|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
E-vitamin |
|
|
|
Az E-vitamint más néven tokoferolként ismerhetjük, és szintén zsírban oldódik. Számos olyan vegyület van, amelynek hatása hasonlít az E-vitaminéra, ezek a különböző (alfa, béta, gamma) tokoferolok. Az E-vitaminok könnyen oxidálódnak, tehát levegőn, napsugárzás hatására könnyen elveszthetik hatásukat. Éppen ezt használja ki az élelmiszeripar is, amikor különböző zsiradékokhoz E-vitamint ad az avasodás megelőzésére. |
|
Az E-vitamin biológiai hatása nem teljesen ismert még, hiszen hiánytünetei sem igazán jelentkeznek, illetve nem jellemzőek. |
|
1. |
Szerepe: |
|
|
- |
antioxidatív folyamatokban, védőfaktorként
játszik szerepet |
|
- |
öregedési folyamatok gátlásában |
|
- |
egyes feltételezések szerint a nemi működéshez szükséges |
|
|
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
|
|
Az E-vitamin szükségletét milligrammban (mg) mérik. Más jelölést is szoktak alkalmazni, a tokoferolekvivalenssel és az NE (Nemzetközi Egység), vagy angolul IU (International Unit) jelöléssel is találkozhatunk. 1 mg tokoferolekvivalens, tehát 1 NE E-vitamin egyenlő 1 mg úgynevezett d-alfa tokoferollal vagy 10 mg d-gamma-tokoferollal. |
|
|
A táplálékkal bevitt E-vitamin mennyisége nagyban függ a benne lévő zsír mennyiségétől és minőségétől, a növényi eredetű zsiradékokban többet találunk belőle. Ez a mennyiség azonban szükséges is, mert ezek a zsiradékok növelik az E-vitamin szükségletet. |
|
életkor |
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
3 |
7-12 hónap |
4 |
1-3 év |
5 |
4-6 év |
6 |
7-10 év |
7 |
11-14 év |
8 |
15-18 év |
12 |
10 |
19-30 év |
12 |
31-60 év |
12 |
60 év felett |
12 |
|
|
|
|
szükséglet (milligramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
12 |
- |
Szoptatás |
14 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
12 |
Stressz |
15 |
Dohányzás |
18 |
Alkohol fogyasztás |
18 |
Menopauza |
12 |
- |
|
|
|
|
3. |
Előfordulása |
|
|
Legjobb E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva- kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld növények. Az állati eredetű élelmiszerek E-vitamin tartalma nagyban függ az állatok takarmányozásától, de általánosságban a hús, a máj és a tojás tartalmaz jelentősebb mennyiségű vitamint. |
|
|
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
|
- |
Hiányállapotok |
|
|
Idegi károsodások, nemi aktivitás esetleges csökkenése, a vörösvértestek károsodása. |
|
|
- |
Túladagolás |
|
|
Az E-vitamin igen nagy dózisban is csak kevéssé toxikus. |
|
|
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|