vissza az előző oldalra

 
 

A-vitamin

 
 
 
Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak.
 

1.

Szerepe:
 
 

-

a látás folyamataiban
 

-

a bőr és egyéb szövetek épségének megörzésében
 

-

a zavartalan növekedésben
 

-

a csontok egészséges fejlődésében
 

-

immunfolyamatokban, különböző fertőzések elleni védekezésben
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (µg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, vagy 12 µg egyéb karotinnal.
 
  A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását.
 

életkor

szükséglet
(mikrogramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

420

7-12 hónap

400

1-3 év

400

4-6 év

500

7-10 év

700

11-14 év

1000

800

15-18 év

1000

800

19-30 év

1000

800

31-60 év

1000

800

60 év felett

1000

800

 
 

 

szükséglet
(mikrogramm)

 

férfi

  Várandósság

1000

-

  Szoptatás

1200

-

  Nehéz fizikai munka

-

1000

  Stressz

1100

  Dohányzás

900

1100

  Alkohol fogyasztás

1000

  Menopauza

800

-

 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    A-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: szürkületi vakság (más néven farkasvakság), foltok a szem fehérjéjében, a szem szaruhártyájának kiszáradása, megrepedése, a bőr és egyéb hámrétegek elváltozásai, a bőr megvastagodása a szőrtüszők környékén, fokozott hajlam a bőr berepedezésére, főleg az ajkakon.
 
 

-

Túladagolás
    Az A-vitamin túladagolása ritka, főleg vitaminkészítmények nem előírásszerű szedésénél lép fel. Az ilyenkor jelentkező tünetek: fejfájás, bőrhámlás, a csontok elváltozása, vesebántalmak, ízületi fájdalmak.
 
    A ß-karotin túladagolásakor a bőr főleg a tenyéren és a talpon sárgásan elszíneződhet, ez azonban nem mérgező hatású.
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.