|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
B6-vitamin |
|
|
|
A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. Három fomában létezik, a piridoxin aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van. |
|
1. |
Szerepe: |
|
|
- |
aminosavak és
fehérjék anyagcseréjében |
|
- |
aminosavak átalakulásaiban |
|
- |
esszenciális zsírsavak
anyagcseréjében |
|
- |
az idegrendszer működésében |
|
- |
bőrfelület épségének megtartásában |
|
|
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
|
|
A B6 vitamin szükséglete elsősorban a fehérjebeviteltől függ. 100 gramm fehérje mellé 1,5-1,7 mg B6 vitamint javasolnak. Érdekessége, hogy szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből. |
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
0,3 |
7-12 hónap |
0,6 |
1-3 év |
0,9 |
4-6 év |
1,3 |
7-10 év |
1,6 |
11-14 év |
1,8 |
15-18 év |
2 |
19-30 év |
2 |
2,2 |
31-60 év |
2 |
2,2 |
60 év felett |
2 |
2,2 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
2,6 |
- |
Szoptatás |
2,8 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
2,3 |
Stressz |
2,2 |
Dohányzás |
2,1 |
2,3 |
Alkohol fogyasztás |
2,5 |
Menopauza |
2 |
- |
|
|
|
|
3. |
Előfordulása |
|
|
Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék. |
|
|
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
|
- |
Hiányállapotok |
|
|
B6-vitamin hiányában bőr- és nyálkahártyatünetek, vérszegénység, ideggyulladás, bőrtünetek, és általános tünetek: gyengeség, levertség, fáradtság léphetnek fel. |
|
|
- |
Túladagolás |
|
|
Bár vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni, tartósan nagy mennyiségű (50 mg/testtömeg-kilogramm feletti) bevitele toxikus lehet. |
|
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|