|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
K-vitamin |
|
|
|
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek. |
|
1. |
Szerepe: |
|
|
a
véralvadásban (II, VII, IX és X. faktor
képzésében) |
|
|
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
|
|
Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység. |
|
|
életkor |
szükséglet (mikrogramm) |
|
nő |
férfi |
Félévesnél
fiatalabb |
5 |
7-12 hónap |
10 |
1-3 év |
15 |
4-6 év |
20 |
7-10 év |
30 |
11-14 év |
45 |
15-18 év |
65 |
19-30 év |
70 |
31-60 év |
65 |
80 |
60 év felett |
65 |
80 |
|
|
|
|
szükséglet (mikrogramm) |
|
nő |
férfi |
Várandósság |
70 |
- |
Szoptatás |
70 |
- |
Nehéz fizikai munka |
- |
90 |
Stressz |
80 |
Dohányzás |
70 |
80 |
Alkohol fogyasztás |
100 |
Menopauza |
70 |
- |
|
|
|
|
3. |
Előfordulása |
|
|
Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj. |
|
|
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
|
- |
Hiányállapotok |
|
|
K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok. |
|
|
- |
Túladagolás |
|
|
Túladagolása jelenleg nem ismert. |
|
|
|
|
 |
|
vissza az előző oldalra |
|
|
készítette:
Fodor |
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|