|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
B1-vitamin |
|
|
|
A B1-vitamin vízben oldódó vitamin, sokszor hallhatjuk tiaminként említeni is. Hőérzékeny vitamin, vízben igen jól oldódik. Főleg a szénhidrátok anyagcseréjében játszik szerepet, sokszor éppen ezért a szénhidrátbevitel függvényében adják meg a szükségletét (felnőtteknél 0,125 mg/1000 kJoule, legalább 1 mg B1-vitamin/nap). |
|
1. |
Szerepe: |
|
|
- |
szénhidrát anyagcserében |
|
- |
főbb energiaszolgáltató folyamatokban |
|
- |
idegek működéséhez |
|
- |
az idegrendszer energiaellátásában |
|
- |
szívműködés során |
|
|
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
|
|
Mint azt már előbb említettük, főleg a szénhidrátbevitel mennyisége szabja meg a B1-vitamin szükségletét, nagyobb szénhidrátfelvételhez nagyobb vitaminbevitelnek kellene társulnia. Időskorban rosszabb a B1-vitamin kihasználása. A rendszeres alkoholfogyasztás nagymértékben növeli a szükségletét. Néhány élelmiszerben olyan anyagokat találunk, amely a tiaminszükségletet növelik, ilyenek a gombák, kelbimbó, feketeribizli. |
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
0,3 |
7-12 hónap |
0,5 |
1-3 év |
0,7 |
4-6 év |
0,9 |
7-10 év |
1,2 |
11-14 év |
1,3 |
1,4 |
15-18 év |
1,3 |
1,4 |
19-30 év |
1,3 |
1,4 |
31-60 év |
1,2 |
1,3 |
60 év felett |
1,1 |
1,3 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
1,5 |
- |
Szoptatás |
1,6 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
2 |
Stressz |
1,4 |
Dohányzás |
1,4 |
Alkohol fogyasztás |
1,8 |
Menopauza |
1,2 |
- |
|
|
|
|
3. |
Előfordulása |
|
|
Legjobb B1-vitamin forrásaink a gabonafélék héja, az élesztő, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a belőlük készült péksütemények, a hüvelyesek, a dió- és mogyorófélék, a húsok (főleg a sertéshús) és a máj. |
|
|
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
|
- |
Hiányállapotok |
|
|
B1-vitamin hiányában károsodik a szénhidrát-anyagcsere, szívelégtelenség és rendellenes idegi-agyi működések, a beri-beri nevű betegség léphet fel (fájdalmas izomgörcsökkel járó, akár halálos kimenetelű betegség). |
|
|
- |
Túladagolás |
|
|
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. |
|
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|