vissza az előző oldalra

 
 

B12-vitamin

 
 
 
A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Szintén többféle létezik belőle, ezeket összefoglaló néven kobalaminoknak nevezzük. Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg, és hogy a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Így akár megfelelő B12-vitamin felvétele mellett is lehetünk vitaminhiányos állapotban - a belső faktor hiánya miatt.
 
Különösen érdekes az is, hogy a szervezetünkben, egészen pontosan a vastagbélben élő baktériumok ezt a vitamint is képesek előállítani, de mivel a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk hasznosítani.
 

1.

Szerepe:
 
 

-

fehérje-anyagcsere folyamatában
 

-

szénhidrát-anyagcsere lezajlásában
 

-

nitrogéntartalmú anyagok anyagcsere folyamataiban
 

-

vörösvértestek képzésében, hemoglobin-szintézisben
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  A B12-vitamin felszívódási vesztesége sajnos elég nagy, hiszen ehhez szükség van a már említett intrinzik faktorra is. Emiatt a szervezetbe bevitt vitaminmennyiségnek rosszabb esetben csak a 25%-a hasznosul. Különösen lényeges szempont a B12-vitamin pótlása vegetáriánusoknál, hiszen növényi tápanyagainkban nem található meg, a nagyobb mennyiségű folsav bevitele azonban képes elkendőzni a vészes vérszegénység tüneteit.
 

életkor

szükséglet
(mikrogramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

0,3

7-12 hónap

0,5

1-3 év

0,7

4-6 év

1

7-10 év

1,4

11-14 év

2

15-18 év

2

19-30 év

2

31-60 év

2

60 év felett

2

 
 

 

szükséglet
(mikrogramm)

 

férfi

  Várandósság

2,6

-

  Szoptatás

2,6

-

  Nehéz fizikai munka

-

2,2

  Stressz

2

  Dohányzás

2

  Alkohol fogyasztás

2,2

  Menopauza

2

-

 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

Legjobb B12-vitamin forrásaink a máj és a hús. Kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek.
 
 

-

Túladagolás
    Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.