vissza az előző oldalra

 
 

E-vitamin

 
 
 
Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére.
 
Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek.
 

1.

Szerepe:
 
 

-

antioxidatív folyamatokban, védőfaktorként játszik szerepet
 

-

öregedési folyamatok gátlásában
 

-

egyes feltételezések szerint a nemi működéshez szükséges
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal.
 
  A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet.
 

életkor

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

3

7-12 hónap

4

1-3 év

5

4-6 év

6

7-10 év

7

11-14 év

8

15-18 év

12

10

19-30 év

12

31-60 év

12

60 év felett

12

 
 

 

szükséglet
(milligramm)

 

férfi

  Várandósság

12

-

  Szoptatás

14

-

  Nehéz fizikai munka

-

12

  Stressz

15

  Dohányzás

18

  Alkohol fogyasztás

18

  Menopauza

12

-

 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása.
 
 

-

Túladagolás
    Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus.
 
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.