vissza az előző oldalra

 
 

K-vitamin

 
 
 
A K-vitamin zsírban oldódó vitamin, gyakran használt másik neve a fillokinon, amely egyben előfordulására is utal (filum = levél). A D-vitaminhoz hasonlóan két fő formátumát különböztetjük meg, a K1 és a K2 vitamint. A K1 vitamint a zöld növények, a K2 vitamint a baktériumok szintetizálják. Néhány mesterségesen előállított K-vitamin vízben is oldódik. Szintén van provitaminja is, amit menadion-nak neveznek.
 

1.

Szerepe:
 
  a véralvadásban (II, VII, IX és X. faktor képzésében)
 
 
 

2.

A szervezet szükséglete:
 
  Az ember K-vitamin szükségletét felerészben fedezi a táplálékkal felvett és a bélrendszerben élő baktériumok által termelt K-vitamin. A táplálékkal bevitt K-vitamin 10-70%-a szívódik csak fel. Éppen ezért hosszan tartó, bélgyulladással járó betegég, vagy antibiotikus terápia következménye lehet K-vitamin hiány. Az újszülötteknél ezt a hatást a bélbaktériumok csekély száma okozza. Mindkét hiányállapot velejáró tünete a vérzékenység.
 
 

életkor

szükséglet
(mikrogramm)

 

férfi

Félévesnél fiatalabb

5

7-12 hónap

10

1-3 év

15

4-6 év

20

7-10 év

30

11-14 év

45

15-18 év

65

19-30 év

70

31-60 év

65

80

60 év felett

65

80

 
 

 

szükséglet
(mikrogramm)

 

férfi

  Várandósság

70

-

  Szoptatás

70

-

  Nehéz fizikai munka

-

90

  Stressz

80

  Dohányzás

70

80

  Alkohol fogyasztás

100

  Menopauza

70

-

 
 
 

3.

Előfordulása
 

 

Legjobb K-vitamin forrásaink a zöld leveles zöldség- és főzelékfélék, a káposzta, a brokkoli, a paraj, a tej- és tejtermékek, valamint a máj.
 
 
 

4.

A hiány és többlet hatása
 

-

Hiányállapotok
    K-vitamin hiányában a következő tünetek léphetnek fel: vérzékenység, véralvadási zavarok, zsírfelszívódási- és/vagy májfunkciós zavarok.
 
 

-

Túladagolás
    Túladagolása jelenleg nem ismert.
 
 
 
 

 

vissza az előző oldalra

 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.