vissza az előző oldalra

 
 

B2-vitamin

 
 
 
A B2-vitamin vízben oldódó vitamin, riboflavin névvel is illetik. A szervezetben betöltött szerepe sokrétű, főleg az aminosavak (a fehérjék építőelemei) és a zsírsavak lebontásában, ezen kívül a szöveti légzésben, az oxidatív funkciókban és a méregtelenítésben töltenek be fontos szerepet. Az emberi bélflóra is termel B2-vitamint, ezért hiányállapotai is ritka. Szintén előfordulhat, hogy egy hosszantartó úgynevezett szélesspektrumú antibiotikumokkal végzett kezelés miatt hiány lép fel belőle. Bizonyos mértékig a B2-vitamin bevitele is arányos az energiafelvétellel, bár nem annyira kifejezetten, mint a B1-vitaminnál.
 

1.

Szerepe:
 
 

-

a zsírsavak lebontásában

 

-

a szénhidrátok anyagcseréjében
 

-

szöveti légzés folyamatában
 

-

méregtelenítésben
 

-

nyálkahártyák épségének megtartásában
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  Életkortól függetlenül 0,15 mg/1000 kJoule bevitelt javasolnak, de időskorban sajnos a B2-vitamin hasznosulása is romlik, ezért itt a megkötés az, hogy nem lehet kevesebb a napi bevitel 1,2 mg-nál.
 

életkor

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

0,4

7-12 hónap

0,6

1-3 év

0,8

4-6 év

1

7-10 év

1,4

11-14 év

1,3

1,6

15-18 év

1,3

1,7

19-30 év

1,5

1,8

31-60 év

1,5

1,8

60 év felett

1,5

1,8

 
 

 

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

  Várandósság

1,8

-

  Szoptatás

2,1

-

  Nehéz fizikai munka

-

2,4

  Stressz

1,9

  Dohányzás

1,5

1,8

  Alkohol fogyasztás

2,4

  Menopauza

1,5

-

 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

Legjobb B2-vitamin forrásaink a tej és tejtermékek, a zöldség- és főzelékfélék, a húsok, a máj, vese, tojás és a gabonafélék.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    B2-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek mutatkoznak, az ajkak és a szájzug berepedezik, pikkelyesedik.
 
 

-

Túladagolás
    Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni.
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.