vissza az előző oldalra

 
 

Niacin

 
 
 
A niacin vízben oldódó vitamin, régebben PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt. Szintén képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból.
 

1.

Szerepe:
 
 

-

kémiai reakciók lebonyolításában

 

-

szénhidrát-anyagcserében

 

-

fehérje-anyagcsere részese
 

-

zsíranyagcserében szerepel
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  Szintén alkalmazzák a tápanyagbeviteltől függő meghatározást is, hiszen az anyagcsere fontos szereplője. 1000 kJoule energiára 1,6 mg bevitelt javasolnak. A kukoricában olyan anyag található, amely a niacin hatását gátolja.
 

életkor

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

6

7-12 hónap

8

1-3 év

9

4-6 év

11

7-10 év

18

11-14 év

15

18

15-18 év

15

18

19-30 év

15

18

31-60 év

15

18

60 év felett

15

18
 
 

 

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

  Várandósság

17

-

  Szoptatás

20

-

  Nehéz fizikai munka

-

20

  Stressz

19

  Dohányzás

15

18

  Alkohol fogyasztás

20

  Menopauza

15

-

 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

Legjobb niacinforrásaink a hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék és a barna kenyér.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    Niacin hiányában a pellagra nevű betegség fejlődhet ki, amely bőrártalmakkal, a nyelv gyulladásával, rendellenes bélrendszeri és idegrendszeri működéssel jár.
 
 

-

Túladagolás
    Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.