A vérplama |
||||||||||||||
1. |
A vér összetétele: | |||||||||||||
- | alakos elemek: | ~ 44 % | ||||||||||||
- | plazma: | ~ 56 % | ||||||||||||
|
|
|
|
|||||||||||
- | haematikrit: | |||||||||||||
az alakos elemek arányát adja meg az összes mennyiséghez viszonyítva | ||||||||||||||
2. |
A vérplazma fogalma: | |||||||||||||
a vér folyékony sejtközötti állománya | ||||||||||||||
3. |
A vérplazma összetétele: | |||||||||||||
a) | víz: | 90 % | ||||||||||||
b) |
fehérjék: | 65‑80 g/l | ||||||||||||
- |
55 % albumin | |||||||||||||
* |
a májban képződik | |||||||||||||
* |
szerepe van a vér osmosisának fenntartásában | |||||||||||||
* |
a vér pH biztosításában is szerepet játszik | |||||||||||||
|
|
|
|
|
* |
szállító fehérje is |
||||||||
- |
45 % globilin (fibrinogén és egyéb plazmafehérjék) | |||||||||||||
|
|
|
|
|
elektromos térben való vándorlásuk alapján megkülönböztetünk: α és β globulinokat (máj termeli) valamint γ-globulinokat (immunglobulin) |
|||||||||
- |
A/G arány 1,5‑2 közötti érték -> szerepet játszik a vörösvérsejt süllyedésben (We) | |||||||||||||
c) |
vér alvadási faktorok: | |||||||||||||
- |
fibrinogén -> májban képződik | |||||||||||||
- |
prothrombin | |||||||||||||
* |
májban képződik | |||||||||||||
* |
termelődéséhez szükség van K vitaminra | |||||||||||||
d) |
komplementkomponensek: | |||||||||||||
- |
a plazmában nem működő (inaktív) formában vannak jelen | |||||||||||||
- |
immunreakciókban játszanak szerepet | |||||||||||||
- |
az antigén és antitest kapcsolódásakor aktiválódnak és részt vesznek az antigén elpusztításában | |||||||||||||
e) |
ionok: | |||||||||||||
- |
nátrium:
130 -145 mmol/l (millimol/liter) |
|||||||||||||
- |
kálium: 4 - 5 mmol/l | |||||||||||||
- |
klorid: 97 - 105 mmol/l | |||||||||||||
- |
kalcium: 2,35 ‑ 2,75 mmol/l | |||||||||||||
f) |
cukor: | |||||||||||||
- |
3,5‑5,5 mmol/l | |||||||||||||
- |
hormonális szabályozás alatt áll | |||||||||||||
g) |
bilirubin: | |||||||||||||
- |
5‑20 μmol/l | |||||||||||||
- |
a haemoglobin‑anyagcsere terméke | |||||||||||||
h) |
maradék nitrogén és kreatinin: | |||||||||||||
- |
maradék nitrogén: 3‑8 mmol/l | |||||||||||||
- |
kreatinin: 70‑100 μmmol/l | |||||||||||||
- |
a fehérjék plazmából való kicsapása után is megmarad a vérben | |||||||||||||
- |
a vese választja ki | |||||||||||||
4. |
A vér vegyhatása: | |||||||||||||
|
|
a) |
a szervezet működése szempontjából elengedhetetlen |
|||||||||||
|
|
b) |
pH 7,34 ± 0,05 |
|||||||||||
c) |
az állandó vegyhatást biztosító puffrrendszerek: | |||||||||||||
- |
bikarbonat‑pufferrendszer | |||||||||||||
- |
plazma fehérjék | |||||||||||||
|
|
|
|
- |
vörösvérsejt |
|||||||||
d) |
az állandó vegyhatás biztosításában resztvevő szervek: | |||||||||||||
- |
tüdő | |||||||||||||
- |
vese | |||||||||||||
készítette: Fodor © | ||||||||||||||
módosítva: 2008. július 09. |
||||||||||||||