Az epeutak anatómiája,

élettana, epeképzés

 
 
 
1. Az epeutak szakaszai:
    a) májon belüli (intrahepaticus) epeutak:
       

-

a májlebenykékben az egymással érintkező májsejtek felszínén barázda húzódik, melyek egyesülése adja a fallal nem rendelkező epekapillárist

 

 

 

 

 

       

-

ezek folytatása a lebenykék között a fallal rendelkező epekapilláris

 

 

 

 

 

       

-

az epekapillárisok a ductus hepaticusban szedődnek össze
 
    b) májon kívüli (extrahepaticus) epeutak:
       

-

epehólyag (vesica fellea seu cholecysta)
         

*

lúdtojás nagyságú
         

*

vékony falú tömlő a máj alsó felszínén a H alakú barázda a jobb elülső részén

 

 

 

 

 

         

*

az epe tárolódik benne
         

*

a kivezetőcsöve a ductus cysticus
 
       

-

ductus choledochus
         

*

a ductus hepaticus és a ductus cysticus összeömlésével keletkezik
         

*

a duodenumba a Vater papilla (seu papilla duodeni) révén nyílik

 

 

 

 

 

         

*

a benyílás előtt rendszerint hozzá csatlakozik a hasnyálmirigy kivezetőcsöve

 

 

 

 

 

         

*

a benyílás előtt gyűrűs záróizom musculus sphincter Oddi található

 

 

 

 

 

 
 
 
2. Az epeképzés:
    a) májban 0,5-1 liter/die mennyiségben a májsejtek termelik a világos Citromsárga színű májepét
    b) emésztési szünetben a m. sphincter Oddi zárva, ekkor az epe az epehólyagban raktározódik és 9/10-re besűrűsödik, Barnászöld hólyagepé
    c) a savanyú gyomortartalom duodenumba jutásának hatására a hámsejtekben a cholecisztokinin nevű hormon termelődik, amely a keringés révén eljut az epehólyaghoz, ekkor a záróizom megnyílik és az epe általában a hasnyálmirigy nedvével közösen a duodenumba jut és ott a duodenum nedvvel továbbhígulva Aranysárga színű bélepévé alakul
 
 
 
3. Az epe összetétele:
    ENZIMEKET NEM TARTALMAZ!
   

-

epesavak és azok sói

   

-

epefesték (bilirubin - biliverdin)

   

-

koleszterin

   

-

lecitin

   

-

szervetrlen sók

   

-

nyákanyagok

   

-

víz

 
 
 
4. Az epe feladata:
   

-

csökkenti a zsírok felületi feszültségét emulgeálnak
   

-

a pancreasnedv emésztőhatását fokozzák
 
 
 
 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.