vissza az előző oldalra

 
 

PABA

(Para-amino-benzoesav)

 
 
 
A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre.
 

1.

Szerepe:
 
 

-

antioxidatív folyamatokhoz szükséges, védőfaktorként szerepel

 

-

az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez szükséges

 

-

közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  Nincsenek pontos szakirodalmi ajánlások a PABA napi beviteli szintjére vonatkozóan.
 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

A PABA legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát
 
 

-

Túladagolás
    A PABA nagy mennyiségben sem toxikus, kozmetikai szerekben alkalmazva viszont arra érzékenyeknél bőrkiütéseket okozhat.
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.