|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
B12-vitamin |
|
|
|
A B12-vitamin vízben oldódó vitamin, a molekulájának közepére beépülő kobaltatom miatt másik gyakran használt elnevezése a kobalamin, vagy a ciano-kobalamin. Szintén többféle létezik belőle, ezeket összefoglaló néven kobalaminoknak nevezzük. Érdekessége, hogy növényi eredetű élelmiszereinkben nem, csak állati eredetűekben található meg, és hogy a gyomor-bélrendszerből történő felszívódásához egy belső, úgynevezett intrinzik faktorra is szükség van. Így akár megfelelő B12-vitamin felvétele mellett is lehetünk vitaminhiányos állapotban - a belső faktor hiánya miatt. |
|
Különösen érdekes az is, hogy a szervezetünkben, egészen pontosan a vastagbélben élő baktériumok ezt a vitamint is képesek előállítani, de mivel a vastagbélből már nem szívódik fel tápanyag, sajnos ezt a mennyiséget nem tudjuk hasznosítani. |
|
1. |
Szerepe: |
|
|
- |
fehérje-anyagcsere folyamatában |
|
- |
szénhidrát-anyagcsere lezajlásában |
|
- |
nitrogéntartalmú anyagok anyagcsere folyamataiban |
|
- |
vörösvértestek képzésében, hemoglobin-szintézisben |
|
|
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
|
|
A B12-vitamin felszívódási vesztesége sajnos elég nagy, hiszen ehhez szükség van a már említett intrinzik faktorra is. Emiatt a szervezetbe bevitt vitaminmennyiségnek rosszabb esetben csak a 25%-a hasznosul. Különösen lényeges szempont a B12-vitamin pótlása vegetáriánusoknál, hiszen növényi tápanyagainkban nem található meg, a nagyobb mennyiségű folsav bevitele azonban képes elkendőzni a vészes vérszegénység tüneteit. |
|
életkor |
szükséglet (mikrogramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
0,3 |
7-12 hónap |
0,5 |
1-3 év |
0,7 |
4-6 év |
1 |
7-10 év |
1,4 |
11-14 év |
2 |
15-18 év |
2 |
19-30 év |
2 |
31-60 év |
2 |
60 év felett |
2 |
|
|
|
|
szükséglet (mikrogramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
2,6 |
- |
Szoptatás |
2,6 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
2,2 |
Stressz |
2 |
Dohányzás |
2 |
Alkohol fogyasztás |
2,2 |
Menopauza |
2 |
- |
|
|
|
|
3. |
Előfordulása |
|
|
Legjobb B12-vitamin forrásaink a máj és a hús. Kis mennyiségben van jelen a tejben és a tejtermékekben. |
|
|
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
|
- |
Hiányállapotok |
|
|
B12-vitamin hiányában vészes vérszegénység lép fel (a vörösvértestek képzése szinte teljesen leáll), gyomor-bélrendszeri és idegrendszeri panaszok és tünetek jelentkeznek. |
|
|
- |
Túladagolás |
|
|
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. |
|
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|