|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
Niacin |
|
|
|
A niacin vízben oldódó vitamin, régebben PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt. Szintén képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból. |
|
1. |
Szerepe: |
|
|
- |
kémiai reakciók lebonyolításában |
|
- |
szénhidrát-anyagcserében |
|
- |
fehérje-anyagcsere részese |
|
- |
zsíranyagcserében szerepel |
|
|
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
|
|
Szintén alkalmazzák a tápanyagbeviteltől függő meghatározást is, hiszen az anyagcsere fontos szereplője. 1000 kJoule energiára 1,6 mg bevitelt javasolnak. A kukoricában olyan anyag található, amely a niacin hatását gátolja. |
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
6 |
7-12 hónap |
8 |
1-3 év |
9 |
4-6 év |
11 |
7-10 év |
18 |
11-14 év |
15 |
18 |
15-18 év |
15 |
18 |
19-30 év |
15 |
18 |
31-60 év |
15 |
18 |
60 év felett |
15 |
18 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
17 |
- |
Szoptatás |
20 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
20 |
Stressz |
19 |
Dohányzás |
15 |
18 |
Alkohol fogyasztás |
20 |
Menopauza |
15 |
- |
|
|
|
|
3. |
Előfordulása |
|
|
Legjobb niacinforrásaink a hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék és a barna kenyér. |
|
|
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
|
- |
Hiányállapotok |
|
|
Niacin hiányában a pellagra nevű betegség fejlődhet ki, amely bőrártalmakkal, a nyelv gyulladásával, rendellenes bélrendszeri és idegrendszeri működéssel jár. |
|
|
- |
Túladagolás |
|
|
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. |
|
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|