haemoglobin‑anyagcsere terméke
 
   

h)

maradék nitrogén és kreatinin:
       

-

maradék nitrogén: 3‑8 mmol/l
       

-

kreatinin: 70‑100 μmmol/l
       

-

a fehérjék plazmából való kicsapása után is megmarad a vérben
       

-

a vese választja ki
 
 
 

4.

A vér vegyhatása:

 

 

a)

a szervezet működése szempontjából elengedhetetlen

 

 

b)

pH 7,34 ± 0,05

   

c)

az állandó vegyhatást biztosító puffrrendszerek:
       

-

bikarbonat‑pufferrendszer
       

-

plazma fehérjék

 

 

 

 

-

vörösvérsejt

   

d)

az állandó vegyhatás biztosításában resztvevő szervek:
       

-

tüdő
       

-

vese
 
 
 
 
készítette: Fodor ©
 

módosítva: 2008. július 09.