vissza az előző oldalra

 
 

Inozit

 
 
 
Az inozit egy B-vitaminfajta, melynek egyes kutatók olyan hatást tulajdonítanak, mint egy nyugtatószernek. Vannak, akik szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől, esetleg a magas vérnyomást is csökkenti.
 
Aktív formája, a foszfatidil-inozitol szabályozza a sejtmembránok működését és hozzájárul azok épségéhez, továbbá szerepe van az idegek ingerület-továbbításában és a zsírok szervezeten belüli transzportjában. Szöveteinkben, például a májban, a vesében glükózból, hétköznapi nevén szőlőcukorból (szénhidrátból) keletkezik. Nagy mennyiségben tárolja a gerincvelő, az agy és az agyfolyadék, innen erős leterheltség mellett felhasználásra kerül.
 

1.

Szerepe:
 
 

-

az agy működésében

 

-

a vese működésében
 

-

a pajzsmirigy működésében

 

-

a köztiagy működéséhez
 

-

a vérlemezkék képzéséhez
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  Napi adagját illetően nem rendelkezünk pontos ajánlásokkal, lévén a szervezet is képes bizonyos mennyiségben előállítani. Igénye viszont szinte bizonyos, hogy függ a stressz mértékétől, vizsgálatok szerint napi 4-8 gramm között változik.
 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

Inozitot elsősorban a húsfélék, a tej és tejtermékek, a gabonafélék, a gyümölcs- és főzelékfélék és az olajos magvak tartalmaznak, de mint fentebb említettük, az agyban, kisebb részben a májban is képződik.
 
  Az élelmiszerekből a fitáz nevű enzim segítségével szabadítható fel a megfelelő mennyiségű inozit. Erre azonban csak egészséges emésztőrendszer képes, a koffein pedig kifejezetten kártékonyan hat az inozit felezsívódására.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    Idegi károsodások, fáradékonyság, koncentrálási zavarok, csökkent fizikai teljesítőképesség. Cukorbetegségben szenvedőknél nagyobb arányban mutatható ki inozitvesztés.
 
 

-

Túladagolás
    Jelenleg még nem ismert.
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.