Az anyagcsere és energiaforgalom

 
 
 
1. Fehérje-anyagcsere:
    a) napi bevitel mennyisége:
        30 gramm
 
    b) nitrogénmérleg:
       

-

fogalma:

 

 

 

 

 

a táplálékkal felvett, valamint a széklettel és vizelettel leadott nitrogén arányát jelenti

       

-

egyensúly:

 

 

 

 

 

a felvett és a leadott nitrégénmennyiség azonos (felnőtt korban)

       

-

pozitív:

 

 

 

 

 

a felvett nitrégénmennyiség nagyobb, mint a leadott (gyermekkor korban)

       

-

negatív:
          a leadott nitrégénmennyiség nagyobb, mint a felvett (időskorban, láz esetén)
 
 
 
2. Szénhidrát-anyagcsere:
    a) szabályozása:
        hormonális hatás (inzulin, glukagon és adrenalin) alatt áll
 
    b) a feleslegben felvett szénhidrát raktározódik:
       

-

a májban és az izomban:

 

 

 

 

 

glikogén formájában

       

-

zsírsejtekben
 
    c) lebontása:
       

-

kellő mennyiségű oxigén jelenlétében:

 

 

 

 

 

vízre és szén-dioxidrabomlik, közben energia szabadul fel (aerob glikolízis)

       

-

kevés oxigén jelenlétében:
          a bontás tejsavig meg végbe (anaerob glikolízis)
 
 
 
3. Zsír-anyagcsere:
    - szabályozásában hormonok vesznek részt:
       

*

inzulin
       

*

STH
       

*

glukagon

 

 

 

 

*

tireotróp hormon

 

 

-

a vékonybél hámsejtjeiben a zsírsavból és a glicerinből zsír szintetizálódik Þ  bekerül a keringésbe (lipaemia)

 

 

-

a zsír fehérjékhez kapcsolódva részt vesz a zsíremésztés folyamatának szabályozásában

 

 

-

a májba került zsírt a lipoproteináz enzim zsírsavakra, illetve trigliceridekre hasítja

        ß
       

acetil-CoA keletkezik

        ß

 

 

 

 

továbbbontása a fiziológiás szénhidrát anyagcserével történik

 

 

-

a koleszterin a sejthártya építőeleme és hormonok alkotórésze (táplálékkal vesszük fel, de a szervezetünk is elő tudja állítani)

 
 
 
4. A szervezet energiaforgalma:
    a) a szevezetben az energia felszabadítás biológiai oxidásció során történik meg:
       

*

fehérje = 24 kJ/gramm
       

*

szénhidrát = 19 kJ/gramm
       

*

zsír = 38 kJ/gramm
 
    b) alapanyagcsere:
       

a szervezet 24 órás energiaforgalmát jelenti

       

(18 °C-on, teljes nyugalomban 24 órája éhező ember energiaszükséglete)

 
    c) izodinámia törvénye:

 

 

-

a tápanyagok energiatartalmuk alapján helyettesíthetik egymást

    - nem abszolút érvényű!
       

*

a fehérje nem pótolható más anyaggal
       

*

ideálisnak tekinthető a 100 gramm/die fehérje bevitel
 
 
 

 

 
készítette: Fodor
 

 

módosítva: 2008. július 09.