| |
|
 |
| |
|
vissza az előző oldalra |
| |
| |
|
P-vitamin |
|
(Rutin) |
| |
| |
| |
|
A rutin a bioflavonoidok közé tartozó anyag. A P vitamin a C vitamin kísérője, általánosan ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. A P-vitamin segíti a C vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket. |
| |
|
1. |
Szerepe: |
| |
| |
- |
antioxidatív folyamatokhoz szükséges, védőfaktorként szerepel |
| |
- |
öregedési folyamatok gátlásához szükséges |
| |
- |
csökkenti a hajszálerek törékenységét |
| |
| |
| |
|
2. |
A
szervezet szükséglete: |
| |
| |
A P-vitamin pontos szükséglete nem ismert. |
| |
| |
| |
|
3. |
Előfordulása |
| |
|
|
Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák - elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban. |
| |
| |
| |
|
4. |
A hiány és többlet hatása |
| |
- |
Hiányállapotok |
| |
|
Emberben kifejezetten P-vitamin hiánybetegség nem ismert, de feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást. |
| |
| |
- |
Túladagolás |
| |
|
A P-vitamin túladagolása és káros hatásai emberi szervezetben nem ismertek. |
| |
| |
| |
| |
|
 |
| |
|
vissza az előző oldalra |
| |
| |
|
készítette:
Fodor |
| |
|
|
|
módosítva:
2008. július 09. |
| |
| |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|