| |
|
 |
| |
|
vissza az előző oldalra |
| |
| |
|
PABA |
|
(Para-amino-benzoesav) |
| |
| |
| |
|
A PABA-ról régebben azt tartották, hogy a B-vitaminok közé tartozik. Ma már tudjuk, hogy közvetlenül nem életfontosságú tápanyag, de bizonyos mikroorganizmusok (bélbaktériumok) számára nélkülözhetetlen. Ezek a baktériumok hozzátartoznak a szervezet ún. normál flórájához, sőt, mint fentebb említettük, hasznot is hajtanak, pl. vitaminokat termelnek és visszaszorítják a kórokozó baktériumokat. A PABA e jótékony baktériumokon keresztül hat előnyösen a szervezetre. |
| |
|
1. |
Szerepe: |
| |
| |
- |
antioxidatív folyamatokhoz szükséges, védőfaktorként szerepel |
| |
- |
az emésztőrendszer mikoorganizmusainak tökéletes működéséhez
szükséges |
| |
- |
közvetve csökkentheti az érelmeszesedés és a szívinfarktus veszélyét |
| |
| |
| |
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
| |
| |
Nincsenek pontos szakirodalmi ajánlások a PABA napi beviteli szintjére vonatkozóan. |
| |
| |
| |
|
3. |
Előfordulása |
| |
|
|
A PABA legjobb táplálkozási forrásai a gabonafélék. |
| |
| |
| |
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
| |
- |
Hiányállapotok |
| |
|
Emberi szervezetben még nem mutatták ki hiányállapotát |
| |
| |
- |
Túladagolás |
| |
|
A PABA nagy mennyiségben sem toxikus, kozmetikai szerekben alkalmazva viszont arra érzékenyeknél bőrkiütéseket okozhat. |
| |
| |
| |
| |
|
 |
| |
|
vissza az előző oldalra |
| |
|
készítette:
Fodor |
| |
|
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
| |
| |
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|