|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
Biotin |
(H-vitamin) |
|
|
|
A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni. |
|
1. |
Szerepe: |
|
|
- |
fehérje-anyagcsere folyamatában |
|
- |
szénhidrát-anyagcsere
lebonyolításában |
|
- |
aminosavak anyagcseréjében |
|
- |
koleszterin-anyagcsere lezajlásában |
|
|
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
|
|
A biotin szintén rosszul szívódik fel az emberi szervezetben: mintegy fele hasznosul csak annak a mennyiségnek, amit a táplálkozásunkkal veszünk fel. Érdekes és fontos dolog, hogy a tojásfehérjében olyan anyagok találhatóak, melyek a biotin felszívódását rontják. A hiányállapothoz vezető jelenség már akkor is fellép, ha a napi fehérjebevitel megközelítőleg 30%-a tojásfehérjéből származik. |
|
életkor |
szükséglet (mikrogramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
0,3 |
7-12 hónap |
0,6 |
1-3 év |
1,6 |
4-6 év |
1,1 |
7-10 év |
1,4 |
11-14 év |
1,4 |
1,7 |
15-18 év |
1,5 |
2 |
19-30 év |
1,6 |
2 |
31-60 év |
1,6 |
2 |
60 év felett |
1,6 |
2 |
|
|
|
|
szükséglet (mikrogramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
1,9 |
- |
Szoptatás |
1,8 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
2 |
Stressz |
2,2 |
Dohányzás |
1,7 |
2 |
Alkohol fogyasztás |
2,2 |
Menopauza |
1,6 |
- |
|
|
|
|
3. |
Előfordulása |
|
|
Legjobb biotinforrásaink a máj, a vese, a tojássárgája, az élesztő, a karfiol, a dió- és mogyorófélék. A gabonafélék - főleg a búza - szintén tartalmaznak biotint, de ez kötött formában van jelen, és nem szívódik fel. A gyümölcsök és a húsfélék igen keveset tartalmaznak ebből a vitaminból. |
|
|
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
|
- |
Hiányállapotok |
|
|
Biotin hiányában bőr és az ajkak gyulladásos megbetegedése lép fel, illetve megfigyelhető a szőrzet kihullása és a nemi vágy csökkenése is. Általánosan jellemző a lehangoltság, étvágytalanság, vérszegénység, érzészavarok, koleszterinsznt-emelkedés. |
|
|
- |
Túladagolás |
|
|
Vízoldható vitamin lévén nem lehet túladagolni. |
|
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|