A-vitamin |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Az A-vitamin a névsor szerinti első zsíroldékony vitamin, más néven retinolként, retinolekvivalensként vagy retinálként is emlegetik, de gyakran halljuk hámvédő vitaminként is. Előanyagaiból - az úgynevezett provitaminokból - a szervezetben is képződhet. A leginkább elterjedt előanyagok a különböző karotinoid vegyületek, melyek közül is a legaktívabb a ß-karotin, amely sárgarépában, sárgabarackban található. Ezek a vegyületek a bélrendszerben szükség esetén, változó hatásfokkal ugyan, de képesek A-vitaminná alakulni. A ß-karotinnak sokan antioxidáns hatást tulajdonítanak. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
1. |
Szerepe: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
a látás folyamataiban | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
a bőr és egyéb szövetek épségének megörzésében | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
a zavartalan növekedésben | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
a csontok egészséges fejlődésében | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
immunfolyamatokban, különböző fertőzések elleni védekezésben | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. |
A szervezet szükséglete: | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Az A-vitamin szükségletét mikrogrammban (µg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, ez a NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit). 1 NE A-vitamin egyenlő 1 µg retinollal, 6 µg ß-karotinnal, vagy 12 µg egyéb karotinnal. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
A táplálékkal bevitt A-vitamin 70-90%-a, a karotinok 20-50%-a hasznosul. Az egészséges felszívódáshoz természetesen szükséges zsiradék jelenléte, és kutatások szerint az E-vitamin is kedvezően befolyásolja a táplálékkal felvett A-vitamin hasznosulását. | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
3. |
Előfordulása | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
Legjobb A-vitamin forrásaink a belsőségek (tehát a máj, vese, szív), a tojássárgája, a tej és tejtermékek, tengeri halak. Provitaminját tartalmazza nagy mennyiségben a sárgarépa, a paraj, a sütőtök, kajszi- és sárgabarack, sárgadinnye, paprika, általában az erősen sárga, piros, vagy zöld színű zöldségek, gyümölcsök. A paradicsom kivétel, mert a benne található karotinoid típusú vegyület, a likopin nem bomlik A-vitaminra. | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
4. |
A hiány és többlet hatása | |||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
- |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
készítette: Fodor | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
módosítva: 2008. július 09. |
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||